Problem, hedefe ulaşma sürecinde karşımıza çıkan engeller, daha önce karşılaşmadığımız, yeni ve hazır bir tepkimizin olmadığı fakat üzerinde çalışıldığında çözüm bulabileceğimiz uyarıcı durumlar. Gün içinde yaşadığımız gelişmeler bizleri birçok problem durumuyla baş başa bırakıyor.
#Her Problem Bir Öğrenme FırsatıPek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran ZorbalığıGeçtiğimiz hafta kraliyet ailesinden bir kaynak, Galler Prensi ve Prensesi Kate ve William’ın çocuklardan evdeki her türlü işte yardım etmelerini beklediğini açıkladı. Bunlara masayı kurmak, akşam yemeğinden sonra tabakları toplamak ve etrafı toplamak gibi işler de dahil. Düşünebiliyor musunuz 11 yaşındaki Prens George, 6 yaşındaki Louis ve 9 yaşındaki Prenses Charlotte'un ev işlerine dahil olması bekleniyor.
#Kraliyet AilesiÇoğumuzun evinde çocuklar bırakın ev işlerine yardım etmeyi kendi odalarını bile toplamıyor. “Onlar daha çocuk, dersleri var yorulmasın, aman bir tatili var biraz daha uyusun” diyoruz ama Galler Prensi ve Prensesi Kate ve William bizim gibi düşünmüyor. Birleşik Krallık’ın en ayrıcalıklı çocukları olmalarına rağmen bu onların ev işlerine yardım etmelerine engel değil. 11 yaşındaki Prens George, 6 yaşındaki Louis ve 9 yaşındaki Prenses Charlotte'un ev işlerine dahil olması bekleniyor.
#Kraliyet AilesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seda Topçu, çocukların kursa başlama yaşının önemine dikkat çekerek, “Kurslara başlama yaşı ‘gelişimi destekleme’ adı altında neredeyse 3-4 aylık bebeklere kadar inmiş durumda. Bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmamış küçük bir bebeğin kalabalık ortama konulması da tartışma konusu” dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seda TopçuAileler çocuklarının geleceğini güvence altına almak için kendi hayatlarından fedakârlık yapıp imkânları ölçüsünde yatırım yapar. Evlada miras bırakmak, hem bizim kültürümüzde hem de dünyanın pek çok yerinde geçerli bir durumdur. Ancak son dönemde yurt dışında pek çok ünlü ve zengin isim, çocuklarını kendi ayakları üstünde durmaya yöneltmek istedikleri için servetlerini hayır kurumlarına bağışlayacaklarını dile getiriyor. Peki, yemeyip içmeyip bir ev, araba alan ya da çocuğu devralsın diye iş kuran aileler çocuklarına iyilik mi yapıyor yoksa onları tembelliğe mi itiyor? Çocuklara miras bırakmak ne kadar doğru?
#MirasGünümüzün en büyük sorunlarından biri ekran. Hem yetişkinler hem de çocuklar ekransız gün geçirmiyor ama ebeveynler kendi ekran sürelerini görmezden gelirken çocukların ekran karşısında geçirdikleri zaman gözlerine batıyor. Oysa okullarda bile dersler artık akıllı tahtalarla işleniyor. Peki ekranı nasıl kullanmalıyız? Prof. Dr. Selçuk Şirin’e sordum.
#Anneİnsan gelişimi ile eğitim arasındaki ilişki, bireylerin yaşamın çeşitli boyutlarında tam potansiyeline ulaşmalarını destekleyen eğitim anlayışıyla oluşur. Eğitim, insan gelişiminin çeşitli yönlerini önemli ölçüde etkileyen ve şekillendiren kritik bir faktör; aynı zamanda bireyin gelişim düzeyi, bir kişinin eğitimle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve eğitimden nasıl faydalandığını etkileyebilir.
