Uzun süre hakkında hamilelik dedikoduları çıkmış ama o giderek büyüyen karnını saklamaya çalışmıştı. Hamile olduğunu saklıyor, zaten gözlerden uzakta yaşamak için üzerine titrediği ilişkisi hakkında çok açık vermemeye çalışıyordu.
#Robert PattinsonYeni yılın ilk yazısıyla 2024’e hoş geldiniz diyoruz. Bu yazımızda, Almanya’da yaşayanları yeni yılda bekleyen yenilikleri göz atmaya devam edeceğiz. Ehliyet değişiminden elektronik reçeteye, esrar kullanımına getirilen sınırlı serbestlikten vergi muafiyetlerine kadar hayatımıza giren yenilikleri siz değerli okurlarımız için derledik.
#ALMANYAAlmanya’da yaşayanlar, hastalık halinde çalışma hayatı açısından sahip oldukları hak ve sorumluluklarını çoğu kez biliyorlar. Sigortalı olarak çalışan anne veya babalar, ateş, mide-bağırsak rahatsızlığı veya benzeri hastalıklardan dolayı çocukları okula veya kreşe gidemiyorsa, o zaman kendileri de evde kalmak zorunda kalıyorlar çoğu zaman. Bu durumda bulunan anne ve babaların birtakım haklara sahip oldukları pek bilinmiyor. Bugünkü yazımızı, çocuk hastalık parası adı verilen ‘Kinderkrankengeld’ konusuna ayırdık.
#AlmanyaErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeOkulların kapanmasının ardından birçok çocuk yaz okullarında eğitim öğretimlerine devam ediyor. Ancak otizmli çocuklar için açılan yaz okullarında eğitimin özel bir anlamı var. Çünkü özel gereksinimi olan bu çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde kazanımlarının gerilememesi önemli. Bu yüzden aileler otizmli çocuklarının eğitimini kesintiye uğratmamak için mutlaka bir yaz okulunun kapısını çalıyor. İşte bu noktada yaz okulu adı altında otizmli çocuklara eğitim verdiğini iddia eden ve mesleki uzmanlığı olmayan bazı kurumlar, ailelerden her ay için 10 binlerce lira ücret talep edebiliyor.
#BESYOGeçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çocuğunu okula taksiyle tek başına gönderen bir annenin videosu gündem oldu. Henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun tek başına taksiyle okula gönderilmesine çoğu insan tepki gösterirken, çocuklara sorumluluk vermenin doğru olduğunu savunanlar da oldu. Peki, sorumluluk sahibi ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek için aileler ne yapmalı? Çocuğun kaldıramayacağı sorumlulukların altına sokulması ona nasıl zarar verir? Hem ebeveynlerle hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Çocuk YetiştirmeÇocuklar örgün eğitim içeriği ve sürecinde aile desteği, kaynaklara erişim, eğitim ortamının düzeni, eğiticilerin özellikleri ve erişilebilir hedefler gibi pek çok faktörden etkilenebilir. Örgün eğitimin hemen her aşamasında ebeveynlerin eğitim sürecine katılımı önem taşısa da, bu katılım özellikle ilköğretim düzeyinde yaşamsal önemde olabilir. Ebeveynlerin eğitim sürecine katılımının en önemli yapıtaşı ise veli- öğretmen iletişimidir.
#Konuk Yazarİzmir’deki bir anaokulunda, 5 yaşındaki 3 çocuğun ellerini kollarını sallayarak okuldan çıkıp ortadan kaybolması ve saatler sonra okuldan 3 kilometre uzakta, tesadüfen bulunması ister istemez aklıma ‘Çocuklarımız kimlere emanet?’ sorusunu getirdi. Kreş ve anaokulları çalışan ebeveynler için kısmen bir mecburiyet, karşılıklı güven şart ama yaşanan da tüyler ürpertiyor. Düşünün ki personel bir değil, iki değil, üç çocuğun birden kaybolduğunu dahi fark etmiyor. Yani pekâlâ birileri bu çocukları okuldan kolaylıkla kaçırabilir de! Peki, ne yapmalı? Anaokulu seçerken neye dikkat etmeli? Anaokulları denetleniyor mu? Çalışanlar kim? Eğitimleri ne olmalı? Sordum.
