Bir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararını ise uygun bulmuyoruz.
#KitapÇiçek tozlarını emsalsiz bir karışıma dönüştüren arılar, un, şeker ve yumurtadan mis kokulu kurabiyeler, bezgin bir ruhu dans eden bir ergene dönüştüren müzik. ‘Radyo Pencere’de bu ince detaylarla beslenen bir değişim ve dönüşüm öyküsünü mizahla yumuşatıyor Hacer Kılcıoğlu.
#Radyo PencereKoronavirüs nedeniyle okullar tatil edildi. Genellikle zamanımızın çoğunluğunu evde dinlenerek ve mümkün olduğunca az kişi ile temas kurarak geçirmek en güzeli. Peki, bu süreçte çocuklarla evde neler yapılabilir? Pedagog-Aile Terapisti Serap Melek Kılıç öneriler sundu.
#Çocuk28 ŞUBAT Cuma günü Ankara Kitap Fuarı, Congresium’da konuk ülke Fransa’nın büyükelçisi Charles Fries’in konuşmasıyla başladı. Büyükelçi konuşmasına Suriye’de yaşamını yitiren, şehit düşen Türk askerlerine başsağlığı dileyerek başladı:
#YAZAROkullar yarıyıl tatiline girdi. 15 günlük bu tatil, çocukların yaratıcılıklarını geliştireceği kitaplar okuması için biçilmiş kaftan. Çocuk kitapları eleştirmenimiz Devrim Yılmaz, çocukların tatili sıkılmadan geçirmeleri, maceradan maceraya koşup hayal dünyalarını geliştirmeleri için birbirinden güzel kitaplar seçti...
#ÇOCUKGalapagos Adaları’ndaki dev kaplumbağalar, Pasifik’in hidrotermal bacalarındaki sevimli solucanlar, Himalaya Tepeleri’ndeki rengârenk sülünler, Japon Kaplıcaları’ndaki utangaç antiloplar, mağaraların derinliklerindeki buruşuk dudaklı yarasalar...
#KitapsanatÜç milyondan fazla kitabı satılan ve çocuklara felsefeyi sevdiren ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ serisinin yazarlarından Brigitte Labbe Türkiye’ye yerleşiyor. Türk çocuklarının konuşmaya aç olduğunu savunan yazar, ailelere onlarla birlikte sorgulama yapmalarını salık veriyor
Lemuel Gulliver adlı bir doktorun bambaşka diyarlara çıktığı yolculukları anlatan klasik roman Güliver’in Gezileri, bugün gösterime giren sinema uyarlamasıyla yeniden gündemde. Ünlü yazar Jonathan Swift’in, içinde yaşadığı döneme yönelik eleştiriler içeren ve ilk kez 1726’da basılan ünlü yapıtI, çıktığı deniz yolculuklarında değişik uygarlıkları ziyaret eden genç bir doktorun yaşadığı ilginç olayları anlatıyor.
Duyanı geren bir kelime vardır: Felsefe... Siz ilgilenmeseniz bile çocuğunuz her gün “Bu iyi mi yoksa kötü mü”, “Oğlanlarla kızlar arasında ne fark var” gibi felsefik sorular sorar. Cevap vermediğinizde peşinizi bırakmaz. Buna hazırlıklı olmanızı sağlayacak kitaplar Türkiye’de: Çıtır Çıtır Felsefe. Fransa’da çok satan, Brigitte Labbe’nin yazdığı seri pek çok başlığı, 8-12 yaş arasındaki çocukların kavrayacağı bir dille anlatıyor. Kitapların başlıkları arasında “İyi ve Kötü”, “Başarı ve Başarısızlık” ve “Ben ve Başkaları” var.
Klasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanShibuya’da, sokak arasına gizlenmiş tek masalı restoran Été’nin en önemli özelliği gecede en fazla 6 kişiyi misafir etmesi. Rezervasyon için öncelikle şefi tanıyan birine ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra kendisinin, kapısından kuyruk eksik olmayan pastanesi Fleurs d’été’nin, yine sınırlı sayıda olan imza tatlılarından birini almalısınız. Biz zor da olsa bu rezervasyonu ayarlayabildik ve çok mutlu eden bir deneyim yaşadık...
#Somer Sivrioğlu