Egzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#Çay2022 Dünya Kupası dolu dizgin devam ediyor. Ailece ya da dostlarla bir arada izlenecek heyecanlı müsabakaların olmazsa olmazı keyfimizi tamamlayacak dört dörtlük bir atıştırmalık seçkisi. Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten televizyon karşısında geçen uzun saatlere eşlik edecek lokmalık tarifler aldık.
#AtıştırmalıkTürkiye’de üretilen sütün 10 milyon tonunun sanayide işlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, “Sektörde 2021’de gerçekleştirilen üretimden elde edilen ciro 38 milyar TL. Türkiye, 23.2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
#SütBaşlıkta saydığım yemekleri tadarken ‘Ben ne çeşit bir cennete düştüm’ diye soruyor insan ister istemez. Yaz tatili hayalleri kurduğumuz bugünlerde rotayı Alaçatı’nın deniz ürünleri restoranı Amavi’ye çevirmek için o kadar çok neden sayabilirim ki… Böyle bir tadımı; doyuran, mutlu eden ama yüksek tatlarda gezinen şef tabaklarını özlemişiz çünkü...
#IstakozAmerika kıtasından tüm dünyaya yayılan mısırın patlamışı için özel gün ‘icat edenler’ yine Amerikalılar. Bize de bir lezzet bahanesi olsun, evlerde yapılan sinema gecelerini renklendirecek acılı-sarımsaklısından tuzlu karamellisine kolaylıkla yapabileceğimiz tariflere bakalım.
#Patlamış MısırDünyanın pek çok farklı ülkesine gerçekleştirdiğim çay seyahatlerimin hepsinde yanımda bir demlik ve ince belli taşıdım. Durun, hemen ‘delirmiş’ demeyin. Dünyanın en iyi üreticilerinin veya çay satıcılarının Türk çayı hakkında ne düşüneceklerini çok merak ediyordum... Gelin, 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle sizi favori çaylarım eşliğinde bir tura çıkarayım.
#Türk ÇayıDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirProtein içeriği yüksek yiyecekler tüketmenin, kas geliştirme, kilo kaybı ve yedikten sonra daha uzun süre tok hissetme gibi birçok faydası vardır. Bol miktarda protein tüketmek faydalı olsa da dengeli beslenmek sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır.
#ProteinTürkiye çiftçilerinin ürünlerini dünyanın 25 ülkesine ulaştıran Pınar, ihracatta büyümeye devam ediyor. 2020 yılında ihracat rakamlarını bir önceki yıla göre yüzde 4 büyüten Pınar, ‘Pınar Labne’, ‘Pınar Beyaz’ ve ‘Pınar Süzme’ ile Çin’e adım attı. Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, “Çin’de sadece raflarda değil, oldukça etkin kullanılan online alışveriş sitelerinde de yer alıyoruz. Çin’e Türk peynirini sevdirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
#ÇinProf. Dr. Canan Karatay, koronavirüse karşı ‘kelle paça’ önerisiyle gündeme geldi. Karatay’ın kardiyoloji uzmanı olmasına rağmen beslenme konusunda görüş belirtmesi ‘Tarhana Osman’ı akıllara getirdi. Karatay’dan farklı olarak Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, 1950’li yıllarda süt tozu ve margarinin sağlığa zararlı olduğunu söylemiş ve iddialarını tek tek ispatlamıştı. “Sağlıklı yaşam için tarhana için” demişti.
#GazetehaberiAnadolu Lisesi’nde okurken bir gıda firmasında çalışmaya başlayan ve edindiği tecrübeler sonrasında 20 yaşında ilk şirketini kuran Dünya Bakliyatçılar Konfederasyonu eski Başkanı Hakan Bahçeci, bugün artık 100’den fazla ülkede ticaret yapan dünya çapındaki şirketi ‘Hakan Agro DMCC’yi yönetiyor. 1500 çalışanı bulunan Dubai merkezli şirket 2019 yılında ulaştığı 6 milyon ton ticaret hacmiyle dünyanın sayılı gıda tedarikçisi firmaları arasında yerini aldı. Hakan Agro'nun sahibi Hakan Bahçeci ile tarımın geleceği ve önümüzdeki yıllara dair hedeflerini konuştuk.
#Hakan BahçeciAYDIN’ın İncirliova ilçesinde üretilen deve sütü, kilosu 100 TL’den yurt içi ve yurt dışına pazarlanıyor. İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, süt haricinde devenin sucuğu, idrarı, dili, yağı ve tüyüne dahi talebin olduğunu belirterek, "Günlük 40 kilo süt çıkıyor, talebi karşılamaya çalışıyoruz" dedi.
#Deve SütüAvrupa ve Amerika’daki kalabalık şehirler ve yoğun trafiğin yol açtığı gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yaygın olarak kullanılan ses bariyeri, Türk girişimcileri de harekete geçirdi. 2015 yılında bir iş gezisi sırasında Almanya’da otoyolda dikkatini çeken ‘ses bariyeri’ni Türkiye’de üreten Nejan Hatko, trafik gürültüsünü 15 desibele kadar azalttıklarını söyledi.
#Gazetehaberleri