Paylaş
Ayrıca bereketli toprakları ve elverişli iklimi sayesinde Türkiye’nin en önemli tarım yörelerinden biri olması da mutfaktaki zenginliğini arttırıyor. Göçlerle daha da renklenen Bursa mutfağının en önemli ürünleri arasında dünyaya yayılan İskender’i, İnegöl köfteyi, pideli köfteyi, kestaneşekerini saymak mümkün.
Kıymalı Rumeli Mantısı
MALZEMELER
Hamur için:
* 2 adet yumurta
* 1 su bardağı yoğurt
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı karbonat (1 damla limon suyu)
* Yaklaşık 3.5 su bardağı un + 1 su bardağı ekstra un
Harcı için:
* 500 gr orta yağlı kıyma
* 1 adet soğanın rendesi (suyu sıkılacak)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 2 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI
Hamur için derin bir kabın içine yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve tuzu koyup çatalla çırpın. Kabartma tozu ve üzerine limon suyu damlatılmış karbonatı da içine aktarıp karıştırın. Unu azar azar ilave ederken bir spatula ile karıştırmaya başlayın. Çok yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Tezgâha ekstra undan 2 yemek kaşığı kadar serpin ve hamuru yoğurun. Elinize çok hafif yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Toparlayın ve üzerine mutfak bezi kapatıp oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin. Sonra hamuru bıçakla 4’e bölün. Tezgâha yine un serpip birinci parça hamuru merdaneyle yarım cm kalınlığında açın. Bir su bardağının ağzıyla keserek hamurdan yuvarlak parçalar çıkarın.
İç harç için kıyma, soğan, tuz, karabiber ve sıvı yağı bir kâsede karıştırın. Yuvarlak hamurların içine 1 tatlı kaşığı kadar kıymalı harçtan koyup hamurun uçlarını üstte toparlayarak bohça gibi kapatın.
25-30 cm çapında yuvarlak bir fırın kabının içini yağlayıp iri yeşil erik büyüklüğünde top hamurlarını yan yana yerleştirin. İşlem bitince yumurta sarısı, sıvı yağ ve yoğurdu bir kâsede karıştırıp hamurların üzerine fırçayla sürün. Isınmış 180 dereceli alt-üst konumlu fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin. İsterseniz sıcakken üzerine yoğurt gezdirip kırmızı toz biberli tereyağı dökebilirsiniz.
Şehriyeli Balkan kapaması–büryan
MALZEMELER
* 8 adet tavuk baget (1 adet bütün tavuk da kullanabilirsiniz)
* 2 su bardağı pirinç
* 5 su bardağı tavuk suyu
* 2 adet büyük boy kuru soğan
* 5-6 adet yeşil sivribiber
* 50 gr tereyağı + 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet büyük boy domates
* Varsa 1 yemek kaşığı baharatlı çeşni k 1 tatlı kaşığı tuz, pul biber, karabiber
YAPILIŞI
Bagetleri ya da bütün haldeki tavuğu bol miktardaki suda haşlayın. Suyunu süzüp ayırın (bütün tavuk kullandıysanız kemikli kemiksiz parçaları ayırın). Pirinci sıcak suda bekletin.
Soğan, biber ve soyulmuş domatesleri incecik doğrayın.
Yağları orta boy bir tencerede kızdırıp soğanı koyun ve 5 dakika kavurun. Biberleri ekleyip 5 dakika daha kavurun. Domatesi katıp 3 dakika daha pişirdikten sonra baharatları ve varsa çeşniyi aktarın.
Süzdüğünüz pirinci de aktarıp birkaç dakika daha karıştırın ve ocaktan alın.
Pilavı en büyük boy yuvarlak borcama aktarın (30-35 cm çapında bir fırın kabı da kullanabilirsiniz), sıcak tavuk suyunu aktarıp tavukları yerleştirin.
Üzerini folyoyla kapatıp önceden ısıtıp 200 dereceye ayarladığınız fırında en az 30 dakika pişirin. Folyoyu çıkarıp biraz da tavukları kızartın.
Yemeği fırından alıp sıcak sıcak servise sunun.
Paylaş