Paylaş
Dizinin 33. kitabı “Sanatçılar ve Dünya” bu kez “Sanat nedir, ne işe yarar, sanatçı kime denir” gibi temel sorgulamalarla karşılıyor okuru. Brigitte Labbé, diğer kitaplarda olduğu gibi yine bir kavramı çok boyutlu ele alıyor. Sanatın evrenselliğine, herkes için vazgeçilmezliğine, neyi düşünürse düşünsün herkes tarafından tüketildiğine, kimsenin değil herkesin oluşuna vurgu yapıyor.
Kitapta adı geçen sanatçılardan bazıları: Afife Jale, Nâzım Hikmet, Meriç Sümen, Virginia Woolf, Victor Hugo, William Shakespare, Paul Éluard, William Turner, Claude Monet, Berthe Morisot, Rodin, Marcel Duchamp, Charlie Chaplin, Molière, Niki de Saint Phalle.
Hayvan sevgisini anlatan roman
Haber spikeri Pınar Erbaş, aynı zamanda bir çocuk kitapları yazarı.
“İnek Möli Asla Unutmaz” ve “Tavuk Rola Şarkı Söylemek İstiyor” adlı iki resimli kitap kaleme almıştı daha önce. Bu kez bir romanla çıkıyor küçük okurlarının karşısına. Çağrı Odabaşı’nın resimlediği “Evini Arayan Ayı”, kış uykusundan uyanınca evinin yerinde yeller estiğini gören Topsi adlı bir ayı ile Can adında bir çocuğun dostluğunu anlatıyor. Topsi’nin evi aslında kentsel dönüşüme kurban gitmiş, ormanının ve mağarasının üzerine koca koca binalar, alışveriş merkezleri, gökdelenler inşa edilmiştir. Fakat küçük Can, Topsi’ye yeni ve eskisinden de güzel bir yuva bulmaya kararlıdır. Pınar, aile, çevre sorunları ve hayvan sevgisini anlatan şahane bir roman yazmış, tavsiye ederim.
Hayat Sokağı
Remzi Kitabevi’ni yeni yıla Hasan Öztoprak’ın yeni romanıyla giriyor; “Hayat Sokağı”. Yazar, bu romanda 1970 ve 1980’lerin Balat’ından ilginç karakterlerle insan manzaraları sunuyor. İstanbul’un renkli mozaiğiyle en ilginç yörelerinden biri olan Balat, tarihsel yapıları ve çarşılarıyla günümüzün de uğrak semtlerinden birisidir. Heyecanla bekliyorum.
İzmir mizaha doydu
Geçen hafta ‘Siyaset ve Mizah’ temalı İzmir Mizah Festivali’ndeydim.
Yanımda da İzmirli gazeteci-yazar arkadaşım Gülenay Börekçi de vardı.
20 Aralık’ta başlayan festivalin son gününe yetişebildik ama o gün çok verimli geçti. Bilhassa Ahmet Önel, Dr. Efdal Sevinçli, Lütfü Dağtaş’ın katılımı, Bekir Yurdakul’un moderatörlüğünde yapılan “Şair Eşref’ten Muzaffer İzgü’ye İzmir’de Edebiyat ve Mizah” başlıklı panel her açıdan son derece bilgilendirici ve öğreticiydi.
Panelde İzmir’in yetiştirdiği mizah yazarları, karikatüristler konuşuldu.
1800’lü yıllarda bile bu şehirde nefis mizah dergilerinin yayınlandığını öğrendik. Yönetmenliğini usta sinema yazarı Vecdi Sayar’ın yaptığı festivalin göz dolduran programında kaybettiğimiz mizahçılarımız anıldı. Aziz Nesin, Haldun Taner gibi dev isimler hakkında paneller düzenlendi.
Lisey’in Hikayesi
Daha önce “Bir Aşk Hikayesi” ismiyle yayımlanan bir Stephen King başyapıtı olarak bilinen “Lisey’in Hikayesi” (Lisey’s Story) yeni kapak tasarımı ile Altın Kitaplar etiketiyle bir kez daha okurlarla buluştu. Lisey ve kocası Scott, 25 yıl süren evlilikleri boyunca birbirlerini derin bir aşkla sever. Aralarındaki bağ öylesine güçlüdür ki birçok insan bunu tuhaf bulur. Karanlık ve korkunç bir geçmişi olmasına rağmen Scott, pek çok ödül kazanmış başarılı bir yazardır. Kocasıyla arasındaki bağı koparmayan genç kadın, kabuslarının arasında saklı korkunç bir yerde duran Scott’a ulaşır.
Albert Einstein’a Göre Dünya
Brigitte Kernel’in, Albert Einstein’ın gerçek yaşam öyküsünden ilham alarak yazdığı “Albert Einstein’a Göre Dünya” Redhouse Kidz tarafından yayımlandı. Roman türündeki kitap, bizi bir dehanın henüz sadece diğerlerinden farklı bir çocuk olarak görüldüğü çocukluk yıllarına götürüyor. Kitap, matematik ve fiziğin gizemleri çözecek keşiflerle dolu olduğunu keşfeden 10’lu yaşlarında bir çocuğun dünyayı nasıl gördüğünü anlatıyor.
Paylaş