Cacık, hemen hemen her yemeğin yanına yakışıyor. Sarımsaklı veya sarımsaksız olarak hazırlayabileceğiniz bu lezzetli meze yaz aylarında da içinizi ferahlatan bir alternatif. Hem doyurucu hem de yapımı çok kolay olan cacık sofranızı renklendirecek. Peki cacık nasıl yapılır? İşte cacık malzemeleri ve tarifi...
#CacıkGelinim Mutfakta islim kebabı tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Kürdan kebabı olarak da bilinen islim kebabının yanına pilav ve cacık da çok yakışıyor. Peki, fırında islim kebabı nasıl yapılır, malzemeleri neler? Gelinim Mutfakta islim kebabı tarifi ve yapılışı...
#İslim KebabıEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Gelinim Mutfakta cacıklı Arap köftesi tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Akşam menülerinde tek başına sunabileceğiniz cacıklı Arap köftesi, "Bugün ne pişirsem, akşama ne yemek yapsam?" diye düşünenlere alternatif sunuyor. Peki, cacıklı Arap köftesi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, cacıklı Arap köfte tarifi detayları...
#Cacıklı Arap Köftesi TarifiGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaAkşam için hem pratik hem de nefis bir şeyler arıyorsanız, Arap tavayı tercih edebilirsiniz. Sebzeleri küçük doğrayın ve kıymayla karıştırıp fırına verin. Yanında da pilav ve cacıkla da tadına doyum olmuyor. Mutlaka denemelisiniz. Peki Arap tava nasıl yapılır? İşte Arap tava tarifi...
#Arap Tava Nasıl YapılırRamazan'ın gelişiyle birlikte sevdiklerine özel lezzetler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 6. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 18 Nisan Pazar gününe özel iftar menüsü...
#RamazanRamazan'ın gelişiyle birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başlamış oldu. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 5. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 17 Nisan Cumartesi gününe özel iftar menüsü...
#RamazanYoğurt kürü nedir? Yoğurt kürü nasıl yapılır? Yoğurt kürünün faydaları nelerdir? Yoğurt kürü için hangi malzemeler kullanılır? Yoğurt kürü evdeki malzemeler kullanılarak yapılabilir mi? Yoğurt kürü ne kadar aralıklarla tüketilmelidir? Yoğurt kürü nasıl yapılır ve faydaları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘mucize bitki’ kenevir konusundaki dünkü sözleri üzerine heyecanlandık... Geçen yıl bu günlerde Aydın Üniversitesi’nde ‘Yeşil Hazine’ başlıklı kenevir konulu çalıştaya katılmıştık. Sanayi kenevirinin tarım ekonomisine yeniden kazandırılması konusunda birbirinden değerli konuşmacılar çarpıcı görüşler ortaya koydular. 24 Ocak’taki yazımızın başlığı “Kenevir için uyanıyoruz” idi.
#YazarDaha önce hiç ‘PKU’ diye bir hastalık duydunuz mu? Üstelik Türkiye’de çok yaygın. Hatta PKU olduğunu bilmeyenler de bir hayli fazla. Akraba evlilikleriyle, kalıtsal olarak aktarılıyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar, eğer durum fark edilip önlem alınmazsa gelecekte zihinsel ve fiziksel engellerle karşılaşabiliyor. Konu çok ciddi ve anlaşılması da çok güç. Ancak geleceğimiz için çözmemiz gereken sorunların başında geliyor. Konuyu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı ile konuştuk.
#PKURamazan ayı başlıyor. Oruç tutanların yeme ritmi bundan böyle 1 ay süreyle “sahur-iftar” şeklinde olacak. Yani daha sağlıklı bir beslenme ritmine geçmiş olacaklar. Daha önce de yazdım, insan bedeni yapısal olarak “günde iki öğün beslenmeye” ayarlanmış. Bütün mesele sağlıklı bir sahur ve iftar yapabilmekte.
#Osman MüftüoğluÇorum, Hitit başkenti Hattuşa ile 1986’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Kent valiliği uzun yıllar sonra kültür turizminde önemli bir hamle başlattı. Geçen yıl Hitit yerleşimlerinin çevresindeki eski yolları işaretlendi, toplamı 380 kilometreyi bulan 17 yürüyüş parkuru, 400 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu. Atılım bu yıl da gastronomi ve yürüyüş turizmine açılan Kızılırmak havzasıyla sürüyor. Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Yolu için 25 güzergahta toplam 190 kilometrelik yürüyüş yolu işaretlendi. Ayrıca 606 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu, 1186 kilometrelik cip safari güzergahı, lezzet durakları belirlendi. 702 kilometrelik manzaralı araç yolu haritası hazırlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı parkurların haritaları kitap ve web sitesine dönüştürüldü. Çorum şimdi bu zenginliğini 18 Mayıs’ta başlayacak üç günlük festivalle duyurmaya hazırlanıyor.
Geçen hafta, KKTC’ye yaptığım gezinin Lefkoşa ve Girne bölümlerini anlatmıştım. Bu hafta sizi Güzelyurt’un limon, greyfurt bahçelerinden başlayan bir tura çıkaracağım. Aşkla kurulan, Arapların, Cenevizlerin, Osmanlı’nın izlerini taşıyan Gazi Mağusa’ya uğrayacağız. Karpaz’ın kilometrelerce uzanan plajlarından geçip, özgür eşeklerin dolaştığı ıssız noktalarına uzanacağız.
Geçenlerde reenkarnasyonla ilgili yazınca, Adanalı e-dostlarımdan Mustafa (Öncül) Bey bana bir öykü gönderdi. (Bu ‘öykü’ lafına alışamadım, ama ‘hikâye’ deyince, edip dostlar ‘aynı şey değil’ diye kızıyorlar.) Uzunca ama her zamanki gibi, pek güzel. Bayramdan istifade, parça parça yayımlayacağım burada. Bayram dizisi niyetine...