Paylaş
Gelişme geriliğine sahip fetüsler, aynı hafta içindeki diğer fetüslere kıyasla çok daha küçüktür. Tıptaki adı intrauterine gelişme geriliği, yani rahim içindeki bebeğin gelişiminin geriden gelmesi.
GELİŞME GERİLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Fetüste gelişme geriliği görüldüğünde bu durum anne adayında çoğunlukla herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Anne adaylarının çoğuna ultrason sırasında tanı konur. Bazı durumlarda ise anne adayı karnının büyümediğini veya bebeğin az hareket ettiğini ifade eder.
BEBEKTE GELİŞME GERİLİĞİ NEDENLERİ
Gelişme geriliği hamilelik sırasında herhangi bir zamanda çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Gelişme geriliği görülme ihtimalini artıran bir dizi faktör vardır. Fetüs hücrelerindeki kalıtsal bir anormallik ya da anne adayının kötü beslenmesi veya düşük oksijen alması gibi durumlar gelişme geriliğine yol açabilir. Ayrıca çoğul gebeliklerde de gelişme geriliği görülebilir. Anne adayında bulunan böbrek hastalığı, diyabet, kalp hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar, yetersiz beslenme, bazı enfeksiyonlar, madde bağımlılığı ve sigara içmesi gibi faktörler fetüste gelişme geriliğine neden olabilir.
GELİŞME GERİLİĞİ TEŞHİSİ
Gelişme geriliğinin teşhisi ardışık ultrasonografi ile konmaktadır. Yani gebeliği takip eden doktor, bebeğin küçük olduğundan şüphelenirse sık aralıklarla haftalık veya 2 haftada bir usg ile tanıyı koyar.
GELİŞME GERİLİĞİ TEDAVİSİ
Tanı konduktan sonra eğer anneye ait hastalıklar varsa bu tedavi edilir ama bebeğe ait sebep varsa yani az kan gitmesi veya oksijensiz kalma gibi sebeplerde, bebeğin yaşayabileceği haftalara yani 34 veya 37. haftaya kadar yakın takip edilir. Sık ultrason, nst ve doppler testleri yapılır akabinde hızlıca doğum gerçekleştirilir.
Paylaş