Gebelik zehirlenmesi, anne adaylarını etkileyen ciddi bir durumdur. Bu rahatsızlık annenin organ sistemlerini etkileyebiliyor. Peki gebelik zehirlenmesi nedir, neden olur? Gebelik zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi...
#Gebelik Zehirlenmesi BelirtileriUltrasonda bebek ilk defa kaçıncı haftada görülür? Ultrasonda gebelik kesesi ne zaman belli olur? İlk ultrason muayenesi ne zaman yapılmalı? Anne baba adaylarının merak ettiği soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova yanıtladı.
#Hamilelik DönemiPrematüre doğuma neler sebep olur? Prematüre bebek doğumları kaçıncı haftalar arsında gerçekleşiyor? Prematüre bebeklerde en çok yaşanan sorunlar neler? Prematüre bebekler neden küveze alınıyor ve prematüre bebeklerin bakımı nasıl yapılıyor? Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İbrahim Çelebi sorularımızı yanıtlıyor?
#Prematüre NedirOsteoporoz, ilerleyen yaşla birlikte sık rastlanan sağlık problemlerinden biridir. Yaşlandıkça, kemik yoğunluğunun ve sağlamlığının yavaş yavaş azalmasıyla ortaya çıkar. Kemik kütlesindeki kayıpla birlikte kemik kırıkları riskinin arttığı bir hastalıktır. Osteoporotik kemik, gevrek, gözenekli ve kırılgandır.
Beta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkHamileyken bir kez daha hamile kalınabildiğini daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız, bu vakaların oldukça nadir olduğunu ama imkânsız olmadığını şimdiden söyleyelim. Üstelik Türkiye’de de bir örneği var... Bilim insanlarının "süperfetasyon" olarak adlandırdığı hamileyken tekrar hamile kalınması hakkında merak edilenleri uzmanlarla konuştuk. İşte detaylar…
#SağlıkÖZELLİKLE doğumlardan sonra kadın vücudunda oluşan deformiteleri düzeltmek için uygulanan işlemlere ‘annelik estetiği’ adı verildiğini söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Meltem Kılıç, bu kapsamda meme estetiği ve karın germe ameliyatlarının sık tercih edilen cerrahilerden olduğunu söyledi. Doğumdan sonra kadınların genellikle memelerinde oluşan bozulmalardan şikayetçi olduklarını belirten Op. Dr. Meltem Kılıç, “Hamilelik ve emzirme süreçlerinde meme yapısında bozulmalar olabiliyor. Bazı kadınlarda meme boyut olarak hem artıp hem sarkık olabildiği gibi, bazılarında ise tamamen boşalma gibi bir durum yaşanıyor. Eskiden daha küçük olan memeler, özellikle süt vermeden itibaren içi boş bir deri gibi görünüyor. Bazı insanlarda da çok büyük memesi olmamasına rağmen, özellikle emzirme sürecinde memeler çok büyüyebiliyor ya da sarkmalar oluşabiliyor” dedi.
#1Giderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviHamilelik sürecinde anne adayları her konuda oldukça dikkatli davranırlar. Hem sağlık alanında hem de ruhsal alanda gelişen durumlar dikkate alınmalıdır. Hamilelik döneminde karnın ne zaman şişeceği de merak edilmektedir. Hamilelikte karın ne zaman şişer ve büyür? Gebelikte ikiz ve tek bebekte karın ne zaman büyümeye başlar tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kadınlar hamile kaldığında vücut hormon üretmeye başlar. Ayrıca fiziksel değişiklikler de görülür. Bunlar hamileliğin ilk belirtileridir. Ancak ikiz bebek bekleniyorsa bu belirtilerden bazıları farklı olacaktır. Peki, Hamilelikte ikiz bebek belirtileri nelerdir ve nasıl belli olur detayları ile derledik.
Herkesin kendine göre ideal tansiyon ölçüsü farklıdır. Aynı zamanda büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer ise, 12 (120 mmHG) – 8 (80 mmHG) arasındadır. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde pek çok değişiklik görülür. 11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü sizler için derledik.
#TansiyonNe gıda alerjisi, ne ilaç ne de böcek… Onun ki çok nadir görülen bir alerji türünden… Hamileliği sırasında vücudunun her yerinde kabarcıklar ve yaralar oluşan Fiona Hooker, doğmamış bebeğinin DNA’sına karşı alerjisi olduğunu öğrenince şoke oldu
#HamilelikAnne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
Gebelikte cinsel yaşamla ilgili detaylar çiftler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle hamilelik öğrenildiği andan itibaren "Gebelikte (hamilelikte) cinsellik olur mu, nasıl olmalı?" soruları araştırılmaya başlanır. Peki gebelikte cinsel ilişkiye kaç ay sonra girilebilir, herhangi bir sakıncası var mıdır? İşte gebelikle (hamilelikte) cinsel yaşam hakkında merak edilenler...
#Gebelikte Cinsellik