Güncelleme Tarihi:
Ödem kelimesini kendi vücudunu tanıyan her birey mutlaka duymuştur. Hatta ödemle baş etmeye çalışan insan sayısı da oldukça fazladır. Bu bireyler doktorlara başvurmaktadır. Doğada da ödemle mücadele eden ya da ödemin dostu olan çeşitli bitkiler vardır. Zayıflama işiyle ilgili de ödemin bir ilgisi vardır. Bu bitkiler hem zayıflamak için hem ödemi yok etmek için de kullanılmaktadır.
Ödem Attırıcı Bitkiler Nelerdir?
Ödem söktürücü doğal bitkiler elbette ki bulunmaktadır. Fakat ödem konusu oldukça önemli bir konu olduğu için yine de bu bitkileri kullanmadan önce birey mutlaka doktoruna danışmalıdır. Çünkü ödem attırıcı ilaçlar bilinçsiz kullanıldığında zararlı olabilmektedir.
Bilindiği gibi bitki bulunduğu topraklara kökleriyle tutunur. Gelişir ve döl verir. Bir bitkinin yaşam süresi dolduğunda kurur ve varlığını sona erdirir. Bitki kelimesi yosun, ağaç ve ot gibi şeylerin ortak ismidir. Dolayısıyla bitkiler dendiğinde geniş bir yelpaze karşımıza çıkmaktadır. Bu geniş doğanın içinde bizlere faydalı olabilecek şifalı bitkiler de vardır. Bu bitkileri gıda yoluyla vücudumuza alırız. Bazı bitki çeşitlerini ise yenmeyecek olduğu için bir besin kaynağı olarak kullanamayız.
Bitkiler topluluk halinde yaşayarak fotosentez yaparlar. Bazı tek hücreli canlılar da bitkiler gibi fotosentez yaparak yaşayabilir. Bitki topluluğu çok büyük bir canlı organizma bütünüdür.
Bu bütün içinde yer alan ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye ödem atıcı bitkilerin en başında sayılmaktadır.
Zayıflatan ve Öden Attıran Bitkilerin Özellikleri
Bitkiler alemi çok geniş ürünlerle kaplı olduğu için her bitkinin kendine has bazı özellikleri vardır. Bu özellikleri insana sağladığı faydalar, zararlar ve bitkinin kendi unsurları oluşturmaktadır.
Zayıflatan bitkiler arasında yeşil çay, maydanoz, tarçın, dere otu, biberiye, mate otu, zencefil, kekik, ısırgan otu, nane, kiraz sapı ve mercan köşk gelmektedir.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır.
Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız. Örneğin yeşil çay ve biberiye bu ortak bitkiler arasındadır.
Yeşil çay fazla miktarda antioksidan içermektedir. Bu bitki vücut ısısını düzenlemek, kanamayı durdurmak, sindirime yardımcı olmak, yaraları iyileştirmek ve kalp zihin sağlığı için yüzyıllardır geleneksel şekilde Hint ve Çin tıp alanında kullanılmıştır.
Biberiye bitkisi ballı baba ailesine aittir. Biberiye içeriğinde yüksek miktarda A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, B9 ve B1 vitamini içermektedir. Biberiye sadece vitamin bakımından değil mineral bakımından da zengindir. Demir, magnezyum, manganez, kalsiyum ve bakır biberiyenin içinde bulunan mineral ürünleridir. Bu bitkinin sodyum oranı düşüktür. Diyet lifi oranının yüksek olduğu kadar doymuş yağ oranı da yüksektir.
Ada çayının ise karaciğeri temizlemekte, strese iyi gelmekte, beyin fonksiyonlarını geliştirmekte, aşırı terlemeyi azaltmakta gibi sayılamayacak derecede faydası vardır. Bir de bu özelliklerinin yanına ödemi atma özelliği de eklenince ada çayı vazgeçilmez bir bitki olmaktadır.
Limon bitkisi ise içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu yüzden de soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelir. Enfeksiyonları, böbrekleri ve idrarı temizler. Dolayısıyla limon bu faydalarından dolayı ödem atmaya da yardımcı olur.