Paylaş
Ülkemiz, mutfak kültürü açısından çok zengindir. Verimli toprakları ve uygun iklimi sayesinde dört mevsim sağlıklı gıda maddeleri ve tahıl ürünleri tüketilmesi için uygun imkânlar bulunmaktadır. Hal böyleyken, geleneksel Türk kahvaltısı alışkanlıklarını terk etmek, nesillerimizde obezite başta olmak üzere pek çok sorunun kaynağı olarak görülmektedir. Günlük fiziksel ve zihinsel aktiviteleri en üst düzeyde olan öğrencilerin, kahvaltıyı önemsememek başta olmak üzere yanlış beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleri, diş çürüklerinin, kansızlığın, iyot yetersizliğinin, kemik ve omurga bozukluklarının da önemli nedenlerindendir.
Enerji tüketimi gündüze nazaran azalsa da gece boyunca devam etmekte ve azalan enerjinin tekrar alınabilmesi için kahvaltı büyük önem arz etmektedir. Bu öğünün atlanması kan şekerinin düşmesine neden olduğu gibi, aşırı yağ ve şekerli yiyecekler tüketme arzusunu körüklemektedir. Glikoz, beyin fonksiyonlarının dengeli çalışabilmesi için gerekli en etken maddedir. Bu nedenle de öğrenme, algılama ve konsantrasyon kabiliyetinin artmasını isteyen öğrencilerin, glikoz takviyesi sağlaması açısından düzenli ve zengin bir kahvaltı yapması önerilmektedir.
Her bireyin bünyesi, yeme alışkanlıkları veya zevkleri farklı olsa bile kahvaltıda tüketilmesi gereken bazı temel gıdalar her öğrenci için benzeşmektedir. Çocuklarımızın günlük karbonhidrat ihtiyacına yönelik olarak, kahvaltıda çavdar veya tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Kahvaltı sofrasında yaş ya da kurutulmuş sebze ve meyveler ile ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerin çiğ olarak bulundurulması faydalı olacaktır.
Gelişme çağındaki öğrencilerin protein kaynağı olması açısından kahvaltıda peynir, süt, yumurta ve yoğurt tüketmeleri sağlanmalıdır. Yağ kaynağı olarak ise zeytin, zeytinyağı tüketilmeli bunların yanına ev yapımı reçel, pekmez veya doğal bal gibi sağlıklı besinler takviye edilmelidir.
Sabah kahvaltısı için vakti ve imkânı kısıtlı olan veliler ise çocuklarının un, yağ, tuz ve şeker açısından aşırılıklar içeren paketli kekler, poğaça, açma, simit ve hamburger gibi besinleri tüketmelerine mâni olacak tedbirleri almalıdırlar. Buna yönelik olarak bol peynirli tostlar ile yumurta, domates, peynir ve biber gibi gıdalarla zenginleştirilmiş sandviçler hazırlanabilir. Asitli içecekler veya paketlenmiş meyve suları yerine evde hazırlanmış komposto, meyve suyu veya ayran gibi içecekler, öğrencilerin kahvaltılarının sağlıklı bir öğün haline dönüşmesini temin edecektir.
Paylaş