Çağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkMevsim değişikliklerinde hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlü tutmamız oldukça önemli. Bu nedenle beslenmemize dikkat ederek meyve ve sebzelerinden gücünden yararlanmamız gerekir. Bunlardan biri de limondan daha fazla C vitamine sahip olan kuşburnu... Peki kuşburnunun faydaları nelerdir, çayı nasıl yapılır? İşte kuşburnunun faydaları
#Kuşburnu FaydalarıUNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
#UnicefKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileBebek ve çocuklarda yüksek ateş ebeveynlerin en çok paniklediği durumların başında geliyor. Ateşi düşürmek adına da birçok yönteme başvurdukları görülüyor. Peki çocuklarda ateş neyin işaretidir? Ebeveynler bu konuda nasıl hareket etmeli, ne zaman hekime başvurmalı? Konuyla ilgili tüm soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar yanıtladı.
#Çocuklarda AteşBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı acil müdahale gerektiren tehlikeli hastalıklar arasında yer alır. Yüksek ateş ve kusma ile kendisini gösteren hastalık, her yaştan kişide görülebilir. Ülkemizde yapılan menenjit aşısını erken yaşlarda uygulamak ise hastalığı korumak adına büyük önem taşıyor. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit bulaşıcı mıdır, belirtileri nelerdir?
#Menenjit Aşısı Ne Zaman YapılırBebeklerde ateş, ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin’dan aldık.
#Bebeklerde Ateş SınırıÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıVirüslerin, kapalı ve kalabalık ortamları sevdiği reddedilemez bir gerçek. Ne var ki, bu durum en çok çocukları etkileyerek sık sık hastalanmalarına yol açıyor. Özellikle de okullar, bulaşıcı hastalıklar için ideal bir ortam yaratarak, çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının görünmesinin önünü açabiliyor.
#ÇocukHemoroid halk dilinde bilinen adıyla basur, zaman zaman ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunudur. Hemoroid içerisinde kan pıhtısı oluşursa şiddetli bir ağrıya neden olur. Basurun dereceleri değişiklik gösterebilir. Peki, basur nedir, neden olur? İşte, basur hakkında merak edilenlerin detayları!
#BasurYapılan araştırmalara göre Türkiye’deki çocukların yüzde 51’i çamur, toprak, sabun, pil, kireç gibi yabancı maddeleri yiyor. Bu tür davranışlarda bulunan çocukların birçoğuna ‘pika sendromu’ teşhisi konuluyor. Hayli şaşırtıcı bir hastalık olan pika sendromuna dair her şeyi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı ile konuştuk.
#Pika SendromuPişik, yaygın bir cilt iltihaplanması olup bebeklerin bacak arasında açık kırmızı renkte cilt kabarıklığı olarak kendini gösterir. Peki, bebeklerde sıkça görülen bu sorun neden kaynaklanır, tedavisi nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu İnce Demirpençe detaylarıyla anlatıyor…
#PişikBesin alerjisi, çocukların gelecekte birçok sağlık sorunuyla karşılaşmasına sebep olabilen önemli bir rahatsızlık. Üstelik Türkiye’de besinlere alerjisi olan çocukların sayısı hızla artıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için 15-21 Mayıs tarihleri, Besin Alerjisi Farkındalık Haftası olarak kabul edildi. Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan ile konuştuk.
#Çocuk Beslenmesi