Yeni öğretim yılının bir haftasını geride bıraktık. Ne kadar alışkın olsalar da her yaştan çocuk için okulların açıldığı günler heyecanlı ve stresli geçiyor. Onları yeni döneme alıştırmanın en iyi yoluysa ebeveynlerin uyum sürecine önce kendilerini hazırlamayı başarmaları.
#ÇocukOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran ZorbalığıTürkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun depremden sonra Adıyaman’da kurulan konteyner kentte hayata geçirdiği Mor Yerleşke’yi ziyaret ettik. Bu yerleşkeler kadınların ve çocukların yaşadıkları onca şeyden sonra hayata tutunmasında kritik rol oynuyor. Buradaki psikologlar sayesinde ayakta durduğunu söyleyen depremzede İlmiye Dinç, “Onlar burada olduğu için gülüyoruz, yoksa buralar üstümüze geliyor” diyor.
#Gizem CoşkunardaÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor?
#Çalışan AnneOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıÇocuklar ev ortamında birbirleriyle sık kavga ediyor, çeşitli konularda anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Bu durum en çok anne babaları zora sokuyor. Peki ama çocuklar arasındaki uzlaşı nasıl sağlanacak, kavgalar nasıl tatlıya bağlanacak? Çocuk Gelişimi Uzmanı Mahizar Tınkır’a sordum.
#Kardeş KavgasıEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#PedofiliÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Zira çalışan anneler okul sürecinde her zaman fiziksel olarak çocuklarının yanında olamayabiliyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor? İnsan hikayeleri, araştırma sonuçları ve uzman yorumlarıyla bu konuyu mercek altına aldık...
#Bir Sorudan FazlasıEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#Çocukları Yetişkin Gibi GiydirmekÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaOkul döneminde ebeveynlerin en çok zorlandıkları konuların başında çocukların ders çalışmak istememesi geliyor. Üstelik anne babalar bazen çocuğun yerine ödev bile yapabiliyor. Uzmanlar ise “Ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. Onun dersine siz çalışmayın, onu yönlendirin” diyor. Çocuk gelişimi uzmanı Bayram Deleş’in ders çalışmak istemeyen çocuklar için 5 önerisi var.
#Ömür KurtOkulunda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için yapılan etkinlik başlamadan önce öğretmeni tarafından gruptan uzaklaştırılan, gösteriyi ayrı bir köşede elleri önünde izleyen çocuğun görüntülerini seyreden pek çok kişi ‘Bir çocuğa neden böyle muamele edilir?’ diye tepki gösterdi. Olayın iç yüzü henüz netlik kazanmadı ancak küçük çocuğun yaşadıkları her ne sebeple olursa olsun çok üzücü. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem çocukken öğretmenleri tarafından benzer muamelelere maruz kalan kişilerle konuştuk hem de öğretmen, psikolojik danışman ve çocuk gelişimi uzmanları ile bu konuyu enine boyuna tartıştık.
#Çocuk PsikolojisiÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde Konuşmaİsrail’in katliamı TV ekranlarından canlı yayınlarla aktarılırken bazı sosyal medya sitelerinde ise savaşın acımasız görüntüleri filtresiz yayınlanıyor. Bu durum aileler için alarm zilleri çaldırıyor. Uzmanlar çocuklarınızı ekrandan uzak tutun uyarısı yapıyor...
#İsrailVideo oyunları, yaz tatilini evde geçirmek zorunda kalan çocukların en büyük eğlencesi. Birçok çocuk çevrimiçi oyunları tanımadığı kişilerle oynuyor, kimi zaman sohbet odalarında, yaşıtı olmayan kişilerin söylemlerine maruz kalıyor. Uzmanlar “Çocuklarınızın izlediği videoları, oynadığı oyunları bilin ve onunla bu konuda bol bol sohbet edin” diyor.
#Ömür KurtBirçoğumuz ‘farkında olmadan’ nefes alıp veriyoruz. Oysa uzmanlar, nefes almanın bir beden farkındalığı olduğunu, insanı hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilediğini belirtiyor. Çocuk gelişimi uzmanı ve nefes terapisi eğitmeni Işıl Evrim Akgün “Ailece evde nefes terapisi seansları düzenleyin. Doğru nefes almayı öğrenen çocuklar daha başarılı ve mutlu oluyor” diyor.
#Ömür Kurtİsviçre'de 11 yaşında okula bebek bezi ile gelen öğrencilerin sayısı endişe verici şekilde artarken, ABD'de yayınlanan son raporlar ebeveynlerin çocuklarına tuvaleti nasıl kullanacaklarını öğretmediklerini ortaya koydu. Öğretmenler çocukların altını değiştirmek zorunda olmadıklarını belirtirken, okul yönetimleri de kirli bebek bezleri nedeni ile sabırlarını yitirdi. 'Tuvalet eğitimi krizi' bugün ABD, İsviçre ve Alman basınında önemli bir gündem maddesi oldu...
#Çocuk BeziKasım tatili bitiyor, pazartesi günü okullar yeniden açılıyor... Çocukların dersleri, okulla ilgili sorunları derken, velilerin çocuklarıyla ilgili sorumluluk alması ve çocuğun okuldaki durumundan haberdar olması çok önemli! Konuyu, Hürriyet Kitap’tan çıkan 200 Adımda Ergenlik Rehberi kitabımda Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Arzu Yükselen ile konuşmuştuk. Dikkat çektiği iki önemli nokta vardı: Bunlardan ilki velinin çocuğun okuldaki durumunu anlaması ve ilgi göstermesi, öteki ise çocuğunun okuldaki gelişiminden haberdar olmasıydı. Oysa son zamanlarda pek çok okul ‘veli toplantısı’ yapmıyor, anne baba öğretmenle doğrudan ‘Whatsapp’ üzerinden iletişim kuruyor. Ancak uzmanlar yüz yüze iletişimin ve sınıf değerlendirmesinin de önemine dikkat çekiyor.
#Ömür KurtÇocukları ısırarak, çimdikleyerek, ağlatarak sevmek gibi bir huyumuz var. Oysa bu davranışlar çocuğu korkutur, onu sevgiden ve ilgiden uzaklaştırır. Ayrıca ‘sevgi’ sözcüğünü yanlış anlayan çocuk, kendisini ifade ederken çevresindekilere yanlış davranışlar da sergileyebilir.
#Ömür Kurt