Güncelleme Tarihi:
Burun, boğaz, hava yolları doku altındaki bezlerden salgılanan mukus adı verilen sıvı ile kaplıdır. Bu sıvı mikropların ve yabancı maddelerin yakalanması ve yok edilmesi için yardımcı olur. Bu salgı gün boyu farkedilmeden tükürük salgısı ile birlikte yutulur. Salgı koyulaştığı zaman farkedilebilir hale gelir. Fazla miktardaki koyu mukus burundan geriye akdığı zaman geniz akıntısını oluşturur.
Geniz eti denilen doku burun arka tarafında bulunan bademciklerimizin eş değeri dokudur. Burun yolu ile giren yabancı partiküllere ve mikroplara karşı mücadele eden savunma sistemini oluşturur. Çeşitli nedenlerle (Reflü, sık enfeksiyon geçirme, yapısal problemler vb.) büyür, büyüdüğü zaman burun yolu ile nefes almayı zorlaştırdığı için horlama ağzı açık uyuma, kulak içinde sıvı birikimi gibi problemlere neden olur.
Tedavisi öncelikle dokudaki büyümeyi önleyici davranışlardır. Reflüye karşı korumak için yatmadan önce ve gece beslenmesi kaldırılmalı. Biberon kullanımından mümkün olduğunca erken kurtulmalı. Enfeksiyon sıklığını azaltmak için kapalı kalabalık alanlardan uzak durulmalı. 3 yaştan önce kreş tercih edilmemeli.
Doku, kulakta ısrar eden sıvı problemine, belirgin horlamaya, ağız açık uyumaya neden olacak kadar büyükse reflü düşünülüyorsa ona yönelik ilaçlar ve steroidli burun damlaları kullanılabilir. Fakat kulakta sıvı ilaç tedavisine rağmen 3 aydan uzun sürüyor, gece nefes alma güçlüğü nedeniyle çırpınarak uyanmalar oluyorsa tek tedavi seçeneği ameliyattır.
Sami Taner AKSOY
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı