Bizans haberleri sayfasında Bizans hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8218 Bizans haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul tarihinde çok yıkıcı depremler hatta tariflere göre tsunami içeren felaketler yaşamıştır. 557’deki deprem İstanbul’u hâk ile yeksan etmişti. İstanbul’u Osmanlı zamanında sarsan depremlerden sonuncusu ise “1894 Depremi”dir. Marmara sahillerinde denizin önce 200 metre çekildiği, ardından şiddetli dalgaların geldiği yazılır. Benzer büyüklükte depremler için İstanbul’da gerekeli tedbirlerin alınmadığı görülüyor.
#İstanbulAnkara'da tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda Roma, Bizans, Antik Yunan, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 4 bin 212 adet altın, gümüş ve bronz sikke ile 893 adet arkeolojik ve etnografik nitelikte obje ele geçirildi.
#PolisAlanya Kalesi’ne bitişik evinde izinsiz korkuluk, pencere yaptığı, tarihi surları delerek içine plastik boru döşediği iddia edilen Avusturyalı Walter Godina, hazırlanan bilirkişi raporları gerekçe gösterilerek hakkında açılan iki davadan da beraat etti. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilisi ise “Nasıl böyle bir karar çıkar anlamış değiliz. İtiraz edeceğiz” diye konuştu.
#HelenistikKarabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti'nde, 5 bin 500 yıl öncesine ait yer altı kaya yerleşkesinde yapılan kazılarda; galeriler ile Bizans ve Romalılara ait yaşam izlerinin olduğu salonlar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, "Galeriler içerisine sağlı sollu olarak aydınlatma nişleri yapılmış. Burasının mumlarla aydınlatıldığını söyleyebiliriz. Yine bir diğer tespitimiz ise bu galerilerde birkaç hayvan kabartması karşımıza çıktı" dedi.
#KarabükKarabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti'nde, 5 bin 500 yıl öncesine ait yer altı kaya yerleşkesinde yapılan kazılarda; galeriler ile Bizans ve Romalılara ait yaşam izlerinin olduğu salonlar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, "Galeriler içerisine sağlı sollu olarak aydınlatma nişleri yapılmış. Burasının mumlarla aydınlatıldığını söyleyebiliriz. Yine bir diğer tespitimiz ise bu galerilerde birkaç hayvan kabartması karşımıza çıktı" dedi.
#Karabük‘Bizans Şiir Antolojisi/4-15. Yüzyıllar’ kitabını hazırlayan Siren Çelik, “Bizans edebiyatı nedir?” sorusu eşliğinde ‘çok geniş topraklarda farklı ırktan, dilden ve dinden insanlara hükmetmiş’ Bizans’ın Yunanca, Latince, Arapça, Süryanice, Koptça, Ermenice ve Slavcadaki şiirsel dışavurumuna dikkat çekiyor.
#Bizans Şiir AntolojisiLord Curzon’un ihtiyat tedbirleri arasında antlaşmanın yeniden ele alınacağı konusunda verdiği beyanat açıktır. Ne var ki bu istek kabul görmüş değil. Birtakım grupların amali (emelleri) ve ham hayali için 100. yılın gelmesini boşuna bekleyenler hariç, bilimsel bir Lozan kutlamasına hazırlanmalıyız.
#Lozanİstanbul Fatih'te bulunan Bizans dönemine ait Bukoleon Sarayı'nda başlayan kazı ve restorasyon çalışmaların İstanbul'un en eski çeşmesinin bulunduğu belirtildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat "Hızlı bir şekilde alanın toprağını kaldırdık ve mimari olarak bütün program yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı" dedi.
#Bukoleon SarayıBolu'nun Gerede ilçesinde Bizans dönemine ait ilk ticaret merkezi olan tarihi Kiliseli Tüccar Han, zamanın mimarisinin birleşimiyle harmanlanarak restore edilmeye başlandı. Tarihi han, duvarındaki Arapça Allah yazısı ve haç işaretiyle dikkat çekiyor. Bu yıl içerisinde hizmete girecek tarihi han içerisinde 25 odalı butik otel de yer alacak.
#Bizans“Radikal Tahammülsüz” programında konuşan ünlülerin modacısı Barbaros Şansal, Ebru Gündeş’in mesleğe ilk başladığındaki durumunu ifşa etti: “Bir Başka Gece” programına çıkacaktı, elbisesi yoktu. Bize getirdiler, Ulusal Video ödedi parasını. Şimdi Kıbrıs’taki otele konsere geldiğinde odasına masaj koltuğu istedi...”
#Ebru GündeşSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid'e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaKaradeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#Hadrianopolis Antik KentiKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#KarabükBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulAmerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserBu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANMersin'in incisi denizin ortasındaki Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak bilinen Korikos Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında yaşam alanları ortaya çıkarılmaya başlandı. Yaşam alanlarının yanı sıra surlara 700 yıl önce yapılmış bir de tuvalet çıkması dikkat çekti.
#MersinMersin'in incisi denizin ortasındaki Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak bilinen Korikos Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında yaşam alanları ortaya çıkarılmaya başlandı. Yaşam alanlarının yanı sıra surlara 700 yıl önce yapılmış bir de tuvalet çıkması dikkat çekti.
#KaleMustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#FilistinBoşanmaların sayısındaki artış, bazı taraflar için aynı rahatlıkla karşılanamıyor. Sokak cinayetleri ise polisin yeterince kontrol sağlayamaması ve yasal boşluklar nedeniyle artış gösteriyor. Çocuklarımızı kontrol edemiyoruz ve onlara yeterince sevgi veremiyoruz. Uyuşturucu, tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaşıyor. Türkiye için üzücü sonuçlar doğuran bir tablo bu. Çok daha iyisini yapabilir, çözüm üretebiliriz.
#ŞiddetDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuEkranda ve beyazperdede farklı karakterlere hayat verdi. Mavi gözleri ve fiziğiyle dikkat çekse de “Fiziksel özelliklerinle anılmak çok hoşlandığım bir şey değil” diyor. Seçkin Özdemir’le bu hafta vizyona giren ‘Yaren Leylek’ için buluşuyoruz. Oyunculuğunu, ailesini, yıllar içinde yaşadıklarını ve aşkı konuşuyoruz: “Birini beğeniyor sonra onunla anlaşmaya çalışıyorsun. Aslında olması gereken anlaştığın insanla ilişkiye başlamak.”
#Seçkin ÖzdemirElazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.
#Elazığ