Almanya’da 13 Şubat’ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller ile ana muhalefet CDU/CSU’nun destek verdiği Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, sağ popülist AfD’nin adayı Max Otte, Sol Parti’nin adayı Prof. Gerhard Trabert ve Özgür Seçmenler’in kadın adayı Stefanie Gebauer’e şans tanımadı.
#HeinemannDünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın haline gelen kronik böbrek hastalığı, sağlığı çok ciddi tehdit ediyor. Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır, günümüzde sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da tehlikeyi artırdığını vurguluyor. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak kutlanırken, Prof. Dr. Ülkem Çakır, bu kapsamda yaptığı açıklamada böbrekleri korumanın 10 kritik kuralını sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Böbrek SağlığıYarın başlayacak Böbrek Haftası ile ilgili görüştüğümüz Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Böbrek Nakli Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Aydın, organ bağışının yaşamsal bir görev olduğunu belirtti. Doç. Dr. Aydın ile, böbrek hastalığına yol açan etkenleri ve böbrek nakli konularını ele aldık.
Pandemi hayatımızda birçok alışkanlığı değiştirdi. Ancak en acısı, yaşamak için umuda tutunan binlerce insanı gölgede bırakmasıydı. Organ bağışı, pandeminin arkasında kalan o sessiz kahramanlardan biri oldu. Belki de toplum olarak “Bir gün benim ya da sevdiklerimin de buna ihtiyacı olabilir” diyerek, organ bağışını yeniden gündemimize almamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de organ nakli bekleyen tam 32 bin insan var. İzmir’de bu sayı 4 bin 418...
#1Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazSağlık Bakanlığı, Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle vatandaşlara uyarıda bulundu. Türkiye’de günde kişi başı 10.2 gram tuz tüketildiğini belirten Bakanlık, günde 5 gramdan daha az tuz tüketiminin inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıklarını ise yüzde 17 azalttığına dikkat çekti.
#Sağlık BakanlığıDeprem bölgesinde, pandemide hastanede… Kendi hayatlarını hiçe sayarak yardıma muhtaç olanların yanına koşuyorlar. Ayrımcılığa uğruyor ama yılmıyorlar. Bir yandan ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar. Sabır, özveri ve sevgiyle mesleğini icra eden hemşirelerimizin, birkaçının da olsa, ilham veren hikâyelerini dinledik.
#DEPREM‘Kalp Yetersizliği Haftası’nda, hastalığa dair çarpıcı bilgiler ortaya konuldu. Türkiye’de kalp yetersizliği hastası her 2 kişiden 1’i, 5 yıl içinde yaşamını yitiriyor. Ülkemizde kalp yetersizliği görülme yaşı ortalama 68 iken, gelişmiş ülkelerde ise 74.
#Kalp Yetersizliği Haftası“Denizde su yuttuğunuzu ve boğulurken yardım istediğinizi düşünün... İşte akciğer bekleyen hastalar her gün böyle hissediyor.” Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Murat Ersin Çardak, bu sözlerle vatandaşları organ bağışına çağırıyor...
#Organ Ve Doku Bağışı HaftasıAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#AntalyaÜlkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye, dünyada canlıdan organ naklinde birinci sırada yer alıyor, ancak söz konusu kadavra olduğunda ne yazık ki dünyada en alt sıralardayız. Bu nedenle organ bekleyenler listesi de sürekli uzuyor. Oysa hayata gözlerimizi kapadıktan sonra organlarımızla başka bedenleri yaşatmaya devam edebiliriz.
#Dr. Ecz. Metin Uyarİzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında lobisinde ‘Bir İz Bırak Hayata’ isimli organ bağışı standı açtı. Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen organizasyonda, sağlık çalışanları ve hastaneye gelen misafirler organ bağışında bulunarak hayata iz bıraktılar.
