Boza, soğuk havalarda keyifle tüketilen bir içecek. Rengi, tadı ve kendine özgü kıvamıyla herkesin favorisi. Tarçın ve sarı leblebiyle de ayrı güzel oluyor. Peki kış aylarının en sevilen içeceği boza nedir, neyden ve nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
#Boza NedirGünümüze kadar ulaşan boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılıp tüketilir. Kış günlerinin vazgeçilmezi olan boza genellikle sarı leblebiyle sunuluyor. Peki, boza nasıl yapılır?
#Boza NedirFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente NedirTatlılarda ve bazı özel lezzetlerde sevilerek tüketilen bir aroma olarak kullanılan damla sakızı bir çeşit reçine olarak doğal ortamda bulunmaktadır. Damla sakızı sakız ağaçlarından elde edilen ve küçük bir parçası bile kullanılan tatlı içerisinde lezzet ve hoş koku olmasının sebebi halindedir. Damla sakızı nedir ve damla sakızı nasıl yapılır ve nasıl kullanılır? Damla sakızı faydaları nelerdir ve nerelerde satılır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Damla Sakızı NedirDarı kelimesi eski Türkçede geçmektedir. Eski Türkçede tarı fiiline lg eki getirilerek türetilmiştir. Bu şekilde günümüzdeki Türkçe dilinde darı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Eski Türkçede yer alan tarı ise ekin ekmek ve tohum saçmak anlamlarına gelmektedir. Darı bitki dünyasında geçen buğday familyasındaki bir üründür. Sizler için darı nedir, nerede satılır, darı ne zaman ekilir ve nerede yetişir detayları ile derledik.
#Darı Nedir Nerede Satılır?Doğada bulunan maddeler iki grupta ifade edilir. Bunlardan bir tanesi hiç bir karışım ve etkileşimde bulunmayan saf maddeler yani elementler, diğerleri de çeşitli tepkimeler ile ortaya çıkmış bileşiklerdir. Bu iki unsurun dışında birde karışımlar bulunmaktadır. Karışımlarda homojen ve heterojen olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilir. Peki, heterojen karışım ne demektir? Kaç çeşit heterojen karışım görülür? Heterojen karışıma örnekler nelerdir? Bu karışımda maddeler eski hallerine tekrar gelebilir mi? İşte, heterojen karışım anlamı, türleri ve örnekleri.
#Heterojen Nedir?Deyimler, hayatın olağan akışında yaşanılan olay veya durumları kısa bir şekilde ifade etmek amacıyla kullanılırlar. Özlü ve kalıplaşmış sözlerdir. Hem mecaz hem gerçek anlamda kullanılırlar. Ensesinde boza pişirmek ne demek? Ensesinde boza pişirmek deyiminin anlamı ve örnek cümle içinde kullanımı (TDK) nedir? İşte, tüm detaylar.
#Ensesinde Boza Pişirmek Ne Demek?Boza; mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday veya darı gibi tahıllardan yapılan fermente bi içecektir. Ancak en yaygın olan tahıl türü ülkemizde olduğu gibi darıdır ve en lezzetli bozayı verir. 8000 yılı aşkın süredir üretilip tüketildiği için Türk yemek kültüründe bilinen en tarihi içeceklerden biridir.
#Boza“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#SahlepMerhaba dostlar. Geçtiğimiz günlerde ailecek Afyon kaplıcalarına gitmeye karar verdik malum kış mevsiminde çok cazip bir tatil fikri oluyor kaplıcalar… Öncesine de kısa bir Eskişehir gezisi koyduk. Daha önce hiç görmediğimiz bir şehri keşfedecek olmanın heyecanıyla yola koyulduk. İstanbul’dan arabayla üç buçuk, dört saatte ulaştık bu güzel ve düzenli şehre…
#EskişehirOyuncu Hakan Kurtaş, edebiyat dünyasına adım attı, ilk öykü kitabı “Defo” geçtiğimiz haftalarda okurla buluştu. Kitap, tüm defolarıyla kendini bulmaya çalışanların konu edildiği 16 öyküden oluşuyor. Kurtaş’la bu vesileyle buluştuk, devamında tüm ilgi alanlarını konuştuk.
#Hakan KurtaşEtrafınıza şöyle dikkatle bir bakarsanız çevrenizdeki 50 yaş üstü her 5 erkekten en az birinde bu sendromu düşündüren işaretleri siz de görürsünüz. İsimlendirmede “huysuz erkek sendromu” tanımı daha doğru ama şimdilik “hassas” sözcüğünü “huysuz” sözcüğüne tercih etmek daha nazik bir yaklaşım da olabilir.
#Osman MüftüoğluDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerikalı muhatabı Mike Pompeo arasında 4 Haziran’da Washington’da gerçekleşen görüşmede PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Menbiç’ten tamamen çekilmesine yönelik mutabakat onaylanmıştı. Siyasi literatüre ‘Menbiç Yol Haritası’ olarak geçen söz konusu mutabakatı izleyen günlerde Türk basınının geçtiği Ankara mahreçli haberlerde sıkça şu ifadelere rastladık:
#YazarlarGittikçe yaygınlaşan ve birbirinin devamı olan bu iki sorun bu nedenle de zaten “kadın kadına sohbetlerin” değişmez konularından biridir. “Kemikler ne zaman, ne olduğunda osteopenik ya da osteoporoz damgası yiyor, nedir bu iki teşhisin arasındaki fark?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, buyurun...
#Osman Müftüoğlu