Güncelleme Tarihi:
Hem genel hem de estetik nedenlerle hem de vücut sağlığını korumak bakımından diş ve ağız sağlığı çok büyük önem taşır. Ağızda meydana gelen aftlar ve yara konuşma, çiğneme ve yutkunma gibi fonksiyonları yerine getirmede zorluğa yol açarak gündelik yaşamı olumsuz yönde etkiler.
Çocuklarda AFT (Ağız Yarası) Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Ağız yarası denildiği zaman dil, dudak, damak, diş etleri, dilaltı ve yanakların iç kısmında meydana gelen mukozal hasarlardan bahsedilir. Yanlışlıkla ısırma ya da sıcak madde tüketimi sonrasında kendiliğinden kolaylıkla geçen basit hasarlar olabileceği gibi uçuk şeklinde bazı virüslere bağlı olarak ortaya çıkan bazı ağrılı yaralar görülebilir. Ağız içinde sıkça görülen lezyonlardan birisi de aft ya da aftöz ülser olarak da tanımlanan patolojilerdir. Üzeri genellikle iltihaplı görünümlü, beyaz ve çok ağrılı lezyonlardır.
Özellikle de gribal enfeksiyonlar sırasında sıkça meydana gelen aftlar genellikle bir kaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Sık sık tekrarlayan, geçmesi çok uzun süren aft görüldüğünde ise, genellikle bu sorunun altında yatan ve immün sistemi baskılayan hastalıklar gözlemlenir. Bu gibi durumlarda ise, hastalıklara yönelik bazı tıbbi tetkikler yapılması gerekir. Diş apseleri ve Diş eti hastalıkları da ağız yaralarına neden olabilir. Ağız yaralarının kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir.
Çocuklarda Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?
Çocukların sıkça yaşadığı ağız içi yaraları için uygulanabilecek olan en etkili bitkisel yöntem ise, çocuğun beslenme programına besin değeri yüksek olan bitkilerin eklenmesidir. Aynı zamanda adaçayı, meyan kökü, karanfil yağı ve Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel ürünlerle de yaraya pansuman yapmak sorunun giderilmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Ağız yaraları genellikle doğal ürünlerle gargara yapılarak kolaylıkla iyileştirilebilir. Ama yine de öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Ağız yarasına iyi gelen bitkisel yöntemler ise şunlardır:
Karbonat: Karbonat iltihapları azaltmaya yardımcı olur. Bunun için; bir çay kaşığı karbonat ve biraz da ılık su karıştırarak macun kıvamına da gelene kadar karıştırarak yaranın üzerine sürmeniz gerekir. Bir süre yaranın üzerinde beklettikten sonra bu karışımı ise, temiz bir ılık su ile durulamanız gerekir.
Tuzlu su: Tuzlu su ile gargara yapmak ise ağız yaralarının tedavisine iyi gelebilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da önemli ölçüde hafifletir. Karışım için; yarım bardak ılık suyun içinde bir çay kaşığı tuzu eriterek bu suyla günde birkaç defa hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye kadar gargara yapmanız gerekir.
Sumak: Özellikle de aft yaralarından kısa zaman içinde kurtulmak için etkili bir doğal bir çözüm olarak bilinen sumağı hazırlamak için; cezvede kaynayan 1 bardak suyun içine 1 Yemek kaşığı sumak atarak 2 dakika kaynatmanız gerekir. Soğuduktan sonra bu suyla gargara yapmanız gerekir.
Ada çayı: Organik ada çayı köklerini iyice demlenerek hazırlanır. Sıcaklığı biraz geçtikten sonra yaraların olduğu iç kısımlara gelecek şekilde gargara yapılır.
Aloe Vera: Aloe vera bitkisinin jelini direkt olarak aftın üzerine uygulayarak ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Aynı zamanda aloe vera suyu da aynı etkiyi gösterir.