PaylaÅŸ
Zamanında Çin imparatorları bir haftalık geleneksel diyetlerinde sıklıkla yermiş bu yiyeceği. Vejetaryen Budist rahiplerin sofrasında da kendine yer bulurmuş... ‘Seitan’ (seyitan) buğday unu, su ve tuz kullanılarak yapılan bir hamur aslında. Yapımı biraz meşakkatli olsa da nötr bir tadı olması sayesinde içine katılan her türlü aromayı sünger gibi içine alıyor. Elbette etin sahip olduğu aminoasitleri barındırmasa da glüten hassasiyeti olmayanlar için iyi bir protein kaynağı...
SEÄ°TAN (BUÄžDAY ETÄ°)
(2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 500 gr un
◊ 1 su bardağı su
â—Š 1 lt sebze suyu
◊ 3 yemek kaşığı soya sosu
◊ 1 çay kaşığı tane karabiber
◊ 1 çay kaşığı soğan tozu
◊ 1 çay kaşığı sarımsak tozu
◊ 1 çay kaşığı arpacık soğan
◊ 1 defne yaprağı
NASIL YAPARIM?
◊ Unu bir kaba alın, 1 bardak suyu dökerek 10-15 dakika yoğurup hamur haline getirin.
◊ Hamuru bir kaba alıp üzerini geçecek kadar içme suyu koyun. 1 saat bu suyun içinde bekletin. Yavaş yavaş nişastasından ayrılmaya başlayacak, iyice yumuşayacaktır.
◊ Geleneksel yöntemde hamuru, akan suyun altında 10-15 dakika yıkamak gerekiyor. Bu çok fazla su israfına yol açtığı için hamuru bir kabın içine koyduğunuz suyla da yıkayabilirsiniz.
◊ Nişasta geçtikçe iyice beyazlaşan suyu döküp tekrar temiz su doldurun ve aynı işlemi üç kez tekrarlayın.
◊ Su daha berrak hale gelmeye başladığında elinizdeki hamurun da giderek küçüldüğünü göreceksiniz.
İşte bu seitan’ın ana maddesi.
â—Š Hamuru bir süzgece koyun. Bu aÅŸamada dilediÄŸiniz baharat çeÅŸitleri ve 1 yemek kaşığı soya sosuyla yoÄŸurun. 15-20 dakika daha süzdürün.Â
â—Š Bir tencerede sebze suyunu
ve yarım litre içme suyunu kaynatın, geriye kalan soya sosunu, defne yaprağını ve baharatı da ekleyin.
◊ Arpacık soğanlarını ikiye kesin. Kabak, kereviz, patates, domates gibi mutfağınızda tek kalan sebzeler varsa, onları da küçük parçalar halinde doğrayıp kaynar suya ekleyin.
◊ Süzdüğünüz hamuru iri parçalar halinde kesip kaynayan suda 45 dakika pişirin. Hamurun giderek irileştiğini
ve dokusunun geliştiğini göreceksiniz.
◊ 45 dakika sonra seitan’ı suyun içinden çıkarın, süzgeçte soğumaya bırakın. Tavuk ya da et yerine hemen her tarifinizde kullanabilirsiniz.
◊ Sevdiğiniz marinasyon sosunda 1-8 saat arası bekletip tavada kızartabilir, fırına atabilir; hatta mangal yapabilirsiniz.
BARBEKÜ SOSLU SEİTAN (MANGAL İÇİN)
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 2 yemek kaşığı glütensiz soya sosu
◊ 1 yemek kaşığı agave şurubu (ya da 1/2 tatlı kaşığı tozşeker)
â—Š 1 tatlı kaşığı karabiberÂ
◊ 1 tatlı kaşığı toz biber
◊ 1.5 tatlı kaşığı tuz
◊ 1/2 çay bardağı zeytinyağı
◊ 2 yemek kaşığı vegan barbekü sos
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, seyreltmek için çok az su ya da bitkisel süt ekleyebilirsiniz.
◊ Seitan dilimlerini bu sosa bulayarak marine edebilir, mangalda (ya da az yağlı tavada) her bir yüzeyini
3-4 dakika pişirerek tüketebilirsiniz.
ETSÄ°Z KAVURMA
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 1.5 soÄŸan
â—Š 1 yeÅŸil biber
â—Š 1 kapya biber
â—Š 1.5 domates
◊ 200 gr soya küpü
◊ 1 diş sarımsak
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı kimyon
◊ 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber, kekik, tozbiber
NASIL YAPARIM?
◊ Soya küplerini 400 gr sıcak suda ıslatın. Zeytinyağını tavada ısıtın, rendelenmiş sarımsağı ekleyin.
◊ Sırasıyla küp küp doğranmış soğan ve biberleri ilave ederek kavurun. Yumuşayınca baharatı ekleyin.
◊ Küp doğranmış domatesi de katın. Domatesler suyunu salınca sıcak sudan çıkarıp süzdüğünüz soya küplerini de ekleyin. Orta veya kısık ateşte 15 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis edin.
PÃœF NOKTASI
Seitan’ı lezzetlendirmek için yoğurma aşamasında unla birlikte baharat çeşitleri de ekleyebiliriz. Ama bu hamuru sonra suda bekleteceğimiz ve yıkayacağımız için tekrar baharatlamak gerekecektir. Daha lezzetli bir sonuç için iki aşamada da baharat eklemenizi tavsiye ederim.
Â
PaylaÅŸ