Paylaş
Geçmişte, 35 yaşındaki gebelikler yaşlı gebelik olarak tanımlanırken, insan yaşamının uzaması ve yaşam kalitesinin artmasıyla birlikte bu tanımlama artık 40 yaş üzeri için yapılıyor. 1980’li yıllara oranla 2000’li yıllarda 30 yaşın üzerinde ilk kez anne olma oranı 3 kat, 35 yaşın üzerinde 6 kat ve 40 yaş üzerinde 15 kat artmış durumda. Çocuk sahibi olmayı sürekli ertelemenin en büyük riski yaş ilerledikçe doğal yollarla gebe kalma şansının azalması. 20-30’lu yaşlarda doğum kontrol yöntemi kullanmayan, düzenli ilişkiye giren ve çocuk isteyenlerin her ay %20’si başarılı olurken, bu oran 30’lu yaşlarda %15’e, 40’lı yaşlarda ise %5’e iniyor. 40 yaştan sonraki çoğu gebelik üremeye yardımcı tedavilerin katkısı ile oluşuyor.
Bir anne adayının bedeninde, gebelik sırasında olağanüstü denebilecek ancak sağlıklı ve genç bir insanın tolere edebileceği ve uyum sağlayabileceği değişikler oluyor. İleri yaşta gebe kalan kadının kalp, damar, solunum, böbrek, iskelet, meme, cilt ve jinekolojik organları özellikle de başta rahim olmak üzere organ sistemi etkileniyor. Elbette anne adayının herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve organ rezervleri iyi durumda ise herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Gebelik öncesinde; kadında var olan kansızlık, diyabet, troit hastalıkları, hipertansiyon, kalp hastalığı, akciğer, böbrek ve diğer sistemler ile ilgili olarak ayrıntılı muayene ve uygun tedaviler ile annenin gebe kalmasından sonra bebeğin anneye ek yüklemeleri ile oluşacak sistemik sorunlar çözülebiliyor. Gebe kalındığında ise hem annenin hem de bebeğin sağlığı takip ediliyor. İleri yaşlarda sağlıklı bir gebelik ve doğum için o yaşlara kadar kilo kontrolüne dikkat edilmesi, sigara içilmemesi, düzenli jinekolojik kontrollerle giderek organ kaybına yol açacak hastalıklardan korunulması ve doğru beslenme önerilerine uyularak gerekli antioksidanların kullanılması öneriliyor.
Şunu da unutmamak gerekir ki; mucizevi bir olay olan doğum, anneyi yeniliyor. Bebeğin genç hücreleri anneye de gençlik veriyor. Anne adayı genç olduğunda bu fayda fark edilmiyor ve görsel bulgusu fazla olmuyor. Ancak 40 yaş civarındaki hamilelerde bu olumlu değişiklik görsel olarak da fark ediliyor. Dünyanın her yerinde kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının sırrı da işte bu. Gebelik sırasında bebeklerinden yenilenme yardımı alan anneler daha uzun yaşıyor. Geç yaşta doğum yapan kadınlarda östrojen hormonu artışına bağlı olarak Alzheimer riski azalıyor. Ayrıca, ileri yaş gebeliklerinde annelerin bebek sahibi olma duygusunu daha yoğun yaşadığını ve kendilerini daha genç daha güzel hissettiklerini de görüyoruz.
Paylaş