Güncelleme Tarihi:
Günbegün iftar menüleriyle Ramazan sofralarınızı hazırlamanızı kolaylaştırıyoruz. Sizler de günün çorbası, ana yemek, salata veya zeytinyağlı ve tatlı tariflerinden oluşan iftar menüleriyle ‘Bugün ne pişirsem?’ sorularına zaman kaybetmeden yanıt bulabilirsiniz. İşte, mantar çorbası, bezelye yemeği, tereyağlı pirinç pilavı ve güllaç tarifinden oluşan bugünün iftar menüsü!
Dilerseniz Ramazan’a özel sayfamızdan tek tek yemek tariflerine bakarak kendi iftar menünüzü oluşturabilir, dilerseniz de örnek iftar menülerinden faydalanabilirsiniz. Bugünkü iftar menüsü: mantar çorbası, bezelye yemeği, tereyağlı pirinç pilavı ve güllaç tarifi…
güllaç tarifi
Malzemeler
• 1 litre süt,
• 10 yaprak güllaç yaprağı,
• 500 gram şeker,
• 100 gram file badem, (sos için)
• 1, 2 adet nar,
• 25 gram Antep fıstığı.
Hazırlanışı
Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır. Süt ılıklaşınca yapraklar ortadan kırılarak tek tek servis kabına konulup sütle ıslatılır. Her katın arasına file badem serpilir. Kalan şekerli süt güllacın üzerine dökülür. En az dört saat bekletildikten sonra üzeri nar ve fıstıkla süslenip servis edilir.
MANTAR ÇORBASI
Malzemeler:
• 10 adet kültür mantarı
• 5 su bardağı su
• 1 su bardağı süt
• 3 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 çay kaşığı tuz
Sosu için
1 yeme kaşığı tereyağı ve pul biber
Hazırlanışı
Saplarını ayıkladığını mantarları iyice yıkayın. İnce doğrayarak, içinde limon suyu bulunan suda 10 dakika kadar bekletin. Böylece mantarın rengi kararmayacaktır. Tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve unu ekleyin. Unu kokusu çıkan dek kavurun, kavrulan una mantarları ilave ettikten sonra 5 su bardağı suyu ve tuzu ekleyin. Kaynadıktan sonra oda sıcaklığındaki sütü ekleyip kaynara çıkana kadar karıştırın. Çorba kaynamaya başladıktan sonra 10 dak. Daha pişirin. Mantar çorbasını servis ederken tereyağı ve pul biber ile hazırladığınız yağı üzerine gezdirin.
bezelye yemeği
Malzemeler
• 1 büyük boy havuç
• 1 kilo ayıklanmış bezelye
• 2 büyük boy patates
• 2 orta boy havuç
• 2 küçük boy soğan
• 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
• 2,5 çay kaşığı tuz
• 2 tatlı kaşığı pul biber
• 2,5 su bardağı sıcak su
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• Dereotu
Hazırlanışı
Soğanları küçük küçük doğrayın ve kızdırdığınız sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Patatesleri ve havuçları küçük küpler halinde doğrayın. Kavrulan soğanlara salçayı ekleyip birkaç dakika karıştırın. Patates, havuç ve bezelyeleri ekleyin. Tuzunu ve pul biberini de atıp bir kaç dakika daha karıştırın. Sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte 40 dakika kadar yemeğinizi pişirin. Sunum aşamasında dereotu ile süsleyin
TEREYAĞLI PİRİNÇ PİLAVI
Malzemeler
• 2 su bardağı pilavlık pirinç
• 2-3 çorba kaşığı tereyağı
• 3 su bardağı sıcak su (et veya tavuk suyu)
• Tuz
Hazırlanışı
2 su bardağı pirinci nişastası akana kadar yıkayın. Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin, tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Ne suyu kullanacaksanız kaynatın ve sıcak kalmasını sağlayın. Tencerede tereyağını eritin ve pirinç ilave edin, pirinçler cam gibi olup birbirine yapışmayacak hale gelene kadar kavurun. Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri nokta nokta olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin.Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10 dakika dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.