Güncelleme Tarihi:
HEMEN her ürünü üretmeye elverişli iklimi ve bereketli toprakları ile Antalya, Isparta ve Burdur’da üretilen tarım ürünleri hem yurt içine gönderildi hem de 100’ün üzerinde ülkeden alıcı buldu. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerinden yapılan derlemeye göre, 2020 yılı toplam 1 milyar 921 milyon 593 bin 517 dolar ihracat geliriyle kapatıldı. Bu rakamın 900 milyon 217 bin 316 dolarını tarım ihracatı oluşturdu. Tarım ihracatı 2019 yılına göre yüzde 27,6 arttı. 2019 yılında tarım ihracatı 705 milyon 640 bin 837 düzeyinde idi. Tarım ihracatının 682 milyon 804 bin 751 doları bitkisel ürünler, 21 milyon 649 bin 179 doları hayvansal ürünler, 195 milyon 763 bin 385 doları da ağaç ve orman ürünlerinden oluştu.
YAŞ MEYVE VE SEBZE LİDER
Tarım ihracatının neredeyse 3’te 2’sini her zaman olduğu gibi yaş meyve ve sebze grubu oluşturdu. Geçen sene bölgeden 585 milyon 649 bin 44 dolarlık yaş sebze ve meyve 82 ülkeye ihraç edildi. Pandemi döneminde yaş meyve sebze ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 26,3 arttı. Geçen yıl 126 milyon 768 dolarlık domates, 110 milyon 192 bin dolarlık biber, 77 milyon 393 bin dolarlık da kiraz ve vişne ihracatı yapıldı.
YÜZLERCE ÜRÜN ÇEŞİDİ
Tarla veya seralarda yetişen tarım ürünlerinin yanı sıra işlenmiş gıda ürünleriyle bölgeden yüzlerce çeşit ürün ihraç edildi. İhracatı konu ürünlerden bazıları şöyle: Portakal, limon mandalina, kiraz, vişne ve elma başta olmak üzere taze meyveler. Domates, biber, hıyar, kabak başta olmak üzere taze sebzeler. Canlı hayvanlar, kırmızı ve beyaz etler, süt ve süt tozu, balık, kabuklu hayvanlar, domuz yağı, zeytin ve zeytin yağı, mantar, salça, sirke, sos, konserve, süs bitkileri, gazoz, keten ve kolza tohumu, şeker mamulleri, makarna, bisküvi, gofret, nohut, fasulye, kırmızı mercimek, börülce, buğday, mısır, arpa, zencefil.
EN ÇOK ALMANYA’YA
Bölgede üretilen tarımsal ürünler Hindistan’dan Çin’e, Maldivler’den Moğolistan’a, Fransa’dan Uganda’ya ve Vietnam’a kadar yaklaşık 100 ülkede alıcı buldu. En fazla ihracat yapılan 10 ülke ise şöyle sıralandı: Almanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Avusturya, Hollanda, Birleşik Krallık, Moldovya, Beyaz Rusya.
KG DEĞERİ 1.36 DOLAR
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarımsal ihracatın kilogram değerinin 1.36 dolar düzeyinde olduğunu söyledi. Pandemiden sonra tüketim alışkanlarının değişmeye başladığını anlatan Çandır, şöyle konuştu:
“İnsanlar artık gıdayı restoran, lokanta gibi yeme içme mekânlarında değil evinde tüketmeye başladı. Bu anlamda tüketilen ürün yelpazesinde bir değişiklik olabilir. Buna bakmak lazım, talebe göre ihraç edilen ürünlerde değişiklik olabilir. Ürün yelpazesini hem geliştirmek hem de çeşitlendirmekte yarar var. Çok sayıda çeşidi üretebileceğimiz iklim ve toprak yapısına sahibiz. Üretim bölgelerindeki iklimsel değişikliklerin de ürün çeşitliliği konusunda etkili olacağını düşünüyorum. Pazar çeşitliliğini de her fırsatta dile getiriyoruz. Pazar çeşitliliğinin önemini zaman zaman önümüze getirilen kotalar, kısıtlamalarla daha iyi anlıyoruz. Kolay ulaşılabilen pazarlara daha değişik ürünlerle ulaşmamız lazım.”