Paylaş
Yaz döneminde deniz ve havuzda yüzme ile birlikte kulak enfeksiyonlarında ciddi artışlar gözlenmekte. Dış kulak yolu, yapısı nedeniyle daha nemli, etrafı kapalı ve sıcak bir alan oluşturmakta. Bu durum da özellikle bazı bakteri ve mantar gibi patojenlerin çoğalması için uygun bir ortam sağlamakta.Peki yaz döneminde kulak enfeksiyonları neden daha çok görülür? Nelere dikkat etmek gerekir? Bu soruları Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Özçelik’e sordum. İşte yanıtları:
İLERİ DURUMLARA DİKKAT
Özellikle yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonlarının artmasının en önemli nedeni, hijyenik olmayan havuz ve denizlerde yüzmektir. Bu ortamlarda yüzme sonucu dış kulak yolunda tatili ciddi anlamda sıkıntıya sokacak enfeksiyonlar gelişebilir. Özellikle dış kulak yolunda buşon dediğimiz kulak kirinin bulunduğu durumlarda yüzme sonrası dış kulak yoluna hijyenik olmayan havuz ya da deniz suyu girmesi, dış kulak yolunun sürekli ıslak ve nemli kalması, bu durumdaki kulaklarda tıkanıklığı açmak için kulak yolunun kulak çubukları ve benzeri materyallerle temizlenmeye çalışılması ve kaşınması sonucu tahriş olarak enfeksiyon riski artar. Dış kulak yolu enfeksiyonunun en önemli bulguları, şiddetli kulak ağrısı, tıkanıklık, akıntı ve işitme kaybıdır. Bazı ileri durumlarda ateş yükselmesi, kulak önünden boyuna doğru yayılan şişlik ve kızarıklık tabloya eşlik edebilir. Bu yakınmaların oluşması durumunda mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR
Kulak yolu iltihabı tedavisinde, öncelikle kulak yolunda bulunan iltihabi materyalin ve varsa kulak kirinin ve diğer biriken materyallerin temizlenmesi gerekir. Özellikle tekrarlayan orta kulak problemleri(sıvı toplanması, sık orta kulak iltihabı) nedeniyle kulak zarına tüp takılan çocuklarda, deniz ve havuza girerken dikkatli olunmalı, kulağa basınçlı su temasından kaçınılmalıdır. Eğer kulak yolu şiş ve ödemliyse bu ödemi azaltacak damlalar ya direkt olarak ya da kulak yoluna, damlayı emip daha uzun sürede etki etmesini sağlayacak materyaller yerleştirildikten sonra uygulanır. Kulak yolundaki ödem azalana kadar bu pansumanlar devam etmelidir. Aynı zamanda kulak yolu enfeksiyonuna etkili antibiyotikli kulak damlaları, ağızdan verilen antibiyotikler ve ağrı kesicilerde tedaviye eklenir. Tedavi sürecinde hastanın tedaviye uyumunu takip açısından doktor tarafından yakından takip edilmelidir. Bu süreçte hasta, kulağını kaşıma ve kurcalamaktan, havuz ve denize girmekten kaçınmalı ve mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışmalıdır. Tedavi sürecinde, kulağı tıkayacak her türlü materyalden kaçınılmalıdır. Uygun ve yeterli tedaviyle bu enfeksiyonlar 7-10 günde iyileşir ve herhangi bir hasar bırakmaz.
Paylaş