Güncelleme Tarihi:
Toprağın altında yetişen yumrulu bitkiler havuç, patates, turp, şeker pancarı, pancar, tatlı patates, soğan ve zencefil olarak bilinmektedir. Bu bitkilerin hepsi toprağın altında yetişen kök bitkilerdir.
Toprağın Altında Yetişen Yumrulu Bitkiler Nedir?
Yumrulu bitkiler insan vücudu için oldukça faydalı bitkilerdir. Birçok faydası bulunan yumrulu bitkiler besinleri köklerinde tutarak toprağın altındaki gövdeleriyle yedek besin maddelerini tutarlar.
Yedekledikleri bu besin maddeleri sebebiyle bu uç kısımlara yumru adı verildiğinden bu besinlere de yumrulu bitkiler denmektedir. Yumrulu bitkilere örnek olarak patates, havuç, turp, şeker pancarı, tatlı patates, pancar ve zencefil verilebilir. Özellikle kış aylarında yumrulu bitkilerin oldukça fazla faydası vardır ve herkes tarafından bol bol tüketilmesi gerekir. Hasta olmamak için ve sağlıklı beslenmek için özellikle soğuk kış aylarında tüm yumrulu bitkilerin bol bol tüketilmesinde fayda vardır.
Toprağın Altında Yetişen Yumrulu Bitkilerin Özellikleri Nelerdir?
Toprağın altında yetişen yumrulu bitkilerin birçok özelliği ve faydası bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanmaktadır:
Zencefil : Zencefil hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen bir yumrulu bitkidir. Zencefil özellikle kişilerin kış aylarında direnç artırmak için tükettikleri bir besindir. Bağırsakları rahatlatma ve enfeksiyonları önleme gibi özellikleri olan zencefil aynı zamanda doğal bir balgam sökücü olarak bilinmektedir.
Patates: Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan patates özellikle içerisindeki nişasta sebebiyle şeker hastalarının olmazsa olmazıdır. Patates yağsız bir gıda olmasından dolayı sağlıklı beslenmek ve diyet yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alır. İçindeki lif sayesinde tokluk hissi verir ve sindirim sistemine yardımcı olur.
Havuç: Anavatanı Türkiye olan havuç hastalıklara karşı insanların en büyük destekçisidir. İçerisinde bulunan A, B, C, D, E vitaminleri sayesinde hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Turp: Siyah turp özelliklere öksürüğe ve boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Kırmızı turp tam bir C vitamini deposudur ve kişileri hastalıklara karşı korumaktadır. Beyaz turp ise hücrelerin onarımına yardımcı olarak yaşlanmayı yavaşlatıcı bir özelliğe sahiptir.
Pancar: Pancar yüksek miktarda antioksidana sahiptir ve kalbi koruyucu bir özelliği vardır. İçerisindeki C vitamini sayesinde enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.