Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekKansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık TedavisiUnutkanlığa iyi gelen vitaminler, gerek takviye gerek besinler yolu ile alınarak tedavi edilebilir. Unutkanlığa iyi gelen vitaminleri B grubu oluşturmaktadır. Özellikle B12 vitamini unutkanlığa iyi gelmesi ile bilinir. Birçok sebze ve meyve içerisinde B grubu vitaminleri yer almaktadır. Yumurta, B12 bakımından en zengin besinlerdendir. Unutkanlığa iyi gelen diğer vitaminler nelerdir? Nelerde bulunur ayrıntıları ile derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen VitaminlerOksijenli solunum yapan canlılar sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Özellikle araştırma bakımından önem taşıyan konular arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Oksijenli solunum yapan canlılar nelerdir ve ortak özelliklerini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla bilgi sahibi olabilirsiniz. Oksijenli solunum yapan canlılar nelerdir ve ortak özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
Birçok kişi tarafından toprağın altında yetişen bitkiler merak edilmektedir. Özellikle ev hanımları tarafından birçok bitkinin yetişme aşamaları merak edilen konular arasındadır. Bu nedenle toprağın altında yetişen bitkilerin hangileri olduğunu öğrenebilir ve bu şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için toprağın altında yetişen yumrulu bitkiler nedir ve özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#BitkiDeniz ve okyanuslarda keşfedilmeyen pek çok deniz canlısı bulunmaktadır. Denizlerde ve okyanuslarda yer alan keskin dişli, iri yapılı birçok deniz canlısı, balıkçılık işi işe uğraşan kişiler adına risk unsuru oluşturmaktadır. Bu canlılar, birçok çeşidi bulunan köpekbalıkları şeklinde ifade edilir. Bu balıklar; deniz altında korkutan canlılar arasında bulunmaktadır. Kaplan balığı da bunların içerisinde bulunmaktadır. Peki kaplan balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kaplan balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Ekosistemin devamlılığı konusunda azot döngüsü çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle de canlıların ve yaşamın devam edebilmesi için azot döngüsü sürekli olarak gerçekleşir. Yaşam ise, genellikle bir döngü içinde devam eder. Yani canlı ya da cansız unsurlar birbirine bağlıdır ve tüm bunlar birbirlerini ihtiyaç duyar. Azot döngüsü nedir, nasıl oluşur ve aşamaları nelerdir sizler için derledik.
#EğitimVücudumuzda bulunan yağların vücudumuz açısından bir takım faydaları bulunmaktadır. Yağların vücudumuzda ne gibi görevleri bulunduğunu merak ediyor ve öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Yağların görevleri nelerdir? Maddeler halinde vücuttaki yağların görevleri nelerdir? Yağların vücuda sağladığı yararları ve görevlerini sizler için derledik.
#YağDoğada bulunan bütün canlılar açısından hayati bir öneme sahip olan maddelerin başında su gelmektedir. İnsan vücudunun büyük bir bölümü 2/3'ü sudan oluşmaktadır. Hayvanlar ve bitkilerde yaşamlarını devam ettirmek için suya ihtiyaç duymaktadırlar. Su vücuttaki bütün organ ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde yaşaması için gerekli olan bir madde olarak ifade edilmektedir. Peki, suyun görevleri nelerdir? Maddeler halinde insan vücudu için suyun işlevleri neler olmaktadır? İşte, suyun görevleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
#SuKaraciğer kesinlikle sağlıklı bir şekilde çalışması gereken çok önemli organlar arasında yer alır. En ufak bir sorun yaratmamalı ve hasar almaması çok önemlidir. Çünkü karaciğerin istenilen şekilde çalışmaması çok önemli sorunlara yol açabilir. Karaciğerin görevleri nelerdir sizler için derledik.
#KaraciğerCanlılar hayatlarını devam ettirebilmek için vücuda besin, oksijen ve mineral alır. Bunlar ise, vücut içinde sentezlenir ve canlıların enerji üretimdesin için kullanılır. Yaşamsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atık maddeler vücuttan dışarı atılır. Vücut içindeki bu sistem ise, dolaşım sistemini meydana getirir. Dolaşım sisteminin görevleri ve işlevleri nelerdir sizler için derledik.
#Dolaşım SistemiTarih öncesi çağları incelediğimiz zaman her çağın ilgi çeken özellikleri olduğu görülmektedir. Bu çağlardan biriside Neolitik Çağ olarak adlandırılan çağdır. Neolitik çağda insanlık adına birçok gelişme yaşanmıştır. Sizler için Neolitik çağ nedir, özellikleri nelerdir ve hangi yılları kapsar? Neolitik çağ yerleşim yerleri ve mimarisi nelerdir detayları ile derledik.
#Neolitik Çağ Nedir Özellikleri Nelerdir Ve Hangi Yılları Kapsar?Meyve ve sebzeler sağlık açısından oldukça faydalı olan besin maddeleri olmaktadır. Yeşil elma da faydaları fazlaca olan meyvelerden birisi olarak ifade edilmektedir. Yeşil elma; vitamin, mineral, protein ve lif açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olmaktadır. Kanserden karaciğer sağlığına kadar çok çeşitli faydaları olan bir meyvedir. Peki, yeşil elma besin değerleri nelerdir? 1 yeşil elma kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Yeşil Elmaİnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edebilmesi için gün içerisinde besleyici maddeleri alması gerekmektedir. Her bir ürün ise farklı besin değerlerine sahiptir. Ekşiliği ile bilinen limon da içerisinde farklı besin maddeleri barındırır. Peki, 1 limon kaç kaloridir? Limonun besin değerleri nelerdir? Karbonhidrat ve protein değerleri kaçtır detayları ile derledik.
#LimonYemeklerin yanında içecek olarak tercih ettiğimiz besin maddelerinden biri de şalgamlar olmaktadır. Şalgam bitkisi gerek kökleri gerekse yeşil olan kısımları ile insan sağlığına katkısı olan besin maddeleri arasında gösterilmektedir. Ancak tuz kullanımı sınırlı olan kişilerin şalgam içerken dikkatli olmaları gerekmektedir. Peki, şalgam besin değerleri nelerdir? 100 gr şalgam kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ŞalgamGeçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika SendromuMakarna İtalyan mutfağının en temel besinleri arasında yer alır. Türkiye’de çok sık tüketilen besinler arasında yer alır. B vitamini ve protein oranı çok yüksektir. Her yaştan kişinin soslu veya sossuz severek tükettiği makarnanın pek çok çeşidi bulunur. Makarna türleri ve isimleri nelerdir sizler için derledik.
İnsanlar için çok daha sağlıklı bir hayat sürmek bir hayli önemlidir. Aksi halde pek çok hastalık ortaya çıkar ve sonuçları ise bir hayli kötü olabilir. Bunları yaşanmasını önlemek için mineral proteinler ve vitamin düzenli ilaçlanma alınmalıdır. Sağlık için yararlı olan bir ürün çeşidi de kazeindir. Kazeinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, kazeinin nelerde bulunduğunu bütün ayrıntıları derledik.
#Kazein Nedir?Klorofil, fotosentez durumunun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fotosentez, yaşamın devam etmesi için olması gereken en önemli döngü arasında bulunur. Bu açıdan bakıldığında da klorofil önemli bir yapı olarak tanımlanabilir. Yaşamın en temel taşları arasında yer alan klorofil, pek çok amaç ve özelliği içerisinde bulundurur. Peki, klorofil nedir, ne işe yarar? Nerelerde bulunur ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Klorofil Nedir?Yaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#Dondurma