Paylaş
Detoks evde tek başınıza uygulanacak bir yöntem değildir. Mutlaka kişiye özel planlanmalıdır. Eskilerin deyimiyle kaş yaparken aman göz çıkartmayalım.
Bilinen genel adıyla detoks yani detoksifikasyon; vücudun toksinlerden arınması demektir.
Toksinse vücutta istenilmeyen ve zararlı etkileri olan, sağlığı olumsuz yönde etkileyen maddelerin genel adıdır. Vücudumuz günlük işlevini yerine getirirken açığa çıkarttığı toksik maddeler, soluduğumuz havadan, tükettiğimiz besin ya da hazır gıdalardan da alınabilir.
Detoks tek başına bir beslenme yöntemi değildir. Çünkü sağlık; zihinsel, bedensel ve sosyal bir iyilik halidir. Bu noktada farklı yöntemlerle de desteklenmelidir. Fakat 3-5 günlük düşük kalori içeren, bol sıvı tükettiren, karışım bitkilerden oluşan kürler ve lavman yöntemi birer detoks yöntemi değildir.
Vücut için faydalarını sıralayacak olursak; ödem, gaz, şişkinlik gibi şikayetler, gün içerisinde hissedilen yorgunluk ve halsizlikler, sabahları uyanma problemleri, aşırı terleme, bölgesel ağrılar gibi şikayetlerinin giderilmesinde destekleyicidir.
Mevsim geçişlerinde bahar yorgunluklarına ya da yeni başlayacağınız bir zayıflama programı öncesinde uyguluyor olmak iyi gelecektir. Ve etkin bir detoks programı bağışıklığınızı da artıracaktır.
Bilinen bir zararı yoktur. Aksine vücudun daha aktif ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Yakın zamanda ameliyat geçirenlerde, organ yetmezliğinde (kalp, karaciğer, böbrek), hipertansiyonda, diyabet hastalarında, hamilelikte, emzirme döneminde, yaşlılıkta ve çocuklarda detoks sakıncalıdır.
Öncelikle ruhsal ve sosyal şartların uygun olması gerektiğini söylemekte fayda var. Sağlık, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Bu sebeple fiziksel olarak aktif ve dinlenmiş olun. Kaliteli bir uykunuz olsun. Sıvı ve özellikle su tüketimine dikkat edin. Stresli iş yaşantınızdan uzak bir döneme denk getirin. Ruhunuzu dinlendirmek için meditasyon yapın, dua edin, çocuklar ya da hayvanlarla ilgilenin. Bir yanda ruhsal ve fiziksel olarak rahatlayan vücudu doğru beslemeye sıra geldi.
Toksinlerden kurtulmak için;
İlk şart doğal beslenmek, yapay tüm gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Katkı maddelerinin bu dönemde vücudumuza alınmasını istemiyoruz.
İkinci şartı ise aşağıdakilerden kesinlikle uzak durmak;
Özel karışımlar ya da içecekler gibi formüller yoktur. Fakat biliyoruz ki bazı aromalar detoksu destekler. Örneğin; limon, nane ferahlık verir. Okaliptus, burun ve sinüsleri açar. Papatya, sakinleştirir. Lavanta, uykuyu teşvik eder. Maydanoz, dereotu, ada çayı, bağışıklığı destekler.
Evet, yapılabilir. Çünkü detoks bedenin aktif ve sağlıklı olmasını sağlayan bir yöntemdir.
Özel bir detoks karışımı yok ancak aşağıdaki tarifler sağlıklı içeceklere örnektir.
Örneğin kefir sevmeyenler için bir öneri;
Yağsız kefir + üzüm (mevsime uygun olması nedeniyle, çekirdekleriyle birlikte)+ leblebi (bir ara öğün)
Yağsız kefir + nane + dereotu
Prebiyotik yoğurt + Tuzsuz fındık ya da badem (sağlıklı bir ara öğün)
Izgara balık + Bol mevsim salata (limonlu)+ Tam çavdarlı ekmek (sağlıklı bir ana öğün)
Laktozsuz süt/ Soya sütü/ Badem süt + Yulaf ezmesi + Muz (sağlıklı bir kahvaltı)
Paylaş