İrlandalı yazar Audrey Magee’nin ‘Koloni’si dil, kültür ve hafıza savaşları üzerinden hem sömürgeciliğin neden olduğu kötülüklere hem de geleneklerin barındırdığı tehlikelere açılan kapsamlı bir hikâye. Magee, emperyel kültürle sömürge kültürü arasındaki çatışmayı sınıflar, kültürler, cinsiyetler arasındaki gücün doğası ile birlikte tartışıyor. Yakıcı meseleleri ele almakla birlikte ‘Koloni’ canlı görüntüler ve etkili diyaloglardan oluşan, edebiyat tadı veren, sürükleyici bir roman.
#KoloniÇağdaş İngiliz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Ian McEwan, son romanı ‘Dersler’de yakın tarihin kronolojisini, hayatı kaçırılmış fırsatlar ve cevapsız sorularla dolu bir adamın hikâyesi üzerinden özetliyor. McEwan, kendisinin ve insanın tarih olma ya da tarihe ait olma duygusuyla yazmış kitabını. Ewan’ın başyapıtı değil ama kesinlikle güzel ve etkileyici bir roman.
#DerslerHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatBora Chung’un 2022 Uluslararası Booker Ödülü adayı olan ve büyülü gerçekçilik, korku, masal, bilimkurgu türündeki öykü kitabı ‘Lanetli Tavşan’ çoğunlukla kadın bakış açısına odaklanarak ataerkil, kapitalist bir toplumda yaşamanın dehşetini resmediyor.
#Lanetli TavşanAz sayıda eser vermesine rağmen çağdaş İrlanda edebiyatının önemli isimleri arasında sayılan Claire Keegan, 2022 Booker Ödülü kısa listesine kalmayı başaran ‘Böyle Küçük Şeyler’ romanında İrlanda tarihinin karanlık bir sayfasını açıyor. Zarif ve etkileyici bir anlatı.
#Böyle Küçük ŞeylerLibyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham MatarFransa’nın yaşayan en önemli yazarlarından biri olan, edebi gücünü geçen hafta Nobel Edebiyat Ödülü’yle taçlandıran Annie Ernaux’nun ‘Boş Dolaplar’ı makbul edebiyatın kadrajına girmemiş fakat esasında hayati kıymete sahip konulara odaklanıyor.
#Boş DolaplarDamon Galgut, 2021 yılı Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Vaat’ adlı romanında Güney Afrikalı -beyaz- bir ailenin 40 yıla yayılan çöküş hikâyesini anlatıyor. Güney Afrika’nın ırk, aidiyet ve toprakla ilgili çözülmemiş sorunlarını zengin bir ailenin tarihiyle ve trajedisiyle birleştiren sorgulayıcı bir hikâye...
#Vaat2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Annie Ernaux merak edilen isimler arasında yer alıyor. Çoğunlukla otobiyografik eserler yazan ERnaux, sosyoloji dalıyla da iç içedir. Fransız yazar Annie Ernaux, Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik keskinliği nedeniyle" aldı. Peki, Annie Ernaux kimdir, kaç yaşında? İşte, Annie Ernaux kitapları ve biyografisi...
#2022 Nobel Edebiyat ÖdülüABD’de bıçaklanan ‘Şeytan Ayetleri’ kitabının yazarı Salman Rüşdi’nin karaciğerinin hasar gördüğü, bir gözünü kaybedebileceği ve solunum cihazına bağlı olduğu açıklandı. Saldırgan Hadi Matar’ın (24) İran Devrim Muhafızları sempatizanı olduğu öne sürüldü. İran, 1989’da İslam âleminde büyük tepki çeken kitap nedeniyle Rüşdi aleyhine ölüm fetvası çıkarmıştı.
#ABDUluslararası Booker Ödülü'nü bu yıl Hint yazar Geetanjali Shree kazandı.Shree ödülü, Hindistan'ın bölünmesinin gölgesinde geçen bir aile hikayesi olan "Tomb of Sand" adlı romanı ile kazandı.Romanı Hintçe kaleme alan Shree, bu ödülü kazanan ilk Hint yazar oldu.
#Geetanjali ShreeHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas StuartBir yandan üyelerinden birinin "başrolde" olduğu bir cinsel taciz davasıyla boğuşan, bir yandan da göz önünde iki üyesinin ayrılığı sonrası yaptığı şoke eden açıklamalarla gündemden düşmeyen İngiliz kraliyet ailesini 2022'de de çalkantılı günler bekliyor.
#İngiliz Kraliyet AilesiKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#Kitapİlk romanı ‘Akşamlar Rahatsız Edicidir’ ile Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan en genç yazar olan Hollandalı Marieke Lucas Rijneveld, çocukluğundan izler taşıyan, karanlık ve cesur bir hikâye anlatıyor. İçinde yetiştiği çiftlik hayatını çok iyi tasvir eden, en abartılı sahnelerde bile gerçeklik duygusundan hiç uzaklaşmayan Rijneveld; ana karakterinin sesini, imgelerle yüklü zengin cümlelerle aktarıyor.
#Akşamlar Rahatsız Edicidir