"Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz" diye konuşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, çiğ fındıkla gelen 10 faydayı anlatarak önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Çiğ FındıkSosis, salam ve sucuk kilo aldırıp aldırmadığı merak edilen besinlerin içinde yer almaktadır. Özellikle birçok kişi tarafından severek tüketildiğinden merak edilenler arasındadır. Bu bakımdan sosis, salam ve sucuk kilo aldırır mı öğrenebilir ve buna göre tüketmeyi ya da tüketmemeyi tercih edebilirsiniz. Sosis, salam ve sucuk kilo aldırır mı? Çiğ ve pişmiş yemek yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamHamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.
Evcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıKolesterol toplumumuzda en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kolesterol rahatsızlığı olan kişiler bu rahatsızlığa nelerin iyi geldiğini merak etmektedirler. Kolesterole iyi gelen besinler ve doğal tedavi seçenekleri vardır. Kolesterol teşhisi konulan kişiler kolesterole dair araştırma yapmaktadırlar. Peki kolesterole ne iyi gelir? Kolesterol nasıl geçer? Kolesterolün nedenleri nelerdir? Kolesterol nasıl tedavi edilir? İşte kolesterol ile ilgili tüm detaylar.
#Kolesterole Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Kalp ağrısı, acil servislere başvurularda en yaygın nedenlerden biri olan göğüs ağrısıyla karıştırılabilen rahatsızlıktır. Ölümle sonuçlanabilen rahatsızlık olduğundan hafife alınmaması ve ağrı durumunda uzmanlara başvurulması gerekir. Kalp ağrısı nedir, kalp ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, nedenleri ve tedavisi nedir detayları ile derledik.
#Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Hıçkırıkla birlikte boğazda ve göğüste oluşan yanma hissine mide yanması deniliyor. Bu durum yemeklerde özellikle baharatlı, yağlı ve asitli gıdaları yedikten sonra ortaya çıkabilir. Ancak mide yanmasına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyeceklerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki mide yanmasına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Mide yanması neden olur? Soda ve süt mide yanmasına iyi gelir? Mide yanmasına iyi gelen çaylar hangileri? İşte evde sürekli mide yanmasına iyi gelen yiyecekler ve bitkisel öneriler...
#Mide YanmasıGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikHamilelikte yeterli ve dengeli beslenme yalnızca annenin vücudunu ve sağlığını değil, doğrudan bebeği de etkiler. Bu dönemde, annenin aldığı besinler plasenta aracılığıyla fetüse taşınır ve fetüs enerji ihtiyacını bu besinler aracılığıyla giderir. Bebeğin organ gelişimini sağlayabilmesi için annenin hem doğru besin tercihleri yapması hem de bu besinleri doğru miktarlarda vücuduna alması gerekir.
#HamilelikÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserKanser çevresel ve genetik nedenlere bağlı olarak gelişen kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Çevresel faktörler arasında beslenme ve yaşam biçimi gibi unsurlar yer alır. Kanser beslenme ile doğrudan ilişkilidir ve beslenmeye bağlı olarak kanser gelişim oranı %35 olarak saptanmıştır.
#KanserMantar, besin değeri açısından oldukça zengin bir besindir. Özellikle mantarın kalorisinin düşük olması ve içerisinde lif ve protein bulundurması bu besini oldukça değerli kılmaktadır. Mantar sade tüketildiği gibi, yiyecekler ya da salatalar içerisinde de tüketilmektedir. İşte mantar hakkında tüm detaylar.
#Mantarın FaydalarıUzun süren ishale neden olan dizanteri ve parazitler; tedavi edilmezse, beyin iltihabı veya karaciğer kistine varıncaya kadar birçok tehlikeli hastalığa öncülük edebilir. İki haftayı geçen uzun süreli ishaller; doğumsal bağırsak hastalıklarının da habercisi olabilir’’ diyen Dr. Musa Bostancıoğlu, ishallere karşı ebeveynleri uyardı.
#KahveRamazan ayı, oruç tutanların dikkat etmedikleri takdirde kilo almaya en müsait oldukları dönemlerden biridir. Uzun süreli açlık sonrası geç saatte yenen ağır iftar yemeği, yeterince sıvı alınmaması, düşen kan şekerinin etkisi ile günlük tatlı tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin kısıtlı olması gibi etkenler bu dönemde kilo alınmasına sebep olabilir. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, ramazan ayında nasıl beslenmek gerektiğine dikkat çekti.
#RamazanKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkPek çoğumuz dikkat etmesek de güne zinde ve ferah başlamak, moral ve motivasyonu yüksek tutmak için kahvaltı çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle okul çağındaki öğrencilerin bedensel gelişimlerini desteklemek ile zihinsel faaliyetlerini en üst düzeyde tutmalarını sağlamak için kahvaltı, olmazsa olmaz bir öğündür. Bu öğünün hızlı bir şekilde sağlıksız gıda ve abur cuburlar tüketilerek geçiştirilmesi ya da atlanması kesinlikle önerilmemektedir. Diyetisyen Merve Kalelioğlu, öğrenciler için kahvaltının önemine dikkat çekti.
#Çocuklar Kahvaltıda Ne YemeliKurban Bayramı’nı kimileri evde, kimileri tatilde karşılayacak… Kurbanlıklar kesilecek, birçok evde kavurma sofralardaki yerini alacak… Ancak aman dikkat! Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, Kurban Bayramı’nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söylüyor.
#Kırmızı Et