Hamilelikte İkiz Bebek Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Belli Olur? Gebelikte İkiz Bebek Nasıl Ve Ne Zaman Anlaşılır

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte İkiz Bebek Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Belli Olur Gebelikte İkiz Bebek Nasıl Ve Ne Zaman Anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 17:46

Kadınlar hamile kaldığında vücut hormon üretmeye başlar. Ayrıca fiziksel değişiklikler de görülür. Bunlar hamileliğin ilk belirtileridir. Ancak ikiz bebek bekleniyorsa bu belirtilerden bazıları farklı olacaktır. Peki, Hamilelikte ikiz bebek belirtileri nelerdir ve nasıl belli olur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

İkizlere hamile olan bazı anneler, başından beri birden fazla bebek taşıdıklarından şüphelendiklerini söylüyorlar. Ultrason görüntülerinden sonra bu şüpheleri doğrulanıyor.

Hamilelikte İkiz Bebek Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Belli Olur?

İkiz gebelikler genellikle ilk doğum öncesi randevuda tespit edilebilir. Sadece doktorunuz size bunu kesin olarak söyleyebilir. Ancak aksi onaylanana kadar ikiz gebelik olasılığı her zaman vardır. Her hamilelik farklı olsa da, ikizlere hamile olduğunuz anlamına gelebilecek bazı belirtiler vardır.

Hamileliğin belirtileri çok çeşitlidir. Sabah bulantısı, aşerme, yorgunluk, sık idrara çıkma, hamile kadınlar tarafından sıklıkla görülür. İki bebeğin varlığı bu semptomları şiddetlendirmesi anlamına gelebilir. Bazı hamile anneler, mide bulantısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, yemek yeme isteği veya benzerlerinin yoğun semptomlarını bildirir. Daha önce hamilelik geçirmiş ve bu nedenle karşılaştırma için bir temeli olan kadınlarda daha sık görülür.

İkiz bebek olma olasılığını arttıran faktörler;

Emzirirken veya doğum kontrol haplarında gebelik: Hormon dalgalanmaları ikiz olma olasılığınızı etkileyebilir.

Aile öyküsü: "İkiz gene" sahip olmak, bir kadını aynı anda birden fazla yumurtanın salındığı çift yumurta ikizi doğuma daha yatkın hale getirir. Bir embriyonun bölündüğü bazı tek yumurta ikizlerinde de genetik ilişkiler olabilir.

Doğurganlık tedavileri: Tüp bebek (IVF) gibi hormonal tedaviler yaygınlaştıkça, aynı anda birden fazla yumurta bırakabilen yumurtalık uyarımı sayesinde ikiz doğum sıklığı da artar.

Daha yüksek vücut kitle indeksi (BMI): 25'in üzerindeki bir BMI, ikizlere sahip olma olasılığının artmasıyla ilişkilidir.

Anne yaşı: Anne yaşı arttıkça ikiz gebelik olasılığı artar.

Bununla birlikte, birçok ikiz vakası rastgeledir ve herhangi bir spesifik nedene veya özelliğe bağlanamaz. Hamileliğin başlarında, doktorlar hamilelik sırasında üretilen bir hormon olan hCG (insan koryonik gonadotropin) seviyelerini kontrol etmek için genel taramalar yapabilir. Seviyeler yüksek veya hızlanmışsa, çoğul gebeliği gösterebilir.

AFP (Alfafetoprotein) taraması, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşir ve kromozomal anormalliklerin veya doğum kusurlarının eğilimini test eder. Bu tip testler anne serumu taraması, üçlü tarama, dörtlü tarama veya penta taraması olarak adlandırılabilir. Tarama sonucuna göre doktorlar daha fazla test önerebilir. Anormal derecede yüksek bir sonuç, ikizler gibi birden fazla bebeğin varlığından kaynaklanabilir.

Gebelikte İkiz Bebek Nasıl ve Ne Zaman Anlaşılır?

Hamileliğin en heyecan verici anlarından biri, bebeğinizin rahminizde hareket ettiğini hissetmektir. Karnınızın derinliklerinden gelen o çırpınma, hışırtı, titreme hissi sizi doğmamış çocuğunuza bağlar ve anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Bazı kadınlar onu kelebekler veya yüzen bir balık olarak tanımlar. Genellikle kadınlar, hızlanma olarak bilinen bu hissi, hamileliğin ortalarında, 16 ila 25. gebelik haftaları arasında hissedebilirler.

Bunu destekleyecek çok fazla bilim olmamasına rağmen, bazı ikiz anneleri hamilelikte, bazen ilk üç aylık dönemde daha erken ve daha sık hareket hissettiklerini bildirmektedir. Hatta bu, anne karnında sallanan iki minik el ve iki minik ayaktan fazlasının olduğuna dair ilk ipucu olabilir. Daha önce hamileliği olan kadınlar genellikle cenin hareketini daha erken tanır. Ne de olsa, bir karşılaştırma temeli ve duyum hakkında daha fazla farkındalığa sahiptirler.

Hiç şüphe yok ki iki bebek taşımanın bir kadının vücudu üzerinde büyük etkisi vardır. Sadece ikiz annelerinin daha fazla kilo alması muhtemel olmakla kalmaz, aynı zamanda rahimleri de fazladan bebeğe uyum sağlamak için gerilir ve genişler. Çoğu doktor rutin randevular sırasında kilo alımını ve fundal yüksekliği (kasık kemiği ile rahmin üst kısmı arasındaki bir ölçüm) izleyecektir. Amniyotik sıvı düzeylerinin artması gibi birçok başka açıklama olmasına rağmen, herhangi birinin fazlalığı çoğul gebeliğe işaret edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!