Çocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkHGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık 5-6 gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkSON günlerde ünlülerin de tercih ettiği göz kapağı estetiği, en çok araştırılan ameliyatlar arasında yer alıyor. Peki, göz kapağı estetiği nedir, nasıl ve kimlere uygulanır? İşte göz kapağı ameliyatı hakkında sıkça sorulan soruların cevapları...Cerrahi ve cerrahi olmayan tekniklerle giderilebilen göz kapağı sorunları, yaşa bağlı ya da farklı nedenlerle kişiye rahatsızlık verebiliyor. Göz kapağı ameliyatı estetik olsa da görmeyi engellemek gibi bazı sorunlara yol açabilir. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Beyza Altınbay, göz kapağı estetiği hakkında şu bilgileri verdi:
#1Çocuğunun bacağındaki küçücük bir noktayı fark eden Avustralyalı annenin dikkati, küçük bebeği ölümcül bir süreçten kurtardı. Annenin hastaneye gitmeden önce evinde uyguladığı basit test ise sosyal medyada viral hale geldi.
#MeningokokBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güven, çocukluk çağı aşılamalarının, pandemi döneminde başlayan aşı kararsızlığı veya aşı karşıtlığından etkilendiğini belirterek, "Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ menenjitlerini de görmeye başladık" dedi. Prof. Dr. Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.
#MenenjitSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiKuduz hastalığı son günlerde çıkan vakalarla birlikte gündeme geldi. Kuduz belirtileri ile erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, korunmanın yolları konusunda da uyarıyor. Peki, kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte kuduz hastalığı hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler...
#KuduzBolu'nun Yuva köyü Çaydurt Mahallesi'nde ilk belirlemelere göre içme suyundan 148 kişinin zehirlenip, 1 kişinin hayatını kaybettiği olay ile ilgili çifte soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Hastaneden taburcu olan köylüler ise zorlu süreci anlattı. Süreçte erken doğum yaptığını söyleyen Tuğba Karadağ, "Herkes sessiz, kimse bir şey yapmıyor. Bu olayın artık açığa çıkması lazım. Hatası olanların yanına kalmasın. Bu kasıtlı yapılan bir şeyse; suçluların yanına kalmasın" dedi. Huri Beyzanur Gülen ise "Kesin bir açıklama yapılması gerekiyor. Suçlular belirlenip, adalet karşısına çıkarılmalı" diye konuştu.
#BoluBolu'nun Yuva köyü Çaydurt Mahallesi'nde ilk belirlemelere göre içme suyundan 148 kişinin zehirlenip, 1 kişinin hayatını kaybettiği olay ile ilgili çifte soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Hastaneden taburcu olan köylüler ise zorlu süreci anlattı. Süreçte erken doğum yaptığını söyleyen Tuğba Karadağ, "Herkes sessiz, kimse bir şey yapmıyor. Bu olayın artık açığa çıkması lazım. Hatası olanların yanına kalmasın. Bu kasıtlı yapılan bir şeyse; suçluların yanına kalmasın" dedi. Huri Beyzanur Gülen ise "Kesin bir açıklama yapılması gerekiyor. Suçlular belirlenip, adalet karşısına çıkarılmalı" diye konuştu.
#BoluMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkUçan balonlara çocuklar bayılıyor ama masum görünen bu balonlar ne kadar güvenli? Çocuklar bu balonları kollarına bağlıyor, hatta yatakların başına bağlayıp sabaha kadar aynı odada uyuyor. Geçtiğimiz haftalarda bir çocuk helyum gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetti. Peki nasıl oluyor da balon çocukları öldürüyor?
#Çocuk SağlığıDepresyon yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağlarında da ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağlarında depresyon ile karşı karşıya kalan çocukların sosyal yaşamlarının, okul hayatının son derece olumsuz bir şekilde etkilendiği söylenmektedir. Peki, çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir sizin için tüm detayları ile derledik.
#ÇocukÇocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukGüneş çarpması her yaştan bireyde görülebilen ve oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak bilinir. Özellikle de yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklar sebebi ile bu vakalar daha fazla görülür. Çocuklarda ve bebeklerde de görülen bir durum olan güneş çarpması, kusma, mide bulantısı, yüksek ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler ile meydana gelir. Vücut sıcaklığı normalin dışında olan kişilerde ilk müdahale hemen uygulandığında kalıcı hasarlar görülmez. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda güneş çarpması tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar.
Çocuklarda mide üşütmesi, sık sık görülen bir hastalık çeşidi olarak bilinir. Bir diğer adıyla viral gastroenterit olarak bilinen mide üşütmesi, karın ağrısı, sulu ishal, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler ile ortaya çıkan mide bağırsak enfeksiyonu olarak bilinir. Çocuklarda ya da bebeklerde yetişkinlere oranla daha fazla görülmektedir. En yaygın nedeni ise kontamine olmuş besinlerin tüketilmesi olarak bilinir. Yaşlılar, çocuklar ve bebekler mide üşütmesine karşı daha hassas olan yaş gruplarıdır. Peki, çocuklarda mide üşütmesi belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Mide üşütmesi konusu ile ilgili geniş çaplı bir makale hazırladık.
#Çocuk