Çoğul gebeliklerde görülen riskler arasında en ciddi olanı erken doğumdur. Ortalama doğum haftası ikiz gebeliklerde 36, üçüz gebeliklerde 33, dördüz gebeliklerde ise 29 ila 31’dir. Çoğul gebelik dördüzden fazla ise bebeklerin sağlıklı doğma ihtimali oldukça düşüktür.Erken doğan bebekler bakım ünitelerine alınmaktadır. Yeni doğan bakım ünitelerine alınan bebekler genelde hayatta kalmaktadır.
#Çoğul Gebelik Riskli MiÇoğul gebelikler, birden fazla yumurta hücresinin döllenip gelişmeye başlaması ya da tek yumurta hücresinin döllenme sonrasında iki veya daha fazla eşit hücreye bölünmesi ve ayrı ayrı embriyolar halinde gelişmeye devam etmesiyle oluşan gebeliklerdir. İki yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere çift yumurta ikizi, tek yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere ise tek yumurta ikizi denilmektedir. Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkarlar.
#HamilelikhamileliktesaglikÇalışan anne adaylarının doğum öncesi ve sonrasına dair yasal hakları neler? Doğum izni süresi ne kadar? Doğum parası nasıl alınır? Çalışan anne adaylarının aklına takılan tüm soruları Avukat Demet Ceylan Demircan son yasal düzenlemelere göre detaylı olarak cevapladı.
#Süt ParasıCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 9 Haziran günü İş Kanunu'nu onayladı. Yasa 10 Haziran günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30'dan az işçi çalıştıran işyerleri iş güvencesi kapsamında olmayacak. Yasaya göre doğum izni 16 hafta olacak ve kıdem tazminatı fonu oluşturulacak.
Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuHamileyken bir kez daha hamile kalınabildiğini daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız, bu vakaların oldukça nadir olduğunu ama imkânsız olmadığını şimdiden söyleyelim. Üstelik Türkiye’de de bir örneği var... Bilim insanlarının "süperfetasyon" olarak adlandırdığı hamileyken tekrar hamile kalınması hakkında merak edilenleri uzmanlarla konuştuk. İşte detaylar…
#SağlıkÖZELLİKLE doğumlardan sonra kadın vücudunda oluşan deformiteleri düzeltmek için uygulanan işlemlere ‘annelik estetiği’ adı verildiğini söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Meltem Kılıç, bu kapsamda meme estetiği ve karın germe ameliyatlarının sık tercih edilen cerrahilerden olduğunu söyledi. Doğumdan sonra kadınların genellikle memelerinde oluşan bozulmalardan şikayetçi olduklarını belirten Op. Dr. Meltem Kılıç, “Hamilelik ve emzirme süreçlerinde meme yapısında bozulmalar olabiliyor. Bazı kadınlarda meme boyut olarak hem artıp hem sarkık olabildiği gibi, bazılarında ise tamamen boşalma gibi bir durum yaşanıyor. Eskiden daha küçük olan memeler, özellikle süt vermeden itibaren içi boş bir deri gibi görünüyor. Bazı insanlarda da çok büyük memesi olmamasına rağmen, özellikle emzirme sürecinde memeler çok büyüyebiliyor ya da sarkmalar oluşabiliyor” dedi.
#1Giderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkHer anne için anne olmak büyük bir mutluluktur. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anneler gereken testleri de yapmalılar. Özellikle de hamilelik döneminde nonstress (NST) testi doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Nonstress Test (NST) nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nonstress Test (Nst) Nedir Ve Nasıl Yapılır?Kadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikGebelik sürecinde bebeğin sağlıklı takibi için pek çok tetkik yapılır. Bu tetkikler sayesinde pek çok sağlık sorunu anne karnındayken tespit edilebilir. Peki, bebek doğmadan teşhis edilebilecek sorunlar hangileri? Konuyla ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Esra Çabuk Cömert bilgi verdi.
#BebekGebelik dönemi, anne adayları için çok özel bir dönem olsa da, çeşitli zorlukları beraberinde getirdiği de yadsınamaz bir gerçek. Hele ki anne karnındaki bebek birden fazlaysa... Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, birden fazla bebek bekleyen, yani çoğul gebelik yaşayan annelerin yaşadıkları durumları ve uygulanması gereken detayları yorumladı.
#Çoğul GebelikGebelik dönemi, anne adayları için çok özel bir dönem olsa da, çeşitli zorlukları beraberinde getirdiği de yadsınamaz bir gerçek. Hele ki anne karnındaki bebek birden fazlaysa… Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, birden fazla bebek bekleyen, yani çoğul gebelik yaşayan annelerin yaşadıkları durumları ve uygulanması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikHamilelik döneminde birçok anne adayının ortak sorunudur varis. Bazen fazla kilo alımından dolayı, bazen de kendiliğinden çıkan varisler, hamileliğin ilerleyen aylarında daha da belirgin bir hale geliyor. Hamilelikte varisin nedenlerinin başında bebeğin anne karnında yaptığı basınçdan dolayı, kanın yeterli derecede boşalamıyor olması ve bacaklarda birikmesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, hamilelikte yaşanan varis problemleri, nedenlerini ve tedavi seçeneklerini anlattı.
#Hamilelikte Varisİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGT