Pek çok alanda ve özellikle günlük yaşamda kullanılan en önemli bileşenler içerisinde sitrik asit gelir. Peki, sitrik Asit nedir? Ne işe yarar ve nasıl üretilir? Sitrik asit nerelerde kullanılır detayları ile derledik.
Kasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıBiz, genelde ‘insan’ ve ‘diğer canlılar’ diye düşünürüz ya, ‘Bitkilerin Yaşamı’nda Emanuele Coccia, şöyle düşünüyor: ‘Bitkiler’ ve ‘diğer canlılar’, yani hayvanlar. Ona göre, ‘diğer canlıların’ gelişimi cinsel olgunluğa vardıktan sonra durur, bitkiler ise gelişmeye, büyümeye devam ederler...
#Emanuele CocciaGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünMağazalarında dar alanda düzenli yaşam için ilham veren IKEA, bu defa dar alanı doğayla iç içe yaşamaya dair ilham veren iki gün yaşattı. Ceyda Düvenci, Deniz Bağan, Hakan Kütahya, Fem Güçlütürk, Seyyarhane ve Gizem Renklidağ’ın katılımıyla söyleşi ve atölyelerle dolu dolu geçen etkinlik katılımcılara keyifli bir mola yaşattı.
#Sponsorlu İçerikBol ödüllü Güney Koreli yazar Lee Seung-U ‘Bitkilerin Özel Hayatı’nda zor günleri geride bırakmış bir ailenin hikâyesine odaklanıyor. Birkaç yıl sonra eve geri dönen 30 yaşındaki Keehyun, sırlarla dolu annesi, sakin babası ve askerde iki bacağını kaybetmiş abisinin hayatına yeniden girmeyi başarıyor.
#Lee Seung-UEndüstriyel tarımda çok sayıda pestisit (tarım zehiri) kullanılıyor. Pestisitler bitkiye zarar veren böcek, mantar vb. canlıları öldürüyor. Ama sadece onları değil, faydalı böcekleri, kuşları, tüm canlıları etkiliyor. Başta çocuklar olmak üzere, hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
#Efsun DindarOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk YazırSürdürülebilir yaşam ilkeleri doğrultusunda ekolojik denge bilincine sahip bireyler yetiştirmenin ilk adımı okul öncesi dönemden itibaren başlar. Bu dönem, doğa üzerinde bıraktığımız olumlu ya da olumsuz etkiler konusunda bilinçaltımızda farkındalık kazandığımız zaman dilimlerinden birisi. Okul öncesi dönemde doğanın yaşamımızdaki rolünün içselleştirilebilmesi için çocuklarımızın sorgulamasına, somut deneyimler yaşamasına, doğadaki canlı cansız etkileşimi keşfetmelerine fırsatlar sunulması gerekiyor. İşte bu süreçte ailelere büyük görevler düşüyor.
#Konuk YazarÇocuklarda karşılaşılan ağız içi yaralar, genel olarak çeşitli besin değerlerinin eksikliği nedeni ile kaynaklanır. Aynı zamanda doğru bir beslenme programı ya da gıda takviyeleri ile kolaylıkla giderilebilir. Ağız ülseri şeklinde de bilinen ağız içi yaraları, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen basit sağlık sorunları içinde yer alır. Çocuklarda AFT (ağız yarası) neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukDeğişen dünyamızda tarım, yaşamın devamı için gerekliliğini ve önemini daha fazla hissettirmesiyle hem kavramsal hem de uygulama teknikleri bakımından derinleşen bir anlam kazandı. Gelişmiş bir toplumun bilinçli bireylerini yetiştirmek için entelektüel boyutu öne çıkan bir alan haline de geldi.
#Konuk YazarOnlar dağda bayırda hayvanlarla iç içe yaşıyor, doğaya bakıp hayatlarına yön veriyor ve onun takvimini kullanıyorlar. Toplum içinde meslekleri vasıfsızlıkla eş görülse de aslında çoğu kişinin bilmediğini biliyor, görmediğini görüyor ve yüzyıllar öncesinin doğa kültürünü günümüze taşıyorlar. Çobanlık mesleğinin önemini uzmanlardan, mutluluğunu yapanlardan dinledik.
