Paylaş
Anne adaylarında çoğul gebelik bulunması halinde 2 haftada bir yakın takip uygulanır. Gebelikte son döneme gelindiğinde ise buna haftada bir olacak şekilde devam edilir. Eğer çoğul gebelik üçüz ve dördüz olacaksa anne adayı gebeliğin büyük bölümünü hastanede yatılı olarak geçirir.
Çoğul gebeliği olan anne adaylarında diyabet, anemi ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlık riski vardır. Bu risklere karşı anne adayı kontrol altında tutulmalı ve rahatsızlık ihtimalinde erken tanı ile tedavi yoluna gidilmelidir. Ayrıca anne adaylarının beslenme programına dikkat edilerek diyetisyen gözetiminde bulundurulmaları gerekir.
Çoğul gebelik durumlarında genelde sezaryen yöntemiyle yapılan doğumların ardından kanamalar görülebilir. Bu durum ciddi ölçüde arttığında operasyon yapılarak rahim alınabilmektedir. Bunun dışında bu tür doğumlar gerçekleştikten sonra genelde kan ihtiyacı oluşmaktadır.
Çoğul gebeliğin anne üzerinde psikolojik etkileri de olmaktadır. Birden fazla bebeğin aynı anda bakım ihtiyacında olması annede uykusuzluk, kronik yorgunluk ve depresyon gibi sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.
Paylaş