#Konuk Yazarİskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#EğitimEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarÇocuklarda öfke ve sinir problemi aileler tarafından gözlem altında bulunulması gerekilen ve kontrollerin yapılması gerekilen rahatsızlıkların arasında yer almaktadır. Belirli psikolojik destekler ile çocukların öfke ve sinir problemleri kontrol altına alınması mümkündür. Çocuklarda yaygın görülen öfke ve sinirin belirli sebep ve neden ilişkilerinin olmasına bağlı olarak, yeterli kontrollerden geçilmesi gerekmektedir. Çocuklarda öfke ve sinir problemleri hakkında ayrıntıları derledik.
#ÇocukVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimHepimiz hayatımızda kurduğumuz ilişkilerde karşımızdaki kişilerin sorumluluk ve önceliklerini bilmesini ve buna uygun hareket etmesini isteriz. Bununla birlikte; ebeveyn, eş, çalışan/ işveren, vatandaş olarak içinde bulunduğumuz tüm toplumsal rollerin sorumlulukları vardır ve bunları yerine getirmemiz beklenir. Sorumluluk duygusu, sorumlulukların farkında olma ve buna uygun hareket etme becerisi yaşama dair hemen her konu gibi, erken çocukluk-çocukluk döneminde atılmış sağlam temeller üzerine inşa edilir. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, sorumluluk kavramı ve çocuklarımıza sorumluluk duygusu kazandırma konusu hakkında bilgi verdi.
#Ata KolejiFacebook'un eski bir çalışanının basına sızdırdığı belgeler, sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini tüyler ürpertici bir netlikle ortaya koydu. Kendini beğenmeme, yeme bozuklukları, depresyon, intihar eğilimi... Sorunların kaynağı Instagram, en hassas durumda olanlar ise ergenlik çağındaki genç kızlar. İfşa belgeleri ışığında sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisini uzman psikologlar Berk Karaoğlu ve Ceylan Şekerci'yle masaya yatırdık.
#Sosyal MedyaPandeminin gölgesinde eğitim-öğretim yıllarını tamamlayan okullar yaz tatiline girdi. Bazen yüz yüze bazen uzaktan eğitim gören öğrenciler karneleri aldı. Uzmanlar ise “Bu yaz öğrenciler için çok önemli” diyerek bir buçuk yılı evde geçiren öğrencileri uyarıyor. Peki tatilin en verimli şekilde geçmesi için neler yapmalı? Bu yazı nasıl değerlendirmeli? İşte uzman yorumları:
#GazetehaberleriDüşünen, duyarlı, yaratıcı bireylerin yetiştirilebilmesi için, çocukların, bebeklik döneminden başlayarak duyu algılarının uyarılması, düşüncelerinin geliştirilmesi; sevgi ve özgürlük gereksinmelerinin sezinletici uyaranlarla yanıtlanması gerekir. Sanatçılar tarafından, çocuk gerçekliğini önceleyerek yapılandırılmış öğretici-yazınsal yapıtlar, çocukluk ve gençlik döneminde duygu ve düşünce bilinçlenmesinin en etkili uyaranlarıdır.
#EdebiyatOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiCardiff Üniversitesi’nde Barbie öncülüğünde oyuncak bebekle oynamanın faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmaya göre Barbie gibi oyuncak bebeklerle oynamanın empati ve sosyal becerileri besleyerek, çocukları geleceğe hazırlamada büyük faydalar sağladığı sonucuna varıldı. Bu projenin detaylarını konuşmak üzere Barbie Oyunun Faydaları Projesi Türkiye Sözcüsü Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat ile bir araya geldik ve kendisine sorularımızı yönelttik.
#BarbieKoronavirüsle birlikte yetişkinlerin günlük yaşantısında olan değişim çocuklarda da oldu. Bu süreçte çocukların ruh sağlığının yetişkinlere göre daha çok etkilendiğini dile getiren Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Dr. Fatma Özkür Duman, ailelere önerilerde bulundu.
#Dr. Fatma Özkür DumanYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilOkullar uzaktan eğitim ile 2020-2021 eğitim öğretim yılına merhaba dedi. Uzaktan eğitime alışma sürecinde, evde uzun saatler ekran başında ders dinleyen öğrenciler psikolojik açıdan da zorlanıyor. Bu durumda hem velilere hem de öğretmenlere önemli görevler düşüyor.
#Pandemi