Sesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidProf. Dr. Tufan Tükek, önlemlerin gevşemesiyle artan grip vakaları nedeniyle acillere başvuruların iki katına çıktığını söyledi. Prof. Dr. Tükek, 'Boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetlerle geliyor hastalar. Günlük PCR test sayımız da ikiye katlandı. Çünkü öncelikle Kovid olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Ancak PCR pozitifliği hala yüzde 10-15 bandında.' dedi.
#GripAşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-19RAKAMLAR ürkütücü. Daha da açık söylemek gerekirse korkutucu. Üzülerek belirteyim, bu durumu 10 gün önce fark etmiş ve “Bu sayılar benim gibi iflah olmaz bir iyimseri bile ürkütüyor” diyerek muhtemel bir tsunaminin yaklaşmakta olduğunun altını çizmiştim. Ne yazık ki o beklenen tsunami, yaklaşmak bir yana kapımıza dayanmış durumda.
#YAZARH1N1 Influenza A, yani halk arasında “Domuz gribi” olarak bilinen hastalık geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da etkisini göstermeye başladı. Birçok insanın domuz gribiyle karşılaştığında ne yapacağını bilemediğini ve belirtilerin ani olarak ortaya çıktığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “H1N1 Influenza A daha çok birbiri ile yakın ilişkideki kişiler ve kapalı alanlarda bulunan insan grupları arasında görülüyor. Son dönemde görülen vakaların büyük bir kısmını H1N1 Influenza A vakaları oluşturuyor” dedi.
#Domuz GribiBir anne adayı, hamile kaldığı andan itibaren immün sistemi giderek zayıflayacaktır. Bu durum annenin vücudunun savunma hücrelerinin, bebeğe saldırmasını engelleyerek gebeliğin devamlılığını sağlaması için doğal bir süreçtir. Ancak bu süreçle beraber direnci azalan gebe vücudu, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı savunmasız kalacaktır.
#Gebelikte GripOz Büyücüsü lakaplı yazarımız Mehmet Öz, tüm dünyanın tanıdığı şöhretli bir doktor. Peki tavsiyelerine kendi ne kadar uyuyor? Doktor Öz’le buluştuk hem hayatına dair bilinmeyenleri öğrendik hem de kaliteli ve uzun bir yaşam için tavsiyeler aldık. Öğrendik ki şifa sadece brokolide, kinoada değil, evlilik de şart...
#Mehmet Öz“Her şeyin başı sağlık” diye bilirdik ama Nevşah Fidan Karamehmet’i tanıdıktan sonra “Her şeyin başı nefes mi acaba?” diye sormaktan kendini alamıyor insan. Etrafta Kurban Bayramı misali bir sürü yaşam koçu, nefes koçu, trend koçu, sağlık koçu kol gezerken bu “modaya” güvenimiz de ister istemez giderek azalıyor. Evet efendim, Nevşah Fidan Karamehmet bir nefes ve yaşam koçu. Ancak mucize vaat etmek yerine, herkesin zaten içinde olan “mucizeleri” keşfetmesine yardımcı oluyor. O, insan yaşamındaki olumlu ya da olumsuz her şeyin sorumlusunun alışık olduğumuz “düşünce kalıpları” olduğunu savunuyor. Tüm hastalıkların baş sorumlusunun düşüncelerimiz olduğunu söylerken, tedavinin de yine aynı şekilde düşünce ve nefesle yapılabileceğine inanıyor. Şimdi rahat bir yere oturun ve derin bir nefes alıp muhabbetimize katılın.