Yazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviErzurum Büyükşehir Belediyesi'nin MNG Fuarcılık ile birlikte 13-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı'nın açılışını yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye her alanda adeta çağ atladı” dedi.
#Murat KurumSon dönemde Güneydoğu Anadolu bölgesine sık gidiyorum. Her şehri başka bir hikaye farklı yaşam, ve tek bir sayfaya sığdırılamayacak kadar özgün yerler. Bence bir şehri ve kültürünü tanımak istiyorsanız o şehre en az üç gününüzü ayırmalı, sokaklarında dolaşmalı, insanıyla tanışmalı, akan hayatı seyretmelisiniz. Bölgede mutfağı ile ün salan şehirlerden biri olan Antakya, herkesin en az bir kez gitmesi gereken bir yer.
#Uğur ÇelikkolYale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
#GazetehaberleriToplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, eğitim, evlilik, şiddet, ekonomik haklar, acil ihtiyaçlar... Hepsi meşakkatli konular. Ama o, kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek için çabalamayı kafasına koymuştu, başaracaktı. Tıpkı “Burada kız çocukları okumaz” dediklerinde yaptığı gibi... Ailesini ve köyünü karşısına alıp okuyan ve köydeki kız çocuklarının okumasını sağlayan Hatice Temir (29), Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği’ni kurdu. Hane ziyaretlerinde kadınların neler yaşadığını dinleyip ekibiyle birlikte onlara okuma-yazma öğretmeye başladı, atölyeler açtı, seminerler verdi. Yüksekova’da bugün yüzü gülen kadın ve kız çocukları, en çok onun eseri.
#GazetehaberleriHalil Ziya Doğruöz, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın bu yılki kazananı. Bursalı genç bir yazar. Yarışmaya son anda katılmaya karar verip, derece ihtimalini aklından bile geçirmezken, “Geçmiş zaman aynasında Bursa” temasında yazdığı hikâyesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
#BursaKelimeleriyle tüm dünyaya mal olmuş yazarlar, yazma eylemine dair en mahrem köşelerinin kapılarını kendi elleriyle açıyor. Okura düşen, o kapıdan süzülüp yazarın kanepesine kurulmak. Stephen King ve Ursula K. Le Guin’in yazma üzerine yazdıkları kitaplarından yola çıkıp usta kalemlerin kelimelerle aralarındaki kara kutuya baktık
#Yazma SanatıBir gecekondu mahallesinde birbirine tutunmuş üç garip insan... İçlerinden birinin, evin kızının başına bir gün bir hal geliyor. Gerisi suskunluk. Ne olmuştur, neden olmuştur bilmemizi istemiyor Hasan Ali Toptaş. Merakla beklenen yeni romanında hiç konuşmayan ve gözlerinden yaş yerine taş akıtan Güldiyar’ı çekirdek çitleyerek seyretmeye gelen kalabalığı anlatıyor onun yerine. Bu durumu paraya dönüştüren vicdansız insanları ve de... Toptaş’la son kitabı ‘Beni Kör Kuyularda’ vesilesiyle Ankara’da, evinin yakınındaki Göksu Parkı’nda buluştuk.
#Hasan Ali ToptaşHürriyet Çocuk Kulübü’nün temel katılımcısı olduğu Doğa Okulları Yaratıcı Yazarlık Festivali’nin bu yıl dördüncüsü yapılıyor. Festival dolayısıyla bir araya geldiğimiz okulun Türkçe Bölüm Başkanı Hurihan Yıldırım Kurtaran’la ‘yaratıcı yazarlık’ kavramını konuştuk.
#ÇocukÇocukluğu Bursa’da, kalecilik yaparak geçti. Futbolu çok seviyordu, çok mutluydu. Dümeni oyunculuğa kırdı, ilk kez çıktığı tiyatro sahnesini Ayşen Gruda’yla paylaştı. Bugün, Türkiye’de canlandırdığı her karakter fenomen olan nadir oyunculardan. Çok izlenen dizi ve filmlerde yer almakla kalmadı, tiyatro oyunları yazdı, oynadı; hatta Türkiye’nin ilk internet dizisini çekti. Çünkü kendi deyişiyle, kavgayı başkasıyla değil, kendisiyle verince bütün bunları yapacak zamanı oldu. Erkan Kolçakköstendil, unvanlarına bir de ‘yazar’ı ekledi. Kitabı ‘Mukadderat’ raflarda, son filmi ‘Sibel’ hâlâ vizyonda…
#Erkan Kolçak KöstendilBitez’de zeytin ağaçlarının görkemli gölgeleri arasına gizlenmiş, özellikle kahve ve kitap kurtları için tasarlanmış bir ‘zevk bahçesi’ desek yeri Bodrum Zai için. Gerek iç mekan gerek peyzaj mimarisiyle eşsiz bir güzelliğe sahip ve film okumalarından yazar buluşmalarına birçok etkinliğe kucak açan ‘yeni nesil kütüphane’ Bodrum Zai’yi kurucusu Derya Büyükkuşoğlu’ndan dinleyelim istedik.
