Beyin Göçü haberleri sayfasında Beyin Göçü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 670 Beyin Göçü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Dün başörtüsü yasağıyla o kızlarımızın, kadınlarımızın yurt dışına gitmelerine vesile olanların, kadına şiddetle ilgili konuşacakları hiçbir şey yoktur. Bugün sıklıkla dile getirdikleri beyin göçü ile ilgili de konuşacakları hiçbir şey yoktur" dedi.
#Mahmut ÖzerSanatçıların ve bilim insanlarının, mevcut şartlardan ötürü, ülkelerinden ayrılıp başka bir ülkede çalışmasına beyin göçü denir. Beyin göçü, ilk kez 20. yüzyılın başında, ''sosyolojik bir sorun'' olarak tanımlanmıştır. Bu sorunun temelinde ekonomik ve kişisel nedenler de yer almaktadır. Beyin göçünün sebepleri ve ülkeler üzerindeki yıkıcı etkileri nelerdir detayları ile derledik.
#Beyin GöçüRusya'nın Ukrayna topraklarına girişiyle başlayan savaş milyonlarca insanı ülkesinden ayrılmak zorunda bıraktı. Ancak savaştan tek kaçanlar Ukraynalılar değil. Sayısız Rus vatandaşı ülkelerini terk etmeye ve Putin'in politikalarını lanetlemeye devam ediyor.
#RUSYAMilliyet’te hafta sonu sütun yazarlığına 20 yıl önce başladım. İlk yazım, gençlerin niçin göç ettikleri üzerineydi. 2000 yılında yazı hayatıma bu problemi tartışarak başladım. 20 sene sonra hiçbir şey değişmedi, son zamanlardaki şartlar dolayısıyla durum daha da ağırlaştı.
#YAZARİletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Altun, "Yetişmiş insanları ülkede tutmanın yanında, yurt dışına gitmiş olanların tekrar ülkeye dönmelerinin yerli ve milli teknoloji hamlesine sağlayacağı katkılar ele alınmış, kendi bilim insanlarımızın yanı sıra dünyadan bilim çevrelerinin ülkemize çekilebilmesi hususunda geliştirilebilecek politikalar görüşülmüştür" dedi.
#Fahrettin Altunİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim ve uzmanlığını tamamladıktan sonra gittiği Fransa’da 20 yıl kalan ve mesleki kariyerinde ilerleme sağlayan Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Çağ, Türkiye’ye dönerek buradaki hastalara hizmet vermeye başladı. Çağ, Fransa’da kariyerini sürdürmek isterken yaşadığı zorlukları ve Türkiye’ye neden döndüğünü anlattı.
#Doç. Dr. Murat ÇağEkonomi, iç işleri, kültür, güvenlik, teknoloji, dış işleri, eğitim ve sağlık gibi pek çok sorunun ele alındığı eğitim forumunda lise öğrencileri, önemli sorunları tartıştı. Dört gün süren ve yaklaşık 250 öğrencinin katıldığı forumda, Türkiye’nin bilim ve Ar-Ge eksikliğini tetikleyen beyin göçü sorununa karşı alınabilecek önlemler ele alındı.
#Beyin GöçüTürkiye’de son zamanlarda sıkça dile getirilen sorunlardan biri beyin göçü. Yapılan bir ankete göre en çok bilişim teknolojileri alanında çalışan Türkler yurtdışına gidiyor veya gitmeyi düşünüyor. Uzmanlar, göçün en önemli nedenleri olarak eğitim sistemi ve ekonomik nedenleri gösteriyor.
#Beyin GöçüTerör saldırıları, genç işsizliği, darbe girişimi ve OHAL sonrası koşullar gibi sebeplerle, “gitmek” bu aralar en çok konuşulan konulardan. Pek çok eğitimli genç, Batı’ya göçün koşullarını araştırıyor. Ancak gidişin bir ruh hali, bedeli, geride bırakılanları var. Kanada’nın York Üniversitesi’nden, siyaset bilimci Doç. Dr. Nergis Canefe, vatandaşlık ve milliyetçilik, aidiyet kavramı, zorunlu göçler, hafıza ve göçmenlik durumu üzerine çalışıyor. Kendisi de 29 yıldır yurtdışında yaşayan Canefe ile beyin göçü ve göçmenlik hali üzerine konuştuk. “Türkiye’yle ilgili hayallerinizden ve umutlarınızdan vazgeçmeyin” dedi.
#KANADAİzmir İş Dünyası Buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyon, mayıs ayında 75,5'a kadar çıktı. Haziran'dan bugüne 23,5'lik bir düşüş var. Ağustos'ta yüzde 52'yi gördü. Eylül enflasyonu 50'nin altına inecek. 40'lı rakamları göreceğiz. 2025'in ortalarında ise enflasyondan bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz” dedi.
