Hasan Tütüncüoğlu’nun pandeminin kasvetli günlerinde zihnine düşen bir soru, bugün Çeşme’nin geleceğine umut veren bir projeye dönüştü. Tütüncüoğlu, Sakız Adası’nın ekonomisinin temel taşlarından olan sakız ağacının, Çeşme topraklarında neden aynı başarıyla yetiştirilemediğini merak etti ve araştırmaya başladı.
#1Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Çeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkePandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen Çeşme Festivali, 22-25 Eylül tarihleri arasında ‘Balkan Günleri’ teması ile düzenlenecek. Pek çok ünlü ismin ve müzik gruplarının sahne alacağı festival, tarih, dans, müzik ve yemek kültürü buluşmalarına ev sahipliği yapacak.
#Çeşme FestivaliYazları 1 milyondan fazla insanı ağırlayan Çeşme, plajlarından meydanlarına, parklarından müzelerine kadar yenilenmiş yüzüyle sezona hazır. ‘Deniz, güneş, kum ve rüzgâr’a tarih, kültür ve sanat etkinlikleri de eşlik ediyor. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’la ilçeyi dolaşırken zaman zaman çocukluğuma döndüm...
#ÇeşmeİÇERİSİNDE üç üniversite, sanat, gastronomi, sağlık, ekoloji, hayvan gibi 10 temalı köy, 200 dönümlük film platosu, Ege’nin en büyük müzesi ve kütüphanesi, 180 tenis kortu, 11 golf sahası, spor ve fuar alanları, 200 butik otel, yat limanı ve marinaların bulunduğu ‘Çeşme Turizm Bölgesi’ projesinin detayları açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy projeyi anlatırken Ege’nin turizmdeki payını yüzde 20’lere çıkarmak istediklerini söyledi.
#1Yöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıGeçen hafta sonunu Çeşme’de geçirdim. Ziyaretim sırasında Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve eşi Nuriş Oran’la da bir araya geldim. Çeşme’deki projelerinden söz eden Ekrem Oran, “Yakında yeni bir kültür merkezi, belediye hizmet binası ve huzur evini ilçemize kazandırıyoruz” dedi.
#Tülay Demirİzmir Büyükşehir Belediyesinin lezzeti ve kokusuyla ünlü Çeşme kavunu için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru kabul edildi. 6 aylık askı süresinin ardından Çeşme kavunu “coğrafi işaretli ürün” statüsüyle dünya pazarlarına sunulacak.
#Çeşme Kavunuİzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları" raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.
#İzmirTatildeyken yediğimiz dondurmaların yeri bir başka... İncirden karadut ve sakıza, taze yerel malzemelerin, çoğu zaman da şehirde bulamadığımız kalitede doğal sütün tadıyla yıldızlaşan dondurmalar özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez eşlikçisi. Jürimize tatil yerlerindeki en iyi adresleri sorduk...
#DondurmaİSKELE Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nden çıkarılan bilgiler ışığında karşımıza ilk kez MÖ 4000’lere varan bir kent olarak çıkıyor Urla. Kent limanı ise en önemli buluntulardan. Ege Denizi’nin bilinen en eski limanlarından biri kabul edilen kent limanı, antik çağlarda bile zeytini zeytinyağı, üzümü şarabı başta olmak üzere ticaretin de önemli sacayaklarından.
#1Çeşme ve Alaçatı’yı da içine alan yarımada; zeytini, üzümü, otları ve mübadelenin zenginleştirdiği mutfağıyla gerçekten özel bir coğrafya. Son dönemde yılların Bodrum’una kafa tutan gözde tatil destinasyonu. Bu hafta sizi Çeşme-Alaçatı hattında bir yemek turuna çıkaracağım.
#Çeşme LezzetleriTÜRK Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı ve Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği (AHDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Çeşme Gençlik Platformu’nunn Emir Çakabey Kültür ve Sanat Merkezi’nde ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlediği, “Deprem ve Depremden Korunmanın Yolları” konulu konferansa katıldı.