Organ bağışı hayat kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışı hayat kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2008 00:00

Yarın başlayacak Böbrek Haftası ile ilgili görüştüğümüz Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Böbrek Nakli Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Aydın, organ bağışının yaşamsal bir görev olduğunu belirtti. Doç. Dr. Aydın ile, böbrek hastalığına yol açan etkenleri ve böbrek nakli konularını ele aldık.

Pamukkale Üniversitesi’nde böbrek nakli merkezi ne zaman faaliyete geçti?

Türkiye’de bu tür merkezler Sağlık Bakanlığı’nın yönergeleri üzerine kuruluyor. Biz de 2004 yılında ilk başvurumuzu yaptık. Bu başvurumuz bakanlık tarafından incelendi ve 2005’te kurulmamız için gerekli izin verildi. 24 Ocak 2006’da ilk böbrek naklini gerçekleştirdik. 17 yaşında kronik böbrek hastası olan genç bir kızımıza annesinden aldığımız böbrek nakledilmişti.

Böbrek hastalığının nedeni ne?

İki rahatsızlık böbrek hastalığına neden oluyor. Hipertansiyon, ve diyabet olarak adlandırdığımız şeker hastalığı. Bunları da belli etmenler tetikleyebiliyor. Yemeklerde kullandığımız tuz çok önemli. Tuz mutlaka azaltılmalı. Bazı hastalarımız çok su içmenin böbrekleri çalıştırdığını söyler. Zaten insan vücudunun yüzde 60’ı sudur. İlave ettiğimiz sıvıyı atamaz isek o bile riske girmemize neden olabilir. Şu anda ülkemizde 40 binin üzerinde diyaliz hastası bulunuyor. Bilindiği gibi diyaliz hastasının tedavi ücretleri Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Bir diyaliz hastasının yıllık maliyeti 30 bin dolar dolayındadır. Bu da bütün hastaları topladığımızda devlete olan yükü 1.5 milyar dolardır. Böbrek nakli yapılan hastanın maliyeti ise birinci yılda 10 bin dolardır. Bu nedenle organ bağışı çok önemli. Bir yılda yapılan böbrek nakli toplam 800 civarında. Biz 2006 yılında 9 tane böbrek nakli gerçekleştirdik. 2007 yılında ise bu sayı 22’ye yükseldi. Halbuki bir 27 nakil hedeflemiştik. Yine de istediğimiz ya da hedeflediğimiz sayıya ulaştığımızı söyleyebilirim. 2008 yılında ise hedefimiz 40 civarında böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirmek. Hastanemiz sadece Denizli’ye hizmet vermiyor. Uşak, Muğla, Aydın’a da hizmet vermekte.

34 adet nakil ameliyatı yaptı

1965 doğumlu olan Doç. Dr. Çağatay Aydın İstanbul Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Bugüne değin 34 adet böbrek nakli ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Çağatay Aydın’ın, 13 yurt içinde, 15 de yabancı ülkelerde yayınlanmış yayını bulunuyor. Pamukkale Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu olarak görev yapan Aydın, evli ve bir çocuk babası.

Tek böbrekle yaşamak riskli değil

Hasta yakınları birbirine böbrek verdiğinde tek böbrekle yaşayan riskli değil mi?


Hayır değil. Bir böbrek bile insana yeter. Hatta doğuştan tek böbrekli insanlarımız bile bulunuyor. Birbirine böbrek veren yakınlarda aradığımız en önemli husus kan dokusunun uyumlu olması. Uyumlu olmasa bile bu bir sorun teşkil etmiyor. Böbrek alanda veren de ilk altı ay çok dikkat etmeli. Bu süre içinde ilaç tedavisi uyguluyoruz. Ve hastaları sürekli kontrol altına alıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!