Boza nedir, nasıl yapılır? Kışın en sevilen içeceği... Boza neyden yapılır, içinde neler var?
Boza, soğuk havalarda keyifle tüketilen bir içecek. Rengi, tadı ve kendine özgü kıvamıyla herkesin favorisi. Tarçın ve sarı leblebiyle de ayrı güzel oluyor. Peki kış aylarının en sevilen içeceği boza nedir, neyden ve nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
Boza, genelde kış aylarında tüketilir. Bu nefis içecek havaların soğumasıyla tezgahlarda yerine almaya başlar. Uygun şartlarda muhafaza edilirse 6 ya da 7 günde tüketilebilir. Önceden yeni hazırlanmış sıcak bozalar, sokaklarda bozacılar tarafından satılırdı. Bu nefis içeceği evde hazırlamak da mümkün. Peki boza nasıl ve neyden yapılır? İşte, boza için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları...
BOZA NEDİR, NEYDEN YAPILIR?
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. ürkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır.
BOZA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Malzemeler
4 su bardağı siyez bulguru,
Yarım su bardağı pirinç veya bulgur,
1 çay kaşığı kuru maya ve su
1,5 su bardağı şeker
İsteğe göre toz tarçın ve leblebi
4 su bardağı siyez bulguru,
Yarım su bardağı pirinç veya bulgur,
1 çay kaşığı kuru maya ve su
1,5 su bardağı şeker
İsteğe göre toz tarçın ve leblebi
EVDE BOZA NASIL YAPILIR?
Bulgur ve pirinci güzelce yıkayın ve 3-4 saat kadar suda bekletin. Büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve bir miktar kaynatın, bu suyu dökün, üzerine yeni su koyup iyice kaynatın. Haşlama suyunu karışımdan ayırmak için bir süzgeç yardımıyla süzün, bulgur ve pirinçleri ayrı bir kaba alın. Bulamaç olan bu karışımı üzerini örtmeden 1-2 saat karanlık bir ortamda dinlendirin.
Ayrı bir yerde maya ve şekeri karıştırın ve üzerine yarım su bardağı kadar su ekleyin. Bu karışımı da bulamacın içine ekleyin ve kabın üzerini örtün. Yine karanlık ve serin bir yerde 1 gün bekletin.
Ara ara kabın ağzını açıp, lapayı karıştırarak bekletin. 1 gün sonra şekeri karışıma ekleyin ve karıştırın. Bozanın tadına bakın ve su ve şeker oranını bu aşamada ayarlayın.
Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.
2-3 gün içerisinde tüketmeniz gereken bozayı buzdolabında saklayın.
Ayrı bir yerde maya ve şekeri karıştırın ve üzerine yarım su bardağı kadar su ekleyin. Bu karışımı da bulamacın içine ekleyin ve kabın üzerini örtün. Yine karanlık ve serin bir yerde 1 gün bekletin.
Ara ara kabın ağzını açıp, lapayı karıştırarak bekletin. 1 gün sonra şekeri karışıma ekleyin ve karıştırın. Bozanın tadına bakın ve su ve şeker oranını bu aşamada ayarlayın.
Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.
2-3 gün içerisinde tüketmeniz gereken bozayı buzdolabında saklayın.