#Yücek SönmezÇEVRECİ gazeteci. Yazar Ahmet Aydın Akansu’yu konuk ederim zaman zaman. Arayı açmıştık, söz Akansu’da:“Kekik, adaçayı, nane, rezene, ölmez otu, lavanta, papatya, gül, melisa, karanfil, nergis, ıhlamur ve daha yüzlercesi şifa kaynağı olarak binlerce yıldır efsanelere, masallara, öykülere, şarkılara konu olmuş Anadolu bitkileri...
#1Antalya'nın her yıl milyonlarca turist ağırlayan 5 antik kentin 5 antik bitkisi, 'Apollo'dan Athena'ya Antik Kentler Endemik Çiçekler' adlı proje kapsamında koruma altına alındı. Phaselis'te yetişen burçak, Perge'nin hava civası, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos'un çiğdemi, dünyada yayılış gösterdiği tek alanlarda tanıtım tabelalarıyla ziyaretçilere anlatılacak.
#Endemik BitkiKüresel iklim değişikliği son dönemlerde oldukça fazla gündeme gelen bir sorun olarak bilinmektedir. Küresel iklim değişikliğinin canlılar üzerinde birçok etkiye sahip olacağı da söylenebilir. Küresel iklim değişikliği nedir ve nedenleri nelerdir? Hayvanlar ve bitkiler üzerinde etkileri ile sonuçları nelerdir? Küresel iklim değişikliği ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Küresel İklimBu hafta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Zuhal Olcay, Zorlu PSM’de Can Güngör konserleri gerçekleşecek. Şahin Demir, ikinci kişisel sergisinde ekolojik sorunları ele alıyor. Ajandamızda mis kokan tıbbi bitkilerle kendi aromaterapi karışımımızı yapmayı öğreneceğimiz atölye de var.
#AjandaTürkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı ve emekli öğretim üyesi Dr. Erol Kesici, 2009 yılında Türkiye'nin en önemli 8 doğal tatlı su gölünde yaptıkları su analizlerinde tespit ettikleri zehir etkili siyonobakteri türlerin, bu yıl alınan numunelerde 3-4 kat artış gösterdiğine dikkat çekti. Dr. Kesici, mavi-yeşil alg olarak da bilinen bu siyonobakteri istilasıyla göllerin çürümeye başladığı uyarısında bulundu.
#Türkiye Tabiatını Koruma DerneğiBitkiler yeryüzünde olmazsa olmaz bir yaşam kaynağı olarak bilinir. Pek çok canlının yaşamını sürdürmesinde fayda sağlayan bitkiler, güneş ışığı yararı ile gerekli olan besinlerini üretmektedir. Topluluk halinde yaşarlar ve bir bölgede meydana getirdikleri örtüye de bitki örtüsü adı verilmektedir. Peki, bitki grupları ve çeşitleri nedir? Türkiye'de bulunan bitkiler hangileridir detayları ile derledik.
Bugünlerde hepimizin aklı da kalbi de ülkenin güney kesiminde. Günlerdir süren yangınlar hepimizin içini yakıyor. Belki bir nefes olur diye ülkemizden başka bir cenneti anlatmak istiyorum size. Son yıllarda plajlarıyla da ön plana çıkan Bartın hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle her mevsim cazip bir davet sunuyor.
#YazarKlorofil, fotosentez durumunun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fotosentez, yaşamın devam etmesi için olması gereken en önemli döngü arasında bulunur. Bu açıdan bakıldığında da klorofil önemli bir yapı olarak tanımlanabilir. Yaşamın en temel taşları arasında yer alan klorofil, pek çok amaç ve özelliği içerisinde bulundurur. Peki, klorofil nedir, ne işe yarar? Nerelerde bulunur ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Klorofil Nedir?