Lübnanlı yazar Rabih Alameddine, ‘Lüzumsuz Kadın’da münzevi bir kadının geç yaşam krizini ve Beyrut şehrinin nefes kesen bir portresini çizmiş. Geçip giden zamanın yarattığı hayal kırıklıklarına, dostluğa, Ortadoğu’da kadın olmanın zorluklarına temas eden ‘Lüzumsuz Kadın’, edebiyata yazılmış bir aşk mektubu.
#Lüzumsuz KadınÖnce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay HavalimanıO Hollywood'un en mütevazı ve iyi kalpli ünlülerinden biri olarak biliniyor... Metroda yaşlılara yer veriyor, filminin kamera arkası ekibine milyon dolarlık hediyeler alıyor, set çalışanlarının ağır ekipmanlarını taşımalarına yardım ediyor, hayranlarının ricasını kıramayıp onların düğününe sürpriz konuk oluyor. Kimi zaman da uçakta kendisini tanıyan küçük bir hayranının gönlünü yapmak için onunla saatlerce sohbet ediyor.
#Keanu Reeves395’te İmparator Theodosius, Büyük Roma İmparatorluğu’nu çocukları arasında Batı’da Honorius ve Doğu’da Arcadius olmak üzere taksim etmişti. 455’te Vandalların şefi Genserik yağma ettikleri Roma’yı tam anlamıyla tarihe gömdü. 1204’te de ikinci bir barbar istilası IV. Haçlı Seferi’nin yağmacıları Konstantinopolis’i yağma etti.
#RomaBaşyapıtı ‘Kuzeye Göç Mevsimi’yle tanıdığımız Tayeb Salih, ‘Zein’in Düğünü’nde şaşırtıcı bir düğün haberinin basit bir Sudan köyünün günlük hayatına yaptığı etkileri anlatıyor. Mutlaka okuyun Tayeb Salih’in romanlarını, sadece Sudan’ı ya da Arap dünyasını değil, bizim hikâyemizi de anlatıyor.
#Zeyn’İn DüğünüSosyal medyada eleştirinin sınırı pek yok. En basit tepki bile kısa sürede linçe dönüşebiliyor. Yazar Orhan Pamuk’un ‘Babamın Bavulu’ kitabını kendisinin seslendirmesini beğenmediğini belirten bir kullanıcı, cümlesine ‘linçlenmeyeceksem’ diye başlıyor. Linç edilmek tek kelimeyle ifade ediliyor artık.
#ŞAİRBir müddettir bozulan sağlığı yüzünden Prof. Dr. Bert Fragner tam 80 yaşında aramızdan ayrıldı. İyi bir dosttu. Birçok milletin ilim cemiyetine üyeydi. Doğu dünyasını bir kültürler birliği olarak görürdü. İran kavramının ve kimliğinin Türklerin Selçuklular dönemiyle İran’da başladığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
#Bert FragnerRafik Schami, son romanı ‘Kardinalin Gizli Misyonu’nda gizemli bir cinayeti ve cinayetin ardındaki Suriye gerçeklerini anlatıyor. Dinler arasında, inanç ile hurafe, aşk ile yalnızlık, dostluk ile düşmanlık, güç sahipleri ile boyun eğmişler arasında gidip gelen, renkli, eğlenceli, gizemli bir hikâye...
#Kardinalin Gizli Misyonu19’uncu yüzyıl Osmanlı kadın mücadelesine adını yazdırmış, yazar ve çevirmen Fatma Aliye’nin üç romanı, Turkuvaz Kitap’ın ‘Kadınların Hafızası’ serisiyle yayımlandı. ‘Udi’, ‘Refet’ ve ‘Levayih-i Hayat’, dönemin kadın gündemine hâkim olmak açısından da etkili romanlar...
#Fatma AliyeJaponya’da tutuklanan Carlos Ghosn ile ilgili gelişmeler gizemini koruyor. Ghosn’un tutuklandığı pazartesi günü Tokyo’da Japonya ile Fransa arasındaki ticari iş birliğinin 100. yılı kutlanıyordu. Ama Ghosn o gün törene katılmak için değil kızıyla akşam yemek yemek için Beyrut’tan Tokyo’ya uçuyordu. Önceden planlan operasyonu sadece Nissan’ın CEO’su biliyordu. Peki Japon gazetecilere ‘havalimanına gidin’ diye kim haber vermişti.
#GazetehaberleriHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#Beyoğluİstanbullu Ermeni edebiyatçı, siyasi aktivist, gazeteci ve çevirmen Zaven Biberyan, ‘Meteliksiz Âşıklar’da Ermeni bir gencin aşk hikâyesini eksene alıp, 1950’ler Türkiye’sinin toplumsal hayatından bir kesit sunuyor. Biberyan’ın barındırdığı metaforlarla çok katmanlı bir roman olan eserinde; Orhan Kemal’in gerçekçiliğini, Thomas Bernhard’ın kötümserliğini görüyoruz...
#KitapsanatYılbaşında yurtdışında olmak isteyenler için geri sayım başladı. Mademki hayatı yaşanılır kılan düşlerin gerçekleşme olasılığı, o zaman siz de yazarlarımızın önerilerine bir göz atıp ne istediğinize karar verin ve kendinizi kaptırın bu hayale. Gezegenimiz hayallerinize yanıt verecek kadar güzel, tüm beklentilerinizi karşılayacak kadar çeşitli. Şimdi çantaları hazırlama zamanı.
#Yılbaşının En İyileriTahliye kararı çıktı, yılların eğlence mekânı terk-i diyar edecek. Beğenelim/beğenmeyelim, ilk hallerini çok sevelim/son hallerini es geçelim; sanayi için Arçelik neyse gece hayatı için Reina oydu. Ünü sınırları aşan, bugüne kadar yaratılmış en meşhur Türk eğlence markası...
#Savaş ÖzbeyArap dünyasının en heyecan verici kadın yıldızlarından. Rock’tan caza, elektronikten punk’a bir yelpazede cesurca geziyor. Lübnanlı Yasmine Hamdan, Soapkills isimli grubuyla 2000’li yılların başında Beyrut’un ‘underground’ müzik âlemlerini sallayıp dünyaya açılmıştı. Ya Nass albümü onu kitlelere tanıttı. Paris’te yaşayan Hamdan, ‘Ramazanda Caz Festivali’ kapsamında yarın akşam İstanbul’da.
#Ramazanda Caz FestivaliCumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail parlamentosunda 'bütün Filistinli anneler ölmeli' diyen kadın milletvekiline dünyadan tepki yok. Sen nasıl kadınsın ya? Sen ne pis kadınsın, senin genlerinde başka bir şey var. Sen, 'bütün Filistinli anneler ölmelidir' nasıl dersin?" dedi.
Habertürk’te yazılarına son verildi, romanı için Tunus’a gitti, oradan ‘Düğümlere Üfleyen Kadınlar’ çıktı. Ece Temelkuran, bu kitap için bir yıl Kuran-ı Kerim çalıştı. Bu sürede kendine format attı, kaderini seçti. “Bu ülke delirdi” diyen yazarla kitabından kadınlar ve köşe yazarlığına pek çok şeyi konuştuk.
Açlık Grevleri'nin sonlandırılması herkese rahat bir nefes aldırdı. Anlaşıldığına göre, Devlet BDP'nin kapısını çaldı ve birlikte İmralı'ya başvurdular. Öcalan'ın bu grevlerden hoşlanmadığı da biliniyordu. Sonuç ortada. Herkesin hırpaladığı BDP, bu grevlerin bitirilmesinde önemli bir rol oynamış oldu.