Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan çorbalar, özellikle akşam yemeklerinde başlangıç olarak tercih ediliyor. Her yaştan insanların severek tükettiği çorbalar içinde tarifi en çok merak edilenlerden biri de bezelye çorbası. Bezelye çorbasının nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, bezelye çorbası tarifini araştırıyor. Peki, bezelye çorbası nasıl yapılır?
#Bezelye Çorbası Nasıl Yapılır?Dünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekTaş, iltihap gibi nedenlerden dolayı safra kesesi ameliyatı olmak gerekebilir. Bu durumda safra kesesinin mevcut görevlerini karaciğer üstlenir. Safra salgısı depolaması artık yapılmadığı için, karaciğer sindirim sırasında safra salgılayarak bu açığı kapatmaya çalışır. Bu nedenle hastalar bazı sindirim sorunları yaşayabilir. Peki Safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir? Safra kesesine iyi gelen çorba tarifleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Safra KesesiBulmaca çözenler bilir, en popüler kelimelerden biridir ‘iri taneli bir tür bezelye’, araka... Bugünlerde pazarlarda bollaştı; kimi yerlerde ‘yaprak bezelye’ de denen, mevsimi kısacık ‘sultani’ninse son günleri... Bu güzel sebzenin farklı çeşitleriyle en leziz yemekleri yapmanın de tam zamanı..
#BezelyeRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi beşinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 7 Mayıs Cuma, Ramazan'ın 25. günü için iftar menüsü...
#MenüRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın on birinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 23 Nisan Cuma Ramazan'ın 11. günü için iftar menüsü...
#RamazanRamazan ayıyla birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başladı. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 4. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 16 Nisan Cuma gününe özel iftar menüsü...
#Bugün Ne Pişirsem?Krep, her ne kadar tatlı tarifleriyle özdeşlemiş olsa da yan yana geldiği tuzlu lezzetlerle de davet sofralarında göz dolduruyor. Krepin en doyurucu ve en lezzetleri tariflerinden birini derledik: Krepte rulo pilav. İşte, krepte rulo pilav için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları...
#Krep Nasıl YapılırEt yemeği denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de et sote oluyor. Kuru soğan, domates, yeşil biber ve baharatlardan oluşan et soteyi farklılaştırmak mümkün. Peki, nasıl? Standart et sote tariflerine bir alternatif arayanlar için enfes bir önerimiz var: Ispanak beğendili et sote. İşte, Ispanak beğendili et sote için gerekli malzemeler ve tarifi
#Ispanak Beğendili Et SoteDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkDiyet yaparken en önemli şey açlık hissini baskılamak ve sağlık için gereken besinleri alabilmektir. Bu anlamda zayıflamaya yardımcı olan, bedene dinçlik katan ve içerdiği maddelerle kilo vermeyi destekleyen önemli gıdalar vardır. İşte zayıflamanıza yardımcı olacak iştah kesici gıdalar...
#Kilo VermekÖrnek iftar menüleri ile 'Ramazan' sofralarını hazırlamak daha kolay. 'Bugün ne pişirsem?' diye düşünen ev hanımları için çorbasından ana yemeğe, aperatiflerden tatlılara akşam için hazırlanmanıza yardımcı olabilecek pek çok tarifi ve iftar menülerini sizler için derledik. Bugünkü iftar menüsü: mantar çorbası, bezelye yemeği, tereyağlı pirinç pilavı ve güllaç tarifi…
#İftar MenüleriSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluBu köşeyi ilk haftadan beri şereflendirenler bunları zaten biliyorlar ama bilgisayarlarını yeni açmış olanlar için geçen bölümlerin özeti: 30'lu yaşlarındaki Sevin, hayatının takriben son 20 senesini kilo alıp vererek geçirmiş bir 'ruhu şişman'dır. Yapmadığı diyet, gitmediği spor salonu kalmayan Sevin, en son 2 yıl önce yine böyle bir kilo verme girişiminde bulunur. Ancak bu kez işin felsefesine de girer. Hedef kilo vermekten çıkar, sağlıklı beslenmeye dönüşür. Bu esnada çevresindekiler de ondan sürekli tavsiye istemeye başlamışlardır. Kendi sorunlarının aslında birçok kişinin de sorunu olduğunu fark eden kahramanımız, yaşadıklarından ve araştırdıklarından öğrendiklerini yazıya dökmeye karar verir ve olaylar gelişir...
#ÇorbaÜniversite yıllarında hasta büyükbabasına yaptığı çorba çok beğenildi. Büyükbaba adını ‘Gönül Çorbası’ koydu... Yaptığı her yemek başka pencereler açtı. ıspanya’da 27 şefle yarıştı, birinci oldu. Şimdi yemeği uçuran otların ve baharatların peşinde...
Beş yıl önce gıda duyarlılığı olduğunu fark etti. Bu konuda bilgilenmeye çalışırken Türk mutfağına ait kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu gördü ve 170 tariflik bir yemek kitabı hazırladı. Glutensiz un kullanımıyla ilgili ilginç bir de tespiti var: “Yemeklerde kullanmıyorum çünkü konunun uzmanı olan doktorlar, glutensiz unların çoğunda bir miktar gluten bulunabildiğini, bu nedenle bazı kişilerde hazımsızlık yaptığını söyledi”