Sevgili lezzetsever dostlarım; bu hafta sizi yine Hatay’a doğru bir yolculuğa çıkarıp, İskenderun’un o enfes mezelerinin olduğu sofralara davet etmek istiyorum. Hatay’da ister bir restorana gidin ister bir evin sofrasına konuk olun, daha yemekler masaya gelmeden sıcacık, henüz dumanı üzerinde olan özel ekmeğiyle birlikte Hatay mezeleri gelir masaya. “Daha ne yiyeceğiz?” diye düşünmeden mezeler adeta bir görsel şölen yaşatır. Bu mezelerin başında da tabii ki cevizli biber ezmesi gelir. Yine Hatay mutfağına ait olan muhammara ile çok benzerlik gösteren cevizli biber ezmesi, muhammaranın aksine içine ekmek konulmadan hazırlanıyor. Türkiye’nin batısında ise acuka olarak adlandırılıyor.
#Cevizli BiberÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaDüşündükçe ağzım sulanıyor... Humus, zahter salatası, babagannuş, oruk, kaytaz böreği... Hatay için ne desem az kalır! Bu kente özgü yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli, hepsi damakta yarışan tatlar. Ama içlerinden en çok dikkatimi çeken biberli ekmek oldu. Üç çeşidi varmış, favorim çökelekli olan...
#HatayAnadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay, tarihinde sayısız millete ev sahipliği yapmış. Hal böyle olunca da her medeniyetin kültüründen, örfünden, adetinden ve yemeklerinden nasibine düşeni almış. Hatay turumda fazlasıyla mekanı gezdiğim için lafı daha fazla uzatmadan, sizlere kısa kısa gözlemlerimden ve tavsiyelerimden bahsetmek istiyorum.
#Hatay SofrasıHavalar ısındıkça hafta sonu tatili programları hız kazanıyor. Kışın kasvetini üzerinizden atmak, temiz havada güzel yemeklerle kendinizi şımartmak istiyorsanız rota önerilerime kulak verin. Gurme dokunuşlarıyla öne çıkan bu oteller sadece bölgelerinde değil yurtdışında da tanınıyor ve bir anlamda gastronomi dünyamızın ufkunu açıyorlar.
#Seyahat"Bugün ne pişirsem?" veya "Akşam yemeği için ne hazırlasam?" diye düşünmenize gerek yok. Çünkü, sorunuzun cevabı sizin için hazırladığımız Lezizz günün menüsünde. Çorbadan tatlıya derdinize çare olacak nefis yemeklerle şık bir sofra hazırlayabilirsiniz. İşte, kısa sürede hazırlayabileceğiniz ama bir o kadar da enfes tarifler... Şimdiden afiyet olsun...
#Günün MenüsüAkşam yemeği için ne hazırlayacağınıza karar veremediyseniz, birbirinden güzel ve tadına doyum olmayan yemekler hazırlamaya ne dersiniz? İşinizi kolaylaştıracak, çorbadan tatlıya hem pratik hem nefis tariflerin yer aldığı listemize bir göz atın. İşte, hafta ortasında sofranızı şenlendirecek birbirinden nefis yemek tarifleri...
#Akşama Ne PişirsemBinlerce yıldır, onlarca medeniyet barındırmış bir sınır ili Antakya. İlk kilise burada kurulmuş; ilk Hıristiyanlar bir taşın içine oyulmuş o kilisede ibadet etmiş. Bir zamanlar dünyanın en büyük ikinci şehri olan Antakya, çağlar boyu Müslüman, Hıristiyan, Musevi, her mezhep ve etnik kökenden insanın bir arada yaşamayı başardığı bir kültürler mozaiği, bir hoşgörü cumhuriyeti.
Hafta sonu kaçamağı söz konusu olduğunda İzmirliler çok şanslı. Zira yanında yöresinde kısa sürede ulaşılabilecek pek çok harika yer bulunuyor. Deniz isteyenleri de, yemek meraklılarını da, tarihe düşkün olanları da, sportmenleri de, doğa aşıklarını da memnun edecek seçenekler sunuyor İzmir.
Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.
Bahar yolculuklarının tadına doyum olmaz. Bir yanda çiçeklenen, yapraklanan ağaçlar, diğer yanda boz toprakların yeşile boyanması, sarılı, beyazlı, morlu, kırmızılı çiçeklerin kendini göstermeye başlaması, kuşların sevinç çığlıkları, mis gibi toprak, taze ot, çiçek, ağaç kokan hava... Bahar, insanın içine yaşama sevinci doldurur. Size önerim, hafta sonlarında bulunduğunuz kentin yakın çevresine geziler yaparak, doğanın canlanmasını gözleyin.