Yaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatAdını meşhur köprüsünden alan Mostar şehri, Doğu Avrupa’nın gizli kalmış güzelliklerinden biri. Osmanlı’dan günümüze mimari yapısı bozulmamış şehirde, kendimizi bir ortaçağ filminin setinde gibi hissediyoruz. Üstelik tüm bunları vizeye gerek duymadan deneyimlemek mümkün.
#HürriyetBalkanlar her mevsim ayrı bir keyfin coğrafyası. En çok merak ettiğim şehirlerden biri ise Saraybosna’ydı. Yakın tarihin hüzünlü toprakları... Saraybosna’ya gitmeye karar verdiğimde Bosna-Hersek tarihi ile ilgili okumadığım yazı, izlemediğim belgesel kalmadı. Ama tüm anlatılanları hafızama kazımama rağmen insanın o şehri iliklerine kadar hissedebilmesi için orada bulunması, havasını soluması gerekiyormuş gerçekten.
#SaraybosnaEğer benim gibi ‘Şarki damağa’ (Doğulu) sahipseniz, Balkan mutfağı tam size göre. Çünkü her köşe başında bir ziyafet sofrası sizi bekliyor. Balkanlar denince aklıma ilk gelen yemek börektir. Sadece benim mi? Nar gibi kızarmış börekler herkesin gözü önünde uçuşup durur. Ben bu konuda epey şanslıyım. Çünkü rahmetli kayınvalidem Merih Hanım, eşimin halası Zümrüt Hanım ve Boşnak asıllı eşim bu böreği çok lezzetli yaparlardı. Uzun yıllar, doya doya yedim.
#Boşnak KöftesiÇeyrek asırdır gittiğim New York’u bir türlü bitiremem. Bir gidişimde sokaklarını, diğerinde parklarını, bir başka zaman müzelerini, barlarını keşfetmeye çalışıyorum ama her seferinde arkamda keşfedemediğim bir kent bırakıyorum. Bu gidişimde yeme-içme konusuna odaklandım, ilginç lezzetlerle tanıştım.
Bursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaBalkanlar’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini en iyi yansıtan şehirlerdendir Saraybosna. Müzeleri, camileri, kiliseleri, medreseleri, çarşılarıyla ünlü bir şehir. Her ne kadar küçük ve birkaç günde keşfedilebilir gibi görünse de farklı yönlerini keşfetmek zaman ister. Kısa sürede insanı etkisi altına alan kentin belli bir ziyaret zamanı yok. Çünkü yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Üstelik iki kayak merkeziyle şu sıralarda kar tatili planlayacaklar için farklı bir deneyim vaat ediyor.
#HürriyetGloballeşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
33 yıl önce, meşhur Amerikan zincirinin ülkeye girmesiyle, bildiğimiz köfte-ekmeğin sadece bir gün içinde ‘fast food’ oluşunu izledik. 11 yıl önce de Londralı Gourmet Burger Kitchen’ın İstanbul’da dükkân açmasıyla sınıf atlamasını... Seyir hız kesmeden devam ediyor; eti, ekmeği, sosu, eşlikçisi derken bu dünya yeniliğe doymuyor. Üstelik artık mekân seçeneği de çok fazla. Karar verirken size yardımcı olması için son dönemin en sevilen burgercilerinin mutfağına daldık.
#Fast FoodBoşnak mutfağının ünlü köftesi pljeskavica İstanbul’da büyük ilgi görüyor. Boşnak mutfağının ünlü köftesi pljeskavica İstanbul’da büyük ilgi görüyor. Özel üretim eti ile benzerlerinden ayrılan pljeskavica’nın sırrı özellikle Bosna-Hersek ve Sırbistan’dan Türkiye’ye göç edenler tarafından nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Pljeskavica, böreği ve et ürünleriyle ünlü olan Boşnak mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Boşnak mutfağının lezzetlerinden olan çevape’den üretilen pljeskavica sofraların vazgeçilmezi oldu. Kahvaltıda da yenen çevape, 6 santimetre boyuna ve 1 buçuk santimetre enine getirilerek, zaman geçtikçe yuvarlak bir şekil verildi ve ‘pljeskavica’ adını aldı. İste kurutulmuş et, Boşnak sucuğu ve kaşar ilave edilerek farklı tatlar ile bir araya getirilen pljeskavica’nın sırrı, Balkan göçmenleri tarafından Türkiye’de nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Çevape’den sonra üretilen ve sevilen bir lezzet olan pljeskavica’nın zaman geçtikçe farklı lezzetlerle bir araya getirildiğini belirten Esat İlker Balota, pljeskavica’nın tamamen el yapımı bir köfte çeşidi olduğunu ancak makine yardımıyla da yapılabileceğini belirtti. Boşnak nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa’da et lokantası işleten ve yaptığı pljeskavica’lar ünlü olan Muharrem Balota, Boşnak mutfağının geleneksel köftesini diğer köftelerden ayıran en temel özelliğinin et seçimi olduğunu belirterek, "Köfte Sancak’ta, Bosna’da, Sırbistan’da 50 seneden beri devam eden bir üründür. Pljeskavica’nın harcı, köftenin hamuruyla aynıdır. Şekli gereği farklıdır. İki lezzet de ayrı ayrı sevilir" dedi.
#BayrampaşaÖğlen yemeği öncesi, yüzlerce lezzet çeşidini bünyesinde barındıran Anadolu'dan üç şehir ve üç lezzet önerisi... Soğuk kış günlerinde kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan Şanlıurfa'nın yöresel lezzetlerinden tirit, gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni tadı kiremitte lavaş kebabı ve Bursa'nın Kazancı Mahallesi'nde yıllar sonra kokusu yeniden yükselen Boşnak böreği...
#Anadolu LezzetleriEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiBoşnak mutfağı, özellikle börekleri, köftesi ve et yemekleriyle ünlü. Son dönemde popülaritesi artan bu mutfağın örneklerini tatmak isteyenler için Türkiye'nin dört bir yanında mekanlar açıldı. Meraklıları için bunların en güzellerini derledik. Buralarda yemek yerken Balkan havası almış gibi olacaksınız.
#Boşnak Mutfağı