#ÜniversiteKırşehir’deki bir ilkokulda kurulan ve sosyal medya aracılığıyla yapılan bağışlarla zenginleştirilen ‘Koridor Kütüphanesi’ sayesinde veliler ve öğrenciler boş zamanlarını kitap okuyarak değerlendiriyor. Projeyle ilgili konuşan Müdür Yardımcısı Kılıç, “Sosyal medyadan duyurduktan sonra haftada en az bir koli kitap elimize ulaşıyor. Velilerimiz de evlerindeki fazla kitapları kütüphanemize bağışlıyor” dedi.
#Kütüphaneİstanbul Gaziosmanpaşa'da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunlara faşist dediğimizde beyler rahatsız oluyor. Nazi dediğimizde rahatsız oluyor. Camilerimize gamalı haç işareti koyan siz değil misiniz? Faşistsiniz faşist. Nazi uygulamalarından da istediğiniz kadar rahatsız olun. Bizim camilerimize gamalı haçları çiziyorsanız, bunun hesabını sormuyorsanız, bu lekeyi üstünüzden atamazsınız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsviçre'de terör yandaşları tarafından açılan pankarta da sert tepki gösterdi.
#Erdoğan81 yaşına girmeye hazırlanan Türk sinemasının yaşayan efsanesi Cüneyt Arkın, geçen ay Pantene Altın Kelebek Ödül Töreni’nde oğlu Murat Arkın’ın desteğiyle çıktığı sahnede hem yaptığı konuşma hem de mütevazılığıyla bir kez daha Türk halkının gönlünü kazandı.
#Cengiz SemercioğluEmrah Serbes, son romanı ‘Müptezeller’le huzurlarımızda. Kitap öyküsü itibariyle Antalya, Ankara ve İstanbul’da gezinirken hayata tutunmakta zorlananların, zaman zaman da delirmenin sınırına gelen ya da bu sınırı geçenlerin öykülerine odaklanıyor. Genç kuşağın sevilen yazarı, kitabını tarif ederken Yaşar Kemal’in “Her yazarın bir Çukurova’sı olmalı” sözüne işaret ediyor ve anlattıkları için “Benim bildiğim insanlar bunlar” diyor. Serbes’le, kitabı, edebiyat anlayışı, şöhretin etkileri ve bir zamanlar attığı “Yazarlığı bıraktım, iki sene sadece boksla ilgileneceğim” tweet’i üzerine konuştuk...
#Emrah SerbesAli İsmail Korkmaz haberleri, İlhan Cihaner araştırması, bilumum işkence, kötü muamele, işçi cinayeti dosyaları... İsmail Saymaz son yılların en sıkı, en çalışkan gazetecilerinden biri olarak sivrilmişti. Bugünlerdeyse tartışma programlarının tartışmasız yıldızı; herkes “Acaba ne söyleyecek” diye ağzına bakıyor. Sosyal medyada da “Çay içelim haydi” deyip muhabbete oturmayı seviyor. Bizim de canayakın mesai arkadaşımız. Saymaz’la çayı koyduk, sohbete giriştik.
#İsmail SaymazYavuz Çobanoğlu yıllarını Fethullah Gülen’in metinlerini, konuşmalarını incelemeye adamış bir akademisyen. Cemaat projesini bir ‘toplumsal ahlak tasarımı’ olarak ele almış, bu konudaki en sağlam bilimsel kaynaklardan birini yazmış. O da incelediği ülkenin, eleştirdiği devletin bir görevlisi...Belki de bu yüzden yıllardır memleketinden, gözlerden uzak, Tunceli Üniversitesi’nde görev yapıyor. Gözlerden uzak ama insanı ağlatacak kadar güzel Dersim’de...Munzur Çayı’nın kenarında oturuyor, tüm bunların başımıza neden geldiğini konuşuyoruz.
#Yavuz Çobanoğlu