Güncelleme Tarihi:
Düşük ve erken doğum olasılığı
Hamileliklerde yatak istirahatini en sık gerektiren durumlar, düşük tehdidi ve erken doğum tehlikesidir. Genellikle kasık, karın ağrısı ve vajinal kanamanızla seyrederek, medikal tedavinizin yanı sıra fiziksel aktivitelerinizin de kısıtlanmasına neden olurlar. Yatak istirahatiniz ile bebeğinizin kasık bölgenize doğru yaptığını baskı azalır ve rahim ağzınıza olan basınç hafifler. Böylelikle düşük ve erken doğum gibi durumlarınızı bir ölçüde engelleyebilirsiniz.
Çoğul hamilelik
Normalde sık olarak görülmemekle birlikte, kısırlık nedeniyle tedavi görmüş hasta grubunda çoğul hamilelik oranı son dönemlerde artmıştır. Böyle elde edilmiş bir hamileliğiniz var ise bu döneminizdeki yatak istirahatiniz yararlı olacaktır.
Vajinal kanamalar
Hamileliğiniz sırasında gelişen vajinal kanamalarınızda istirahat etmeniz gerekir. Özellikle ilk 3 ayınızdan sonra ortaya çıkan kanamalarınızda plasenta (bebeğin eşi) ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.
Anne adayına dair hastalıklar
Anne adayına ait olan bazı hastalıklarda da kesin yatak istirahatiniz gerekebilir. Sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri, hamilelikte ortaya çıkan hipertansiyondur. Yüksek tansiyonla beraber ayaklarınızda, ellerinizde ya da tüm vücudunuzda şişme ile idrarınızda albümin çıkmasıyla seyreden bu durum, hamilelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Böyle bir durumda, genellikle hastane şartlarında bakıma alınırsınız ve medikal tedavinizin yanında, kesin yatak istirahatiniz doktorunuz tarafın önerilecektir.
Hamileliğiniz öncesinde var olan ya da hamileliğinizle ortaya çıkan diyabetiniz, böbrek rahatsızlıkları ve astım gibi hastalıklarınız da hamileliğinizi yüksek riskli gruba sokar.
Yatak istirahatinin olumsuz yönleri
Uzun süreli istirahatler, kaslarınızda güçsüzlük, sırt ve bel ağrıları, gaz şikayetleri, bacaklarınızda şişme ve pıhtılaşmaya eğilim, iştahsızlık, kilo alımınızda azalma, çarpıntı, kabızlık gibi fiziksel yan etkileri üzerinizde görülebilir. Ayrıca depresyon, sinirlilik, uykusuzluk, korku, suçluluk, yalnızlık hissi gibi psikolojik yan etkileri ortaya çıkabilir. Uzun süreli yatak istirahatiniz, eşinizi de olumsuz etkileyebileceğini bilmelisiniz.
Yatak istirahati yaparken bunları uygulamanız faydalı olacaktır
*Yatakta bacak egzersizleri yapın.
*Kan dolaşımınızı rahatlatmak için yatakta bacaklarınızı kendinize doğru çekip uzatmaya çalışın.
*Ayaklarınızla bilekten öne doğru çekme hareketleri yapmaya gayret edin.
*Vücut ve ayak masajı yaptırın.
*Doktorunuzun izniyle ılık duş alın.
Not: Bu sürecinizde aile desteğiniz çok önemli olacaktır. Aile üyeleri beslenmeniz konusunda size yardımcı olmalı ve moral vermelidir.