Güncelleme Tarihi:
- Kitaplarınızı bastırmak için altı ay kapı kapı dolaşmışsınız.
- Evet. Herkes “Çocuklar için felsefe mi, Aman Allah korusun!” diyordu. Çünkü çocuk kitapları için mutlaka erkek ya da kız kahraman gerekiyordu. Kahraman olmayınca çocuklar kitaba bağlanmaz diye düşünülüyordu. Biraz iyi bakanlar bile, kitabın kurgusunu değiştirmek istedi. Ama, Milan Yayınları bana inandı ve kârlı çıktı.
- Konuları neye göre seçtiniz?
- Estetik, ahlak, siyaset felsefesinden konular. Daha zaman var ama 50’nci kitabın konusuna kadar şimdilik her şey hazır. Amacım çocuklara felsefe kütüphanesi yaratıp, bir bütün yaratmak.
- Felsefeyi çocuklar için basitleştirmek ve anlaşılır kılmak zor olmadı mı?
- İki felsefe profesörü danışmanımla çalıştım. Her konu ve kitap için onlardan yardım aldım. İlk aşamada felsefe profesörlerinden dersler aldım. Sonra yalnız kalıp çalışmaya başlıyorum. Çocuk için örneklerle konuyu destekliyorum. Üçüncü etapta yazdığım metni profesörlerle yeniden okuyoruz. Öz ve biçimi elden geçiriyoruz.
- Hangi yaş aralığında okunmalı?
- Anne-babayla 6 yaşında okunmaya başlanmalı. Yalnızken 8-9 yaş iyi bir dönem. Bunlar çocuk kitabı kılığına sokulmuş gerçek felsefe kitapları. Büyükler de okuyor.
KARİYERİNİ BIRAKTI
Kendi kurduğu şirkette çok iyi para kazanırken, 15 yıllık iş yaşamını bıraktı. Bir yıl çalışmadan yaşayacak parayı bir kenara koydu. Yedi yaşında kız çocuğu annesiyken gittiği Sorbonne Üniversitesi’nden çok etkilendi, felsefe okumaya başladı. Bugün 20 yaşında olan kızı soyut kavramlar üzerine sık sık sorular soruyordu. Böylece felsefi kavramları basit bir dille aktarmayı kafasına koydu. O günden itibaren milyonlarca kitabı satıldı. Fransız, Alman, İspanyol, Taylandlı, hatta Çinli çocuklar bile onun kitaplarıyla felsefeyle tanışıyor. Ülke ülke dolaşıp, ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ günleri düzenleyip, tartışmalar yapıyor.
FELSEFE DİZİSİNDEN ÇIKAN KİTAPLAR
İyi ve Kötü, Adalet ve Haksızlık, Gerçekten ve Yalancıktan, Oğlanlar ve Kızlar, Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz, Savaş ve Barış, İş ve Para, Özgür Olan ve Olmayan, Doğa ve Kirlilik, Cesaret ve Korku, Mutluluk ve Mutsuzluk, Liderler ve Diğerleri, Başarı ve Başarısızlık, Haklar ve Ödevler, Ben ve Başkaları,Yaşam ve Ölüm, Beden ve Akıl, Zaman Çok ve Zaman Yok, Söz ve Sessizlik
ASSOS’TA EV ALDIK
Türkiye, Fransa’dan sonra kitaplarının en çok satıldığı ülke. Fransa’da 37, Türkiye’de 20’inci kitabım yayınlandı. Assos’ta Kayalar Köyü’nde arsa aldık, sonra ev yaptık. Eşim İstanbul aşığı. İstanbul’da yaşamak istiyor. Semtleri araştırıyor, kızımız için okul bakıyor. Ben, Fransa’yı terk etmeye henüz hazır değilim ama hazırlık yapıyorum. Türkçe öğrenmem gerekiyor.
ELEŞTİREL AKLINI GELİŞTİRİN
Türk çocukları ifade etmeye ve konuşma özgürlüğüne ciddi aç. Çocuğunuzun bir sorusuna cevap vermeden, hatta nutuk çekmeden önce onu dinleyin, ve “Neden böyle?”, “Bu ne anlama geliyor” gibi sorular sorun. Ailelere önereceğim tek şey, çocuklarıyla beraber sorgulama yapmaları. Siz de merak edin, dürüst şekilde bunu yapın. Bu yolla eleştirel aklı geliştirmek mümkün. Kendimizi ‘cevaplar kataloğu’ haline çevirirsek, çocuğumuz gelecekte de bir lider, patron veya guru arar. Her şeyi dikte edecek birine ihtiyaç duyar.