Soğuk havalardan sıkılanlar ve baharın güzelliği ve sıcağını özleyenler için harika bir kaçış yolu biliyorum. Beyrut… Bir buçuk saatlik bir uçuştan sonra ulaşacağınız, Ortadoğu’nun Paris’i olarak anılan bu şehrin mistik ve karmaşık havası sizi anında içine çekecek. Hem eğlendirip hem hüzünlendirip sizi deyim yerindeyse çarpacak. Şehrin işte böyle bir etkisi var.
#Beyrut Gezisiİngiliz eski milletvekili Bob Seely, "Putin'in füzeleri Londra'yı dakikalar içinde yok edebilir" diyerek Britanya'nın acilen kendi Demir Kubbe savunma sistemine yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Rusya'nın hipersonik füzelerle İngiltere'yi vurma tehditlerinin arttığına değinen Seely, NATO müttefikleriyle iş birliği içinde Avrupa çapında bir savunma sistemi oluşturulmasının şart olduğunu belirtti.
#İngiltereO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerEserlerin isimleri çoğu zaman bilinse bile kim tarafından yazıldıklarının bilinmemesi mümkün olmaktadır. Suriye Mektupları isimli eseri duyduğunuz zaman ise kimin eseri olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Suriye Mektupları kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir? Suriye Mektupları eseri ile ilgili tüm detayları derledik.
Bir müddettir bozulan sağlığı yüzünden Prof. Dr. Bert Fragner tam 80 yaşında aramızdan ayrıldı. İyi bir dosttu. Birçok milletin ilim cemiyetine üyeydi. Doğu dünyasını bir kültürler birliği olarak görürdü. İran kavramının ve kimliğinin Türklerin Selçuklular dönemiyle İran’da başladığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
#Bert FragnerYönetmen Ertem Göreç hayatını kaybetti. Türk sinemasından kalıcı eserler bırakan filmlere imza atan ünlü yönetmen 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türk sinemasının hafızalarından olan ve Yeşilçam'a büyük katkılar sunan Ertem Göreç'in hayatı vefatının ardından gündeme geldi. "Otobüs Yolcuları" ve "Karanlıkta Uyananlar" filmleriyle dikkatleri toplayan Ertem Göreç Antalya Altın Portakal Film Festivali ve İstanbul Film Festivali'nde ödüllere layık görülmüştü. Peki, Ertem Göreç kimdir ve kaç yaşındaydı? İşte, Yönetmen Ertem Göreç'in biyografisi ve hayatı ile ilgili merak edilenler.
#Ertem Göreç KimdirNobel Edebiyat Ödülü adayı olmuş, Arap edebiyatının yaşayan en önemli şairlerinden Adonis ile Türkiye sanatında kendine özgü, önemli bir yere sahip olan ressam Habip Aydoğdu; Folkart Sanat Galerisi’nin Genel Direktörü Fahri Özdemir’in projesiyle bir araya geldi, ortaya “Kan Kırmızı” adlı muhteşem bir sergi çıktı.
#İzmirŞİŞLİ Belediye Başkanı H. Hayri İnönü dünkü “Şişli Belediyesi’nde neler oluyor?” başlıklı, bir belediye çalışanının 43 satırlık mektubuna yaklaşık 120 satırlık bir açıklama gönderdi. İnönü, soruları, ‘İftira, asılsız ve karalama amaçlı’ olarak niteliyor. Her maddeyi uzun uzun yanıtlayan İnönü daha sonra şöyle diyor:
Kerimcan Akduman (29) ödüllü blog yazarı bir reklamcı. Binlerce takipçisi olan ‘I can travel’ blog sitesinde seyahat yazılarını paylaşıyor. Blogunun ilgi görmesini ‘samimi ve sıradışı bir üslup’ kullanmasına bağlıyor. 30’a yakın ülkeyi gezdi. Şehirlerde asla belli bir rota izlemedi. Yüreğinin götürdüğü yerlere gitti.
#BlogAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Savcısı Kürşat Kayral, Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı 1982’de öldüren Hampig Sasunyan hakkında yakalama kararı çıkardı. Böylece bu yıl yeniden şartlı tahliye incelemesi yapılan Sasunyan’ın cezaevinden çıkması önlendi.
Habertürk’te yazılarına son verildi, romanı için Tunus’a gitti, oradan ‘Düğümlere Üfleyen Kadınlar’ çıktı. Ece Temelkuran, bu kitap için bir yıl Kuran-ı Kerim çalıştı. Bu sürede kendine format attı, kaderini seçti. “Bu ülke delirdi” diyen yazarla kitabından kadınlar ve köşe yazarlığına pek çok şeyi konuştuk.
Bir beş ay kadar önce The New Republic dergisinde Fouad Ajami imzasıyla yayımlanmış, “The Honor of Aleppo” (Halep’in Onuru) başlıklı bir uzun bir yazı okumuştum. Yazı, 1964 Halep doğumlu romancı Halid Halife’nin Halep üzerinden yakın dönem Suriye tarihini anlattığı bir romanıyla ilgili olsa da, aslında “Suriye ayaklanması” üzerine bir değerlendirmeydi.
Suriye’de Başşar Esad rejiminin “bittiği”ne dair en çarpıcı yorumlardan birini önemli bir Arap entelektüeli olan bir dostumdan dinledim dün. Uzun yıllar ünlü el-Hayat ve Lübnan’da İngilizce yayımlanan Daily Star gazetelerinin sahibiydi. Oxford ve Harvard doktoralarının yanısıra, Suriye rejiminin de, Körfez’deki rejimlerin de en üst düzey yöneticilerini yakından tanıyordu.
Dünyanın önde gelen gazeteleri, AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanan seçimlere geniş yer ayırmaya devam ediyor. New York Times ve Guardian, bugünkü başyazılarında Türkiye'ye yer verirken, İngiltere'nin eski dışişleri bakanı Jack Straw, Times gazetesi için yazdığı makalede, "seçimlerde asıl kaybedenin Avrupa Birliği (AB) olduğunu ifade etti. Dış basın ise attığı birbirinden ilginç başlıklarla seçim sonuçlarını duyurdu.