Güncelleme Tarihi:
Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma oluştuğu zaman kansızlık meydana gelmektedir. Bu durum kadınlarda da sıklıkla görülmektedir.
Kadınlarda Kansızlık Neden Olur?
Kanda yeteri miktarda kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığı durumlarda ortaya çıkan duruma anemi veya kansızlık adı verilmektedir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunmakta ve oksijenin taşınmasında sorumlu olan molekül olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda az sayıda veya anormal yapıda kırmızı kan hücresi var ise ya da hemoglobin yapısı anormal ve miktarı düşük ise anemi belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Kadınlarda bulunan bazı hastalıklar ve durumlar kırmızı kan hücrelerinin azalmasına sebep olmaktadır. Pek çok anemi türü bulunmakta ve kansızlığın tam olarak sebebi bilinememektedir. Kansızlığın genel olarak sebepleri ise şunlardır:
- Vücutta yeteri kadar kırmızı kan hücresinin üretilmemesi
- Kanamalar sebebiyle kırmızı kan hücrelerinde azalma
- Kırmızı kan hücrelerinin vücutta normalden daha kısa sürede yok edilmesi
- Demir eksikliğinden kaynaklı anemi
- B12 ve folat vitaminlerinin eksikliğinden dolayı anemiler
- Kanser, HIV / AIDS, romatoid artrit, böbrek hastalığı, crohn hastalığı
- Lösemi ve miyelofibroz gibi çeşitli hastalıklar
- Kalıtsal sebepler
Kadınlarda Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık belirtileri tipine göre değişkenlik göstermektedir. Vücut kansızlığa bağlı erken belirtileri telafi etme konusunda da oldukça başarılıdır. Kansızlık eğer yavaş bir şekilde gelişir ve önemsenmez ise belirti vermeyebilir. Pek çok anemi tipinde görülen belirtiler şunlardır:
- Hızlı yorulma ve enerji kaybı
- Nefes darlığı ve göğüs ağrıları
- Egzersizlerde düzensiz ve hızlı kalp atışları
- Baş dönmeleri
- Bacaklarda görülen kramplar
- Ciltte solgunluk
- Uykusuzluk
- Ellerde ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşukluk
- Kağıt, buz ve toprak gibi maddeleri yeme isteği
- Kollarda ve bacaklarda sertlik
- Ateş ve sık enfeksiyonlar
- Kahverengi veya kırmızı renkli idrar
- Sinirlilik hali
- İshal
- Deri döküntüleri
Kansızlık kadınlarda bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu sebeple bu kişiler çeşitli enfeksiyon hastalıklarına daha fazla yatkındır. Yeteri kadar C vitamini dozu bu dönemde mutlaka alınmalıdır. C vitamini ihtiyacı için portakal yemek veya limon suyu içmek gerekmektedir.
Bunlar dışında kansızlık için kişilerin mutlaka demir bakımından zengin besinler tüketmeleri gerekir. Ispanak, kereviz, brokoli gibi yeşil sebzelerde yeteri kadar demir bulunmaktadır. Ispanaklar mutlaka pişirilerek yenmelidir. Ayrıca taze pancar ve nar suyu kan yapıcı ve kan temizleyici görevi görmektedir. Ayrıca pancarın folik asit bakımından zengin olduğu da bilinmektedir. Kansızlığa iyi gelen diğer bir besin ise susam tohumudur. Susam tohumu demir alımını arttırmanın en iyi yollarından birisidir.
Kansızlık Tedavisi Nasıldır?
Kansızlık tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Tedavide kırmızı kan hücresi sayısının arttırılması hedeflenmektedir. Tedavi anemi tipine göre şu şekilde gerçekleşmektedir:
- Demir eksikliği anemisinde demir takviyeleri yapılır.
- B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlıkta diyet takviyeleri ve B12 enjeksiyonları verilmektedir.
- Talasemi için ise folik asit takviyesi yapılmaktadır. Bazı durumlarda kan nakli ve kemik iliği tedavisi de yapılmaktadır.
- Aplastik anemi de kan nakli veya kemik iliği uygulanmaktadır.
- Orak hücreli anemi için oksijen desteği gerekir. Ayrıca ağrı kesiciler, damar içi sıvı takviyesi ile beraber bazen antibiyotik tedavisi de uygulanır.