#AnaokuluBulunduğu yerden ayrılmak istemeyen çocuğa “Sen kal, ben gidiyorum” yaklaşımıyla söz dinletmeye çalışan ebeveynler, onun gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlara göre bu ‘korkutarak yaptırmak’ demek. Sonucunda çocuk güvensizlik ve yalnızlık duyabiliyor, tehdidi öğreniyor.
#Ömür KurtKoronavirüs salgınının etkisi ile çalışma hayatımızda radikal bir dönüşüm çağına girdik. Haftalık çalışma saatlerini azaltmak isteyenlerin sayısı eskisinden de fazla ve çoğu insan daha az saatler çalışarak hem daha üretken, hem de daha mutlu olacağına inanıyor.
#Evden ÇalışmaSağlık sigortası, hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası ürünleriyle hizmet veren Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik’in ana ortaklarından biri olan Cigna Global, bireylerin “aile, finans, fiziksel durum, sosyal yaşam ve iş hayatı” konularındaki algılarını ölçen 360 İyi Yaşam Araştırması’nı yayınladı. Türkiye, Avustralya, Çin, Almanya, İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu 18.000 kişiyle 21 lokasyonda yapılan araştırmanın pandemi dönemine özel çarpıcı sonuçlarını Cigna Genel Müdürü Pınar Kuriş aktardı.
#Sağlık HizmetiÇalışan ebeveyn olmak, pandeminin de etkisiyle, önceki dönemlerde olduğundan daha zorlayıcı bir hal aldı. Uzaktan eğitimle birlikte çocukların evde geçirdikleri sürenin artması, küçük yaş gruplarının bakımı ve ev işleriyle ilgili sorumluluklar, çalışan ebeveynlerin pek çoğunda ciddi bir yorgunluğa neden oldu. Yeni bebeği olan ebeveynler ise bu zorlu dönemi daha büyük stresle geçiriyor. Peki çalışan ebeveynlerin hayatını kolaylaştırmak için şirketler neler yapıyor?
#NestleÇocuk bakımı, ev ve iş arasında sıkışan anneler pandemi sürecinde iyice zorlaşan koşullar sebebiyle ‘karar verme yorgunluğu’ yaşıyor. Birçoğu havlu atma noktasına geldi! Uzmanlar annelerin durumunun sadece tükenmişlik sendromuyla açıklanamayacağının altını çiziyor ve “Anneler ihanete uğramış hissediyor” diyor. Çocuk bakımı ve ev işlerinde sahada olmayan babalar, esneklik sağlamayan işverenler ve zayıf kalan toplumsal destek sistemleri başlıca sebepler. Annelerle ne yaşadıklarını konuştuk, uzmanlardan da konuyla ilgili öneriler aldık...
#AnnelikCOVID-19 ile birlikte bulaşı azaltmak için Mart 2020’den itibaren okulöncesinden yükseköğretime kadar her eğitim kademesinde uzaktan eğitime bir geçiş yapılmak durumunda kalındı. Bu süre içerisinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yüz yüze eğitime kısa süreli geçiş yapabilse de eğitim süreci büyük oranda uzaktan gerçekleşti. Şu anda da sadece okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim verilebiliyor. Dolayısıyla da okullar online olarak evlerimize taşınmış durumda.
#EvÜlkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla Kovid-19 salgını toplumun her kesiminden bireylerin hayatını etkilemeye başladı. Okullar kapandı, sokağa çıkma yasakları başladı maske ve dezenfektan kullanımı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Marketlerin yağmalanması, belirli ürünlerin tükenmesi ve sokağa çıkma yasakları öncesi oluşan izdihamlar toplum genelinde insanların ne kadar büyük bir panik duygusu içinde olduğunun göstergesi oldu. Bu toplumsal değişimlerden etkilenen bir diğer grup ise öğrenciler.
#SınavEbeveynlik, toplumda ve aile içinde olumlu getirileriyle anılan bir rol olmasına karşın hem anneyi hem babayı bazı zorluklarla da karşı karşıya bırakan bir kavramdır. Normal koşullarda aileye yeni katılan bireyle birlikte anne babanın sorumlulukları artar, ilk zamanlarda zaman yönetiminde sıkıntılar yaşanır ancak zamanla aile sistemi dengeye kavuşur.
#PandemiYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilPandemi şartları nedeniyle okul dönemi, bir yıla yakın bir süredir evde online dersler ve uzaktan eğitimle geçerken 2020-2021 eğitim-öğretim sezonunun ilk yarısı da sona eriyor. Uzunca bir süredir evde olan çocuklar, üç haftaya çıkarılan sömestr tatilini de pandemi nedeniyle yine evlerinde geçirecekler. Uzun yarıyıl tatilinin verimli bir şekilde geçirilmesi için anne-babalar neler yapmalı? Ebeveynler tatil sürecini planlamalı mı yoksa iyice bunalan çocuklar daha serbest mi bırakılmalı?
#Prof. Dr. Aylin İlden KoçkarPandemi şartları nedeniyle okul dönemi, bir yıla yakın bir süredir evde online dersler ve uzaktan eğitimle geçerken 2020-2021 eğitim-öğretim sezonunun ilk yarısı da sona eriyor. Uzunca bir süredir evde olan çocuklar, üç haftaya çıkarılan sömestr tatilini de pandemi nedeniyle yine evlerinde geçirecekler. Uzun yarıyıl tatilinin verimli bir şekilde geçirilmesi için ebeveynler neler yapmalı? Ebeveynler tatil sürecini planlamalı mı yoksa iyice bunalan çocuklar daha serbest mi bırakılmalı? Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, yarıyıl tatilinin ailece verimli bir şekilde geçirilmesi için ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
#PandemiEğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Mefharet Veziroğlu Çelik, pandemi sona erdiğinde bile uzaktan eğitimin hayatımızda olacağı gerçeğinden hareketle bireylerin bu açıdan maruz kaldıkları dezavantajlar konusunda önlem alınması gerektiğini belirterek, "Değişen dünyada eğitim, yalnızca okullarda uygulanır olmaktan çıkmıştır. Ayrıca, öğrenme süreçlerinde geliştirilen yenilikçi uygulamalar ile dijital platformlar, pandemi sonrasında da eğitimin bir parçası olmaya devam edecektir." dedi.
#TeknolojiUzaktan eğitimle başlayan 2020-2021 eğitim öğretim sezonu kademeli olarak geçilen yüz yüze eğitimle devam etti. Tam yakında tüm sınıflar açılacak diye beklenirken koronavirüs yine planları bozdu. 4 Ocak’a kadar anaokulları ve kurslar da dahil tüm kademelerde uzaktan eğitime devam kararı alındı.
#OkulSalgın sonrası yeni dönemde eğitim anlayışındaki değişikliğin kalıcı olacağını öngören kurumlar, dijital ortamların yanı sıra ekransız eğitim seçenekleri üzerine yoğunlaştı. Bu kapsamda bazı okulöncesi kurumlar, yüz yüze eğitimde takip ettikleri aktivite ve çalışmaları haftalık ya da aylık olarak evlere kutularla iletirken, çocuklar aileleri ile verimli vakit geçirme fırsatı yakalıyor.
#OkulöncesiYüz yüze eğitime katılan sınıf kapsamının artırılması veliler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Yüz yüze eğitimin daha etkili olduğunu dile getiren veliler, yeterli önlemlerin alınarak, sürdürülmesi konusunda görüş bildiriyor. Buna karşılık çocuklarının kendilerini yeterince koruyabilmesi ve okul temizliği velilerin kafalarındaki en büyük soru işareti olarak yer alıyor.
#BursaYemek seçen bir çocuktum. Ispanak yemeye, ıhlamur içmeye zorlandığım için şimdi ağzıma sürmüyorum. Oğlum da yemek seçiyor. Yemeğin görüntüsü, kokusu tattan önce geliyor. Ancak onu yeni tatlarla tanıştırmak konusunda kararlıyım. Bunun için bazı kurallar belirledik...
#YazarNeredeyse bir yarıyılı evde geçiren ve uzaktan eğitimle tamamlayan çocuklar, ilk ‘çevrimiçi’ karnelerini aldı. Çocuk ve ergen psikoloğu Ayşe Çil Kara, “Sınıf ortamında öğrenmeyle ekran başında yalnız öğrenme arasında ciddi fark var. Pandemi süreci her çocuğu aynı etkilemiyor. Düşük notları eleştirmek yerine, düzeltmek için planlarını sorun” diyor.
#Yazar