Güncelleme Tarihi:
NACHOS TEPSİSİ (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Nachos cipsi için
- 1 paket tortilla lavaşı
- Deniz tuzu
- Sıvıyağ (kızartmak için)
Üzeri için
- 450 gr dana kıyma
- 2 diş sarımsak (ince ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 domates (küp küp doğranmış)
- 1 kırmızı soğan (küp küp doğranmış)
- 1 kapya biber (doğranmış)
- 2 yeşil biber (doğranmış)
- 2 yemek kaşığı jalapeno biberi turşusu
- 240 gr rendelenmiş peynir (mozzarella, kaşar veya cheddar)
Servisi için
- 1/2 misket limonu
NASIL YAPARIM?
- Tortilla lavaşlarını küçük üçgenler elde edecek şekilde kesin.
- Derin bir tencerede sıvıyağı kızdırın. Tortilla üçgenlerini altın sarısı rengi alana kadar kızartın. Bir kâğıt havlu üzerinde fazla yağını alın ve tuz serpiştirin.
- Tortilla cipslerini, fırına girebilen bir servis tabağına yerleştirin.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Sarımsak ve kıymayı ekleyip kıyma pişene kadar kavurun ve ocağın altını kapatın.
- Cipslerin üzerine kıymalı harç, kırmızı soğan, biberler ve domatesleri gezdirin. En son peyniri de serpiştirip 200 derece önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp misket limonu sıkın ve servis yapın. Süsleme malzemelerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Üzerine Meksika fasulyesi, mısır, taze kişniş gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Guacamole sosu ve ekşi kremayı da yanında sunabilirsiniz.
KARAMELLİ PATLAMIŞ MISIR (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 120 gr cin mısır
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tutam tuz
Karameli için
- 120 gr tereyağı
- 240 gr esmer şeker
- 60 gr bal
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
- 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
- 2 çay kaşığı toz tarçın
- 2 çay kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı toz muskat
- 1 çay kaşığı toz karanfil
NASIL YAPARIM?
- Kapaklı bir tencereye sıvıyağ ve mısırları ekleyip karıştırın. Üzerine tuz serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte mısırları patlatmaya başlayın.
- Mısırlar pişerken fırınınızı 150 derecede ısıtın.
- Ufak bir tencerede tereyağını eritin. İçine esmer şeker, bal ve tuzu ekleyin. Orta ateşte hiç karıştırmadan pişmeye bırakın. Karamel rengine döndüğünde içine vanilya özütü, karbonat ve baharat çeşitlerini ekleyip birkaç saniye karıştırın ve hemen altını kapatın.
- Karameli patlamış mısırların üzerine dökün ve karıştırarak karamele bulanmalarını sağlayın.
- Patlamış mısırları pişirme kâğıdı serdiğiniz fırın tepsisi üzerine yayın ve yarım saat pişirin. Dilerseniz aynı reçeteyle tuzlu-karamelli patlamış mısır da hazırlayabilirsiniz. Bunun için baharat çeşitleri ve vanilya eklemeyip mısırları fırına verdiğiniz esnada deniz tuzu serpiştirebilirsiniz.
PRETZEL LOKMALARI (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 500 gr un
- 360 ml ılık su
- 7 gr kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
Hamur banyosu için
- 2 lt su
- 120 gr karbonat
Üzeri için
- İri taneli tuz
Peynirli dip sosu için
- 250 gr cheddar peyniri
- 60 gr tereyağı
- 500 ml süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı acı sos
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
- Ilık su, maya ve şekeri geniş bir kabın içerisinde karıştırıp 5 dakika bekletin. Üzerine tuz, tereyağı ve unun 3/4’ünü ekleyip karıştırın. Kalan unu da ekleyip kabın kenarlarına yapışmayan bir hamur elde edene kadar birkaç dakika yoğurun.
- Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgâha alıp elinizle 2 dakika daha yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp yarım saat mayalandırın.
- Fırını 200 dereceye getirin. Hamuru 6 eşit parçaya bölün. Parçaları unlanmış tezgâh üzerinde ince silindirlere yuvarlayın, sonra 4-5 santim uzunluğunda dilimler halinde kesin.
- Derin bir tencerede su ve karbonatı karıştırıp kaynatın. Pretzel parçalarını kaynar suda 10-15 saniye kadar haşlayıp çıkarın. Suyundan iyice süzdüğünüz pretzel’leri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine tuz serpin. İyice kızarana kadar önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
- Sosu için tereyağını tencerede eritin. Eleyerek unu ekleyin ve 1-2 dakika kavurun. Yavaşça sütü ekleyin ve eklerken sürekli karıştırın. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak 5 dakika pişirin. İçine rendelediğiniz peyniri ilave edip erimesini sağlayın. Ardından acı sos, kırmızı biber, tuz ve karabiberle tatlandırın. Uygun bir servis kabına alıp pretzel lokmalarıyla birlikte sunun.
PEYNİRLİ ÇUBUKLAR (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 500 gr hazır milföy hamuru
- 250 gr rendelenmiş peynir (kaşar, mozzarella veya cheddar)
- 1 yumurta
- 1 Türk kahvesi fincanı su
- 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
NASIL YAPARIM?
- Fırınınızı 190 dereceye getirin.
