Meteoroloji uzmanları, Dubai’de uygulanan ve doğal afete dönüşen ‘bulut tohumlama’ teknolojisi gibi doğaya müdahale edilmesi sonucu oluşabilecek olumsuzluklar nedeniyle, yakın gelecekte ülkeler arasında ‘iklim savaşları’ çıkabileceği uyarısında bulundu.
#MeteorolojiDubai yapay yağmur sonrası resmen sular altında kaldı. Bulut tohumlama yöntemi olarak bilinen yapay yağmur Dubai şehrinde hayatı durma noktasına getirdi. Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) vuran şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Ulusal Meteoroloji Merkezine göre son 24 saatte kayıtların tutulduğu 1949'dan bu yana en yüksek yağış miktarı görüldü. Ülkenin kuzeyinde yer alan Ras Al Khaimah Emirliği'nde 70'li yaşlarındaki bir kişi, aracının sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybetti. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri olan Dubai sağanak yağış ve sel etkisi altında kaldı. Dünyanın en sıcak bölgelerinden birisi olan BAE’de yer alan Dubai’de yapay yağmur yağdırma teknolojisi kullanıldığı ifade ediliyor. Kontrolden çıkan yapay yağmur ile doğal yağmurun birleştiği ve bu sebeple de doğal afete dönüştüğü konuşulurken kentte okullar tatil edildi. Peki, Yapay yağmur nedir, nasıl oluşur? İşte Dubai yapay yağmur yöntemi ile ilgili detaylar!
#DubaiDünya farklı kıtalarda kuraklık ve sellerle boğuşurken, su krizi, savaş ve enflasyon gündeminin gölgesinde sessizce ilerlemeye devam ediyor. UNICEF’e göre, 2040 yılında 600 milyon çocuğun, su kaynakları son derece sınırlı bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden ise Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, “20 yıl içinde ‘su sıkıntısı’ çeken ülkeler sınıfından çıkıp ‘su fakiri’ ülkeler sınıfına gireceğiz” dedi.
#Kuraklık2020 ve 2021 yılı salgın, küresel ısınma, enerji krizi, kripto para piyasaları ve uzay araştırmaları gibi mevcut teknolojilerle idare edilemeyecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yeni yıla da damga vuracağı aşikâr. İşte yeni yılda öne çıkan altı başlık.
#Yeni YılKrizleri fırsata çevirmek, riskli sermaye yatırımcılarının ilgi duyduğu bir kavram. Sera gazlarının atmosferden toplanıp depolanması yeni faaliyet alanlarından. Ardından gıda, tarım, arazi kullanımı, çevre yapılandırmayla enerji, iklim ve jeoloji bazlı veri üretimine yönelik çözümler geliyor. Kriz bolluğu yaşanan dünyada nihayet iklim krizi de cazip bir yatırım aracına dönüştü!
#İklim TeknolojisiPekin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Çin hava durumu yetkilileri bu yılın başlarında büyük bir siyasi kutlama öncesinde hava durumunu başarıyla kontrol etti. Araştırmacılar, Pekin'in Temmuz ayında yapay yağmur oluşturmak ve kirliliği azaltmak için milyarlarca yatırım yaptıkları bulut tohumlama tekniğini kullandığını açıkladı.
#ÇinYağmur bombası suni imkanlarla yağmur yağdırma yöntemini tanımlamaktadır. Ülkemizde 1990 yılında ilk kez İSKI tarafından uygulanan yağmur bombası, kısa süreli yağışlarda fayda sağlamıştır. Yağmur bombası haricinde bulut tohumlama da önemli yöntemlerden birisidir. İşte, yağmur bombası hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Yağmur Bombasıİstanbul’da beklenen yağışların yağmaması nedeniyle İstanbul barajlarında doluluk oranının yüzde 33’e düşmesinin İstanbulları endişelendirmemesini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “En kötü şartlarda bile İstanbul’a su vermeye devam edeceğiz. Ayrıca her şartlarda C planımız var, bu da meslek sırrı. Susuz kalırsanız beni haberdar edin” dedi.
#Su KesintisiSHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Gazanfer Gür'ün Posta'da önceki günkü yazısında "SHP'yi, 10 Aralık Hareketi'ni ve bu hareketin içindeki DİSK'i yok sayarak sol güç birliğinden söz edilemez; bu olsa olsa Cumhuriyetçi birlikteliktir. Biz SHP olarak hâlâ niçin dışlandığımızı anlayamıyoruz?" diye soruyor.
Kuraklık nedeniyle üreticilerin tartışmaya başladığı yağmur bombası uygulamasına meteoroloji uzmanları sıcak bakmıyor. Uygulamanın sel ve kasırgaya yol açarak fayda yerine zarar getirebileceği, ABD gibi gelişmiş ülkelerde bile kuraklıkla mücadelede kullanılmadığı ifade ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 yılında tarımsal dış ticaret fazlasının geçen yıla göre yüzde 31 artışla 7 milyar 200 milyon dolara yükseldiğini belirterek, “Türkiye’de üreten kesimin moralini bozmaya hakkımız yok. Türkiye’de bizim tek bir şeye ihtiyacımız var. Bizim çiftçimizin sırtı sıvazlansın, bu konuda iyi olduğuna dair moral verilsin, beklemediğiniz her şeyi yapar” dedi.
#Bekir Pakdemirli