#Cevdet Yılmaz“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN AkademiSabahın ilk saatlerinde kahve içerek güne başlamak, ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almayı unutmak… Birbirinden tamamen alakasız ve masum görünebilir sağlığımız üzerinde büyük etkileri var.Günlük sağlık ve kilo verme tavsiyeleriyle sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan ve kişiyi daha az enerjik hale getiren 10 şaşırtıcı alışkanlığı ortaya koydu.
#SağlıkSabancı Gençlik Seferberliği kapsamında, önümüzdeki 3 yıl boyunca Türkiye’nin pek çok bölgesinde Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri Ağı kurulacak. Beyin göçünün beyin gücüne dönüştürülmesi amaçlanan merkezler 18-34 yaş aralığındaki genç yeteneklere açık olacak. Hedef ise en az 30 bin gence ulaşmak.
#SabancıDünya Türk İş Konseyi (DTİK), Hollanda’ya yeni gelenler için ‘Türk Expatlar Buluşması’ etkinliği düzenledi. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık’ın da katıldığı etkinlikte, Türkiye’den Hollanda’ya yeni gelen akademisyenler, üniversitede okuyanlar, üniversiteyi bitirmiş olanlar, işverenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve politikacılar bir araya geldi.
#HollandaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin uzaydaki hedeflerini anlatan Bakan Kacır, "10 yıl sonra Türkiye uzay ekosisteminin önemli bir oyuncusu olacak. Hedefimiz bu" dedi.
#Bakan Kacır100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ödülleri verirken, “Şayet siyasi, ekonomik, diplomatik, askeri olarak tam bağımsız Türkiye hedefliyorsak bilimde, teknolojide, inovasyonda, bilimsel araştırmalarda da zirveyi hedeflemek mecburiyetindeyiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıBu haftaki Şezlong Sohbetleri’nin konuğu Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras... 1700’lerde Mora Yarımarası’ndan gelen büyük büyük dedelerinin Bodrum’u kuran ilk Osmanlı paşaları olduğunu söylüyor, “6-7 kuşak öncesinden bugüne baktığımda soyağacımızda karşıma çıkan isimler Bodrum’un gelişim sürecinin de bir özeti gibi” diyor.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sosyal Etki Tahvili Lansman Toplantısı"na katıldı. Bakan Kacır "Pozitif etki oluşturmayı etki eden yatırımcı ve girişimcilere ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Hızla gelişim gösteren yatırım modeliyle küresel etki yatırım şirketlerinin 2 trilyon 300 milyar dolar seviyesine ulaştığı görülmekte" dedi.
#Mehmet Fatih KacırEğitimde uluslararası izleme değerlendirme çalışmaları, son yıllarda dünyada oldukça fazlalaştı. Bu çalışmalardan en çok bilinenleri şunlar: OECD’nin yaptığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), TALIS (Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Çalışması), SSES (Sosyal Duygusal Becerileri Belirleme Çalışması); IEA’nın yaptığı TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması), PIRLS (Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması). Bu çalışmalar belirli yıl aralıklarıyla farklı sınıf seviyelerinde ve yaş gruplarında yapılıyor. Katılan tüm ülkelere eğitim sistemlerini değerlendirmeleri için önemli fırsatlar sağlıyor.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan Özer, 'Deprem bölgesinde 2 aylık telafi eğitim programı hazırladık.' dedi. 28 Mayıs'ta ikinci turu gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ise Bakan Özer, 'Seçimde ağırlıklı olarak oylar okullarda veriliyor. Okullarımızı 29 Mayıs’ta tatil edeceğiz.' açıklamasında bulundu.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı ve Ordu milletvekili adayı Mahmut Özer, “İnşallah Cumhur İttifakı olarak nasıl daha öncesinde dünya kadar entrikadan, tuzaktan daha güçlü bir şekilde çıkmışsak bu 14 Mayıs’taki büyük imtihandan da daha güçlü çıkacağız” dedi.
#Bakan ÖzerŞair ve yazar Ataol Behramoğlu, 2021 yılında ‘içinde kıpırdayan arzunun’, ‘Düş Gezginleri’nden Erhan Doğan’ın önerisi sonrası su yüzüne çıkmasıyla Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir marş yazdı. Marşa, Düş Gezginleri de bir beste yaptı. Behramoğlu’nun marşı 2023 yılında tekrar gündeme geldi, sosyal medya ve YouTube üzerinden dinlenebiliyor.
#Ataol BehramoğluAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CNN Türk'te yayınlanan moderatörlüğünü Ahmet Hakan'ın yaptığı Tarafsız Bölge programına konuk oldu. 14 Mayıs seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dağ, "Şu an, AK Parti açık ara birinci ve biz inşallah birinci turda ipi göğüsleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Hamza DağAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CNN Türk'te yayınlanan moderatörlüğünü Ahmet Hakan'ın yaptığı Tarafsız Bölge programına konuk oldu. 14 Mayıs seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dağ, "Şu an, AK Parti açık ara birinci ve biz inşallah birinci turda ipi göğüsleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Hamza Dağ