#1Bursa'da organ bağışı haftası etkinliğinde kürsüye konuşmak için çıkan organ nakli olmuş kadın ağlamaktan konuşamayıp sahneden indi. Bursa'da 300'den fazla organ nakline vesile olan ancak kendisi de böbrek beklerken hayatını kaybeden Organ Nakil Koordinatörü Doktor Timur Didinen programda güzel ifadelerle yaad edildi.
#BursaİSTANBUL, (DHA)-Türk Böbrek Vakfı’nın hayata geçirdiği, ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ kapsamında Şişli meydanında üzerinde bomba süsü olan dev şeker maketi ile şeker tüketimine dikkat çekildi. ‘Vücudumuzda bomba etkisi yaratacak maket’ olarak tanımlanan dev şeker maketi Timur Erk, vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal ile çocuklar ve gençlerden oluşan Türk Böbrek Vakfı'nın gönüllü sağlık elçileri tarafından yıkıldı. Erk, “Türk toplumunun en önemli alışkanlıklarından bir tanesi olan şeker tüketimini azaltmamız lazım. Sağlık, şekerden tatlıdır diyoruz” dedi.
#Türk Böbrek VakfıSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerUluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Başkanı Prof. Hasanoğlu, salgında tehlikenin henüz geçmediğine dikkat çekti ve ebeveynlere şu uyarıda bulundu: “Ara tatil dönüşü rehavete kapılırsak vakalar yeniden tırmanabilir. Bu nedenle maske-mesafeyi unutturmayın.”
#Ara TatilÜlkemizde, organ yetmezliği nedeniyle sağlıklı bir yaşam süremeyen binlerce kişi var ve hayatta kalmaları için tek çare organ nakli olmaları. Peki, organ bağışı nasıl yapılır, ailemizin onayı gerekiyor mu? Bağış yapan herkesin organı kullanılabilir mi? Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle bu soruların peşine düştük. Üç bağışçıyla konuştuk. 42 yaşındaki bağışçı Ebru Gür: “Kim bilir, belki benim duran kalbim bir annenin bedeninde yeniden çarpar; çocuklarının mezuniyetini, düğününü görebilmesini sağlar. Ben annemi kalp nakli olamadığı için kaybettim. Umarım ben öldükten sonra birinin hayatına dokunup, kalbimi dünya üzerinde bırakıp bir aileyi mutlu edebilirim.”
#Organ BağışıSAĞLIK Bakanlığı tarafından, "2021 yılında, 2 bin 376 kişi karaciğer, 22 bin 775 kişi böbrek, bin 290 kişi kalp, 285 kişi pankreas, 157 kişi akciğer, 8 kişi böbrek-pankreas, 2 kişi kalp kapağı, 1 kişi ince bağırsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor" açıklaması yapıldı.
#Sağlık BakanlığıANKARA Şehir Hastanesi'nde karaciğer ve böbrek nakli olan şarkıcı Hakan Taşıyan, katıldığı organ bağışı farkındalık etkinliğinde, "Bana umut ışığı oldular. Tekrar hayata döndüm. Yeni bir hayata başladım. Şifa bekleyen hastalara umut ışığı olalım. Bir organ bir hayattır, umutsuz insanlarımıza umut olalım" dedi.
#Hakan TaşıyanANKARA Şehir Hastanesi'nde karaciğer ve böbrek nakli olan şarkıcı Hakan Taşıyan, katıldığı organ bağışı farkındalık etkinliğinde, "Bana umut ışığı oldular. Tekrar hayata döndüm. Yeni bir hayata başladım. Şifa bekleyen hastalara umut ışığı olalım. Bir organ bir hayattır, umutsuz insanlarımıza umut olalım" dedi.
#Hakan TaşıyanDiyetisyen Eda Balcı, günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi gerektiğini belirterek Türkiye’de 18-19 gram tuz tüketildiğini söyledi. Fazla miktarda tüketilen tuzun sağlığa çok zararlı olduğunu hatırlatan Balcı, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 gramdan fazla tuz tüketiminin başta kalp hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları olmak üzere, diyabet, obezite ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığında artış olduğunu bildirmiştir” dedi.
#11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası