Bana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolTavuk hem sağlıklı hem de besleyici bir protein olması nedeniyle mutfaklarımızda önemli bir yere sahip. Özellikle but, göğüs gibi parça tavuklar neredeyse herkesin buzdolabında acil durumlar için yerini alıyor. Peki buzdolabınızdaki tavuk etlerini ne kadar zaman saklıyorsunuz? Daha da önemlisi tavuğun bozulduğunu anlamanın yollarından haberdar mısınız? Gelin bu işaretlere biraz yakından bakalım…
#Tavuğun Bozulduğu Nasıl AnlaşılırGelinim Mutfakta tavuklu şiş mantısı tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Hem lezzetli hem de evde kolay yapımı ile bugün ne pişirsem diyenlere tavuklu şiş mantısı alternatif sunacak. Peki, tavuklu şiş mantısı nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, tavuklu şiş mantısı tarifi...
#Tavuklu Şiş MantısıYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriEkmekleri ezmeden, parçalamadan dilimlemek için kesici yüzeyi tırtıklı, 20 santimlik bir ekmek bıçağı bana sorarsanız her evde olmalı. Sebze soymak için sivri uçlu bir bıçak daha az yorulmanızı sağlar. Et/tavuk kesmek veya eti kemiklerinden sıyırmak içinse ince, 15 santimlik bir bıçak uygun. Mutfakta her amaca yönelik bir bıçak çeşidi var ama ne için kullanırsanız kullanın rahat çalışacağınız ağırlıkta olmalı. Bıçağın çeliği kadar sapının da kaliteli ve dayanıklı olması çok önemli.
#Forged İn FireHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#MezeDomatesli ve patlıcanlı pilavları bir başka severim, bezelyeli pilavı her öğün yesem sıkılmam. Hamsili pilava alternatif olarak yazları bol otlu ve rendelenmiş limon kabuklu-sardalyalı pilav yaparım. Kuzu etini tandır gibi pişirip yanında yine bol otlu bir içpilavla servis edebilir; hafif mayhoşluk versin diye pilava ince ince kesilmiş taze asma yaprakları ekleyebiliriz. Arpa şehriyeyse karides, ahtapot ve midye gibi deniz mahsulleriyle çok iyi sonuç veriyor. Pilav konusu yaz yaz bitmez... Mevsiminin çeşit çeşit malzemesiyle tabaklarımızı renklendirmek elimizde...
#Domatesli PilavYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekBir tavuktan kaç farklı yemek çıkar dersiniz? En fazla kaç parçaya ayırabilir, kaç farklı şekilde pişirebiliriz? Butu, göğsü, kanadı, hatta kemiği... Sotesi, ızgarası, fırınlananı... Alternatif çok. Sadece tavuk etinin çok hassas bir ürün olduğunu unutmamak ve doğru şekilde muhafaza edip çabuk tüketmek lazım.
#TavukSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeBirbirinden farklı yemek tarihleri doğru uygulandığında lezzetli yemekler ortaya çıkacaktır. Bütün tavuk pişirmek ise daima merak edilmektedir. Bütün tavuk nasıl pişirilir? Bütün tavuk fırında poşette nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#TavukMezeler, sofralara ayrı bir lezzet katıyor. Çerkez tavuğu da nefis tadının yanı sıra pratik bir şekilde hazırlanmasıyla da tarif listelerinin vazgeçilmezlerinden. Peki Çerkez tavuğu nasıl yapılır? İşte püf noktalarıyla Çerkez tavuğu tarifi...
#Çerkez TavuğuGelinim Mutfakta yarışmasıyla birlikte Avunya ve Avunya mantısı yeniden gündeme geldi. Yarışmacılar, 4 Mart tarihli bölümde Avunya mantısını yapmaya çalışacak. Peki, Avunya nerede? Avunya mantısı hangi yörenin? İşte Avunya mantısıyla ilgili bilgiler...
#Avunya MantısıSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriBu yılbaşında hepimiz evdeyiz. Şık bir restorana gidemesek de evlerimizde enfes sofralar kurup sevdiklerimizle eğlenerek geri sayım yapabiliriz. En önemlisi aynı evde ya da çevrimçi, birlikte olmak ama ondan sonra iyi bir yılbaşı menüsü ve güzel bir sofra şart... Ünlü şeflerden özel menüler istedik. Başlangıçtan tatlıya birbirinden lezzetli reçetelerini paylaştılar. Şef Refika Birgül’den de şık bir yeni yıl sofrasının ipuçlarını aldık.
#GazetehaberleriYılbaşı gecesi müdavimi olduğumuz mekânlara gidemesek de onlar hazırladıkları menülerle bizim kapımıza kadar geliyor. Bu yıl salgın nedeniyle restoranların çoğu paket servis veya gel-al uygulamasına geçti. Başarılı şeflerin hazırladıkları menüler bize o mekânlara ışınlanmışız gibi hissettirebilir. İşte birkaç örnek...
#GazetehaberleriMarketlerde 2 kilogramlık bütün tavuk 22 liraya satılırken, 30’lu büyük, kahverengi yumurtanın fiyatının son birkaç ayda 20 liradan 34 liraya kadar yükselmesi Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık fiyatlardaki fahiş artışı mercek altına alırken, hem yumurtacıların hem de marketlerin kapısını çaldı. Üreticiler yumurta için “90 kuruşun üzeri fahiş fiyattır” demişlerdi.
#GazetehaberleriBağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriTavuk, birçok evin mutfağının en önemli malzemelerinden biri. Butunu ayrı, göğsünü ayrı, kanadını ayrı pişiyoruz. Peki bütün bu parçaları tek tek almak yerine bütün tavuk alıp evde kendiniz parçalamaya ve böylece daha ekonomik bir mutfak alışverişi ne dersiniz? “Ama çok zor değil mi? Nasıl yapacağız?” dediğinizi duyar gibiyiz. Sorularınızın cevabı burada. İşte bütün tavuğu bir profesyonel gibi kolayca parçalamanın yolları…
#Tavuk Nasıl Açılır