- Tepsiye yağlı kâğıt serin ve milföyleri yan yana dizip tepsi büyüklüğünde açın.
- Kısa kenardan başlayarak hamurun ortasına kadar peynir serpip karabiber dökün. Hamurun diğer yarısını üzerine kapatın. 1.5 santimlik dilimler halinde kesin. Her bir dilimi kendi üzerinde 4-5 defa döndürüp kıvrımlı bir biçim elde edin.
- Yumurta ve suyu çırpın, fırçayla hamurların üzerine sürün.
- Altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
MİSKET KÖFTE (4 KİŞİLİK)
- 1/2 kg dana kıyma
- 1 yumurta
- 80 gr galeta unu
- 80 gr parmesan (rendelenmiş)
- 2 tatlı kaşığı kıyılmış maydanoz
- 1/2 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı toz karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için
- 200 ml sıvıyağ
NASIL YAPARIM?
- Bir kapta tüm malzemeleri harmanlayın. Sonra ceviz büyüklüğünde küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.
- Kızartma tavasında sıvıyağı ısıtın. Yağ hazır olunca köfteleri kızartın.
- Yağlı kâğıt serdiğiniz tabakta fazla yağını alıp servis yapın.
BAHARATLI KURUYEMİŞ (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1/2 kg karışık kuruyemiş (fındık, badem, kaju, ceviz, yerfıstığı vb.)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı ◊ 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1/2 tatlı kaşığı kimyon
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
NASIL YAPARIM?
- Fırını 180 dereceye ısıtın.
- Kuruyemişleri geniş bir kâseye alın. Üzerine zeytinyağı gezdirip baharat çeşitlerini ekleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra pişirme kâğıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine yayın.
- Fırında 15 dakika pişirin. Tercihen ılık servis yapın.
SOĞAN HALKASI
NE LAZIM?
- 2 büyük soğan
- 1 yumurta
- 80 gr un
- 100 ml süt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz (damak tadınıza göre)
Kızartmak için
- Sıvıyağ
NASIL YAPARIM?
- Soğanları soyup 3 milim kalınlığında doğrayın.
- Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın.
- Bir kapta yumurta sarısı, un, zeytinyağı ve tuzu karıştırın. Diğer bir kapta yumurta beyazını iyice çırpın. Ardından yavaşça sarılı karışıma yedirin.
- Soğanları yumurtalı harca bulayıp kızdırılmış derin yağda, altın sarısı rengini alana kadar birkaç dakika kızartın. Kâğıt havlu üzerinde fazla yağını alıp sıcak sıcak servis yapın.
TİFTİKLENMİŞ DANA KABURGA BURGER (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1.5-2 kg kemikli dana kaburga
- 750 ml et suyu (veya tavuk suyu)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 soğan (doğranmış)
- 2 havuç (doğranmış)
- 1 adet kereviz sapı (doğranmış)
- 3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı kırmızı şarap (tercihe bağlı)
- 2 dal taze kekik (tercihe bağlı)
- 2 dal biberiye (tercihe bağlı)
- Burger ekmeği
Baharat karışımı için
- 2 defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu (isteğe bağlı)
- 2 tatlı kaşığı esmer şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1.5 tatlı kaşığı karabiber
NASIL YAPARIM?
- Kâğıt havluyla kaburganın fazla nemini alın. Tüm baharat çeşitlerini karıştırıp ete bulayın ve elinizle biraz ovun. Ardından ağzı kilitli buzdolabı poşetinde bir gece buzdolabında bekletin.
- Fırına girebilen geniş bir tencereyi yüksek ateşte iyice ısıtın. Bu sırada etleri dolaptan çıkarıp bir kenarda bekletin. Zeytinyağı, soğan, havuç ve kereviz saplarını tencereye alıp soteleyin. Sarımsağı katıp birkaç dakika daha soteleyin. Domates salçasını ilave edin.
- Eti sebzelerin üzerine yerleştirin. Et suyu, kullanıyorsanız kırmızı şarap, defne yaprağı, kekik ve biberiyeyi de ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında etler kemikten ayrılıncaya kadar 3-3.5 saat pişirin. Suyu azalırsa su takviyesi yapabilirsiniz.
- Fırından çıkarın ve pişme suyunu süzgeçle bir kaba aktarın. Etleri ellerinizle tiftikleyin ve burger ekmeğinin arasına koyup servis edin. Bu tiftiklenmiş kaburgayı nachos tepsisi tarifindeki kıyma yerine kullanabilir ya da tortilla lavaşları arasında guacamole sos, ekşi krema, ince ince doğranmış soğan ve domatesle birlikte dürüm haline getirebilirsiniz.
SOSA BANDIRA BANDIRA... RANCH SOS
NE LAZIM?
- 60 ml süt
- 200 gr labne
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 limonun suyu
- 5-6 yaprak maydanoz
- 1-2 dal dereotu
- 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
- Tuz
- Karabiber
NASIL YAPARIM?
- Süt ve sirkeyi karıştırıp 5-10 dakika bekletin. Mayonez ve labneyle karıştırın.
- Kalan malzemeleri robotta çekip labneli karışıma aktarın. Ketçapla birlikte patates kızartmasının